• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Minister van Economische Ontwikkeling/vicepremierCURAÇAO – Minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina meldt dat er een tegenbezoek komt van een Chinese handelsdelegatie. Eerder deze maand leidde Martina een handelsmissie naar Bejing en Shanghai. Daar tekende hij een intentieverklaring met China Machinery Engineering Company (CMEC).

De minister liet ook weten dat de Chinese overheid nogmaals heeft bevestigd dat het een consulaat wil openen op Curaçao. Martina denkt dat dat ook de keuze van CMEC en eventuele andere Chinese bedrijven mede beïnvloed op.

‘Ideaal distributiepunt’
Martina is vol vertrouwen dat het eiland nog veel meer economisch potentieel in zich heeft. De minister noemt Curaçao een ‘ideaal distributiepunt’. De minister baseert dat op de juridische en financiële kennis op het eiland, de infratructurele faciliteiten van de (lucht)haven en de e-zone. Bijkomend voordeel vindt Martina de geografische ligging van het eiland, omdat het eiland tussen Europa, Noord- en Latijns-Amerika ligt en precies buiten het orkaangebied bovendien.

10 reacties op “Handelsmissie uit China op komst”

 1. Curacao wil dat er YDK meer werk op curacao krijgen. In Nederland bijv. zijn er zoveel GOEIE EN HARDWERKENDE YDK s, als LASSERS MET GOEIE GEDEGEN CERTFICATEN, die graag terug willen. LASSERS met CERTIFICATEN van WERELDFORMAAT, gewone serieuze mannen, die elke dag 5 uur wakker worden die
  zowel bij de SHELL, zelfs op ST. EUSTATIUS werhen en hebben gewerkt met
  opdrachten via de beste uitzendbureau s.
  Waarom halen zij die niet naar CURACAO om de jongelui daare te trainen en dan ook
  WERKELIJK GOEIE PROFFESIONELS terug naar hun land ook goed te betalen.

 2. Zakelijke interesse China in Curaçao January 10, 2011 (…! ) bron: Amigoe

  “…. De Chinese ambassadeur voor het Koninkrijk der Nederlanden die in Den Haag is gestationeerd, Zhang Jun, zal deze maand een bezoek brengen aan Curaçao. Zo bevestigt vicepremier Charles Cooper (MAN) die zelf ook een ontmoeting zal hebben met de Chinese ambassadeur….”

  “…de mogelijkheid dat er een permanente vertegenwoordiger op een van de eilanden wordt gestationeerd is reëel. Dit zal op Curaçao, op Aruba of op St. Maarten zijn.”. Aruba ook in de markt?

  Nu hebben de Chinezen al een gebouw aan de Scharlooweg 53, China wilde dat wel opknappen en dan hadden we misschien al een goed consulaat gehad, maar China mocht niet vanwege de 80/20 regel. Grgr..

  “…Zo wil de Chinese regering louter en alleen Chinese werknemers gebruiken om het gebouw op te knappen. Dat gaat natuurlijk niet. We hebben arbeidsregels op Curaçao. Ook wil de Chinese regering dat Curaçao meedraagt in de kosten. Dat is iets waar nog over gesproken moet worden….”

  Dat was twee jaar geleden….Kijk, om samenwerking op gang te brengen moet je natuurlijk wel een beetje soepel zijn en een beetje vlot reageren. De kost gaat voor de baat uit. Maar als we stug volhouden, gaan ze net zo lief naar Aruba. Liefde moet van twee kanten komen.

  Ook het bedrijf CMEC komt met eigen mensen en zal geen 80/20 regel willen. Dit is wat ze zelf schrijven over een klus die ze hebben in Afrika..
  “CMEC is also providing lots of skilled workers during the process, injecting prosperity into the local market, according to the company.”

  Maar als we voor de Chinezen andere regelingen maken, dan moeten die ook, gelden voor andere bedrijven, toch? Het wordt boeiend! Misschien waait in het post-Wiels tijdperk een nieuwe wind?

 3. We are strategically located, we have a good harbour, ezone, and a reasonable airport where even an antanov can land…
  If there is a way to get one of the worlds biggest contractors to use us as a hub…good going!

  Stay neutral, professional, ensure all “i”s are dotted and “t”s are crossed…because such companies mean business.

  We have NO resources so thats good in this case (africa has chinese made ghost cities, development for resources)

 4. Ping pong,

  In China nemen ze de mensenrechten niet zo nauw, dus zij zullen echt niet zo druk maken om de overvallen op de Chinese mini markets…

  @Sambil,

  En Curaçao was slim met Isla?

 5. Ik zie alleen maar snoepreisjes eigelijk….

 6. Sweet dreams,geloven jullie deze onzin?
  Martina slaap verder.

 7. @samuel, de mijnbouw valt onder de Ned. minister van economische zaken. Alles wat in de Curacaose bodem / zeebodem zit, is landelijk bezit, dus van Curacao EN Nederland.
  Er is geen Chinees bedrijf of Italiaans (van G.S.) die wat te zeggen heeft over de landelijke bezittingen cq bodemschatten van een van de NL-eilanden.

  Suriname was wel zo dom om alles uit handen te geven en zelf met de vervuiling achter te blijven.

 8. CMEC.
  Een Chinese ingenieursbedrijf met expertise in engineering,constructie en financiering voor de mijnbouw.
  Verdienmodel: participatie in hoofdzakelijk goudmijnen.
  Recentelijk: participatie in een middelgrote Canadese goudmijn.
  Eerder spookverhalen over olie en gas in de territoriale wateren van Curacao.
  Nu misschien ook spookverhalen over goud in de bodem van het eiland ?
  CMEC heeft geen producten om te distribueren.
  CMEC verkoopt kennis en participeert mede iin mijnbouwbedrijven.

 9. Ik hoop het wijze chinezen zijn die gaan komen en mooie kletspraat doorzien. Hopelijk spreken ze ook nog met hun landgenoten, die nog wel in leven zijn ………..
  En hebben ze de wegen enigszins gerepareerd, want daar gebeurt inmiddels al weken weer niets aan…….. Spierpijn van het om de gaten heen rijden!
  En wordt hun de 80/20 regeling luid en duidelijk uitgelegd.
  Etc. etc.

 10. Hmm binnen korte periode zijn er 3 chinezen vermoord en talloze overvallen en dan denk je dat ze hier willen investeren?