• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag vraagt Natasha Donker zich af of het wel zinvol is om criminelen op te sluiten.

Natuurlijk is het belangrijk dat een crimineel gestraft wordt. Ik ben er wel van overtuigd dat tijdens de opsluiting de crimineel geholpen moet worden om daarna normaal te kunnen functioneren in de maatschappij. Wanneer iemand een fout begaat en niet geholpen wordt, is de kans groot dat ze weer dezelfde fout maken.

Volgens mij hebben veel criminelen geen eigenwaarde. Ze hebben niks om trots op te zijn. Het gevoel dat je iets bereikt hebt en daarvoor beloond wordt. Een misdaad begaan is pure adrenaline, dat duurt maar even. Iets bereiken op eigen kracht geeft veel meer energie. Wanneer je je niet verteld wordt wat het misdrijf met een slachtoffer doet, zal je dat ook nooit te weten komen. Blijf je boos op iemand, zal dat je nooit ergens naar toe brengen. Door je te verplaatsen in andermans belevingswereld wel.

Ik zeg altijd, “behandel mensen zoals je zelf ook behandeld wil worden”. Zolang het drugsprobleem bestaat, het snelle geld verdienen, er niet genoeg werkgelegenheid en niet genoeg hulp is, zal het probleem blijven bestaan. Laat ze een werkstraf doen. Ouderen helpen, kinderen opvangen, in het dierenasiel helpen, de dierentuin en noem maar op. Deze instanties zijn vaak afhankelijk van donaties en kunnen geen werknemers betalen. Op deze manier wordt iedereen geholpen.

De crimineel wordt met een wereld geconfronteerd die ze niet kennen en de instanties worden geholpen met zogenaamd gratis personeel. Zorg dat de jongen die op het eiland in militaire dienst hebben gezeten, deze criminelen begeleiden. Zij weten wat discipline is. Neem van mij aan dat alles beter is dan in een cel zitten, helemaal in Bon Futuro. Wie heeft trouwens die naam verzonnen? Die gevangenis is alles behalve een goede toekomst. Ik begrijp dat dit geld kost, maar als je een aantal criminelen kunt helpen op een manier zodat ze wél kunnen functioneren in de maatschappij, dan levert het uiteindelijk geld op.

20 reacties op “Ingezonden: ‘opsluiten criminelen heeft geen zin’”

 1. De gevangenis heeft 2 functies:
  (1) het straffen van criminelen
  (2) het van de straat houden van criminelen om te voorkomen dat ze in herhaling vallen

  Het opvoeden van criminelen noem ik bewust niet, want eens een crimineel is altijd een crimineel dus laten we daar geen vergeefse moeite voor doen en ons kosten op de hals halen.

  Het verhaal van mevrouw Donker is op zich levenswaardig naar ook onnozel, want de maakbaarheid van de crimineel bestaat niet.

 2. Nice article.

  Totaal eens dat opsluiten niet werkt het is alleen maar een school om beter dieven te worden, dus maar iets laten doen. Om hun dak en eten zelf te betalen, moet ook zo zijn dat je na de straf eerst gechecked wordt of je geschikt bent om in de gemeenschap te gaan, anders blijf je daar totdat je voldoet aan waarden en normen.

  Dus wet moet aangepast worden met straf is niet alleen opgesloten worden maar ook, zorgen dat weer in samenleving terug kunnen.

  Als we niks hieraan doen is het water naar zee brengen komen steeds nieuwe criminelen en de oude worden professionals in de “bon futuro” dus wordt steeds erger.

 3. Gewoon weer de dienstplicht invoeren !!

 4. @Mevr Donker. Ik vindt het heel dapper en gedurft dat u op dit manier probeerd dit onderwerp als discussiepunt ter sprakke brengt. Opsluiten van criminelen heeft geen zin dat is jou onderwerp en stelling. Maar wat heeft wel zin? Dat is de vraag. Als ik bepaalde ideeen kan ventileren wat er allemaal naar boven zijn gekomen in dit verhaal dan kan ik me wel vinden bij bepaalde verhalen die het revu hebben gepasseerd. Ik kan me goed terug vinden in de verhalen van @ Peter Bon en @Sander die raken het kern van het probleem op Curacao. Sander schrijft het enige middel wat helpt is bij de basis beginnen. De tiener moedertjes en zwakbegaafde ouders, die het zo nodig vinden om maar kindjes te blijven maken. Daar moet al heel vroeg hulp worden geboden. Met hulp wordt bedoeld voorlichting geven binnen het gezin over sexualiteit hoe ze dat veilig moeten doen om te voorkomen vroeg zwanger te raken. Iemand die nooit liefde heeft gekend binnen een gezin zal moeilijk liefde kunnen geven anderen. Wiels en president Obama van America hebben dat probleem in het verleden ook aangekaart. Doordat die kinderen opgevoedt worden zonder een vaderfiguur die hun begeleid, aandacht en liefde geeft groeien ze op tot onvolwaardige familie of groepsleden die vroeg of laat het criminele pad kiezen om zo aan hun trekken te komen. Op sociologisch gebied het verhaal van Peter. Wij hebben gefaald van hoog tot laag om het goede voorbeeld functie over te brengen aan onze onze kinderen. Onze intellectuelen zijn master geworden in de criminele wereld lees verder het verhaal van Peter Bon dan hoef ik er niks aan toe te voegen.Dit verhaal is niet alleen bekend op de kleine eilanden maar een internationaleprobleem waar de hele wereld mee geonfronteerd raakt. Dat betekend niet dat wij het probleem toch niet moeten proberen te bestrijden. This is a hell of e job at the moment. Verder denk ik dat je wel snel d’rachter komt of het zinvol is criminelen op te sluiten. De meeste regeringen willen de gevangenissen liever sluiten dan open houden want die dingen kosten de gemeenschap duiten vol geld aan beveiliging, gebouwen, eten en personeel maar je kan die gestoorden niet zomaar op straat laten lopen. De laatste tijd merk je meer en meer dat criminaliteit een soort beroep is geworden hoe hoger de crimineel staat op de maatschappelijk lader van de organisatie hoe meer aanzien hij heeft.Kijk hier in Europa gaat het al om grote georganiseerde bende en moeilijk te pakken. Bendes uit Romenie, Polen,Belgie en ander gespecialiseerde bendes die boel hier onveilig komen maken sinds de grenscontrole is opgedoekt. Sorry hoor maar ik ben inmiddels niet zo opmistisch meer over de oplossing van dit probleem Sukses.

 5. Heeft D66 een afdeling geopend op Curaçao ?

 6. Met stijgende verbazing het artikel zitten lezen.
  De criminelen, overvallers, inbrekers, zonder werk enz. zien hopelijk toch een wereld om zich heen waarin hun gedrag als negatief wordt beschouwd. Zou gedwongen indoctrinatie hen op een positievere gedachten brengen?
  Overigens weten we allemaal dat vele politici, goed betaalde ambtenaren en werknemers in het bedrijfsleven ook stelen. Dat een gebrek aan eigenwaarde, opleiding, financiele middelen de reden voor criminaliteit is lijkt mij geen houdbare stelling.
  Met de huidige hoge werkeloosheid lijken taakstraffen en diverse andere hand en spandiensten t.b.v. bepaalde groepen in de maatschappij een klap in het gezicht van werkzoekenden die geen baan kunnen vinden.
  De criminaliteit waarmee onze samenleving is doordrongen, corruptie, stelende specialisten, politici, directieleden, raden van commissarissen, werknemers van hun werkgever, werkeloze overvallers, koperdieven enz. enz. kan blijven voortduren omdat wij te tolerant zijn tegenover de plegers.
  We vinden het behoren bij de maatschappij. Als we niet helen, klokkenluiders belonen i.p.v. straffen, aangifte doen van b.v. opeens opduikende auto-onderdelen of andere van diefstal afkomstige goederen, echt zware straffen uitdelen, inderdaad geen gevangenis, maar lijfstraffen uit te voeren door de benadeelden, werken met ijzeren bal aan de enkels en dan alleen maar werk waarvoor beslist geen betaalde krachten zijn te vinden zou dat m.i. remmend werken op het plegen van wat voor daden dan ook tegen de maatschappij.
  Dat armoe, slechte opleiding, vaderloos gezin redenen zijn om crimineel te worden weten we wel beter, het zou kunnen bijdragen, maar de genetische aanleg moet echt al aanwezig zijn.

 7. Lieve Natasha Donker, de materie is vele malen complexer. Zou jij je kinderen bij een dagverblijf brengen waar criminelen werken? Ik ben het met je eens dat gevangenisstraf niet werkt, maar een alternatief is niet makkelijk. Ik denk wel dat het haalbaar is en je idee vind ik symphatiek. Ik stel voor:
  1. invoering van de doodstraf voor moordenaars en verkrachters
  2. verplichte arbeid voor de rest. Deze arbeid dient slechts een enkel project: het opknappen van het wegennet in Curacao.
  Lijkt me haalbaar en niet al te complex!

 8. Mevrouw Donker, droom maar warmpjes verder! Niks geen zachte hand. Deze misvormde macho’s zijn hooguit in een zeer streng opvoedings/werkkamp nog te veranderen. Aan dat schreeuwen daar zijn ze in ieder geval in hun jeugd al gewend. Vooral die arrogantie blijvend de kop indrukken! En hun luiheid amputeren.

 9. Het geven van een straf dient 3 doelen:
  1. Vergelding
  2. Bescherming van de maatchappij
  3. Correctie.

  Dat correcte niet werkt, daar ben ik het maar ten dele mee eens. Punt 1 en 2 werken in ieder geval wel. Genoeg reden om door te gaan met opsluiten.

 10. Van opsluiten zal geen crimineel een beter mens worden.
  dat lijkt me duidelijk.
  Samen met nog ergere boefjes de hele dag optrekken.
  Geen goed idee.
  maar de samenleving wil straffen en bescherming tegen dit soort geestelijk gestoorde figuren.
  het is ook financieel een dure oplossing, maar we weten het niet hoe het beter kan.

  het enige dat zou helpen is bij de basis beginnen.
  De teenermoedertjes en de zwakbegaafde ouders, die het zo nodig vinden om kindertjes te blijven maken.
  Daar moet al heel vroeg hulp geboden worden, want kinderen die in de 1e 5 jaar van hun leven geen liefde krijgen (knuffels, zorg en positieve aandacht), zullen nooit opgroeien tot geestelijk gezonde mensen.
  die ouders weten echt niet hoe ze dat moeten doen, want ze zijn zelf ook slachtoffer van hun jeugd.

  Er zou een stichting moeten komen die deze moeders (en misschien hier en daar ook een vader) gaan helpen.
  Er moeten toch mensen zijn die wel weten hoe je met kinderen om moet gaan.
  Deze zouden, als een soort van Buddy aan zo een moeder gekoppelt moeten worden.
  zodat de moeder niet het gevoel heeft er alleen voor te staan.
  deze Buddy zou de moeder kunnen helpen op praktisch gebied en ook opvoedkundig mee kunnen denken.
  aanleren om met de baby knuffelen en niet schreeuwen, maar gewoon praten en verhaaltjes voorlezen.
  niet je geld uitgeven aan nagels of haar extentions, maar luiers kopen en gezonde voeding.

  ik weet het lijkt onmogelijk, maar het is noodzakelijk.
  Deze visieuze cirkel moet doorbroken worden.

  Als de politiek hier flink wat geld in zou steken, dat zou later ontzettend veel geld besparen op gevangenissen en justitie kosten.
  deze kinderen gaan dan werken en zullen belasting gaan betalen.
  nu worden het criminelen zonder toekomst!!
  een grote kostenpost voor hun hele leven, ze zullen nooit een cent belasting betalen, maar wel heel veel kosten aan gevangenissen, ziektenkosten, advocaten enzovoort…

  Dus nu een beetje geld investeren in zorg aan jonge moeders levert uiteindelijk giga geld op.
  De bank zal geen beter rendement geven…..

 11. De naam “Bon Futuro” is voorgesteld door een scholier en door minister Martha als de beste beoordeeld. Alleen op Curacao is zoiets mogelijk. Gekken en dwazen besturen dit eiland.

 12. Helemaal mee eens. Of de veroordeelde nu 5 maanden moet vast zitten of 6 jaar, het is alleen maar tijdverspilling. Ze moeten leren meedraaien in de maatschappij en anderen leren helpen.

 13. Ik mis toch wel de snedigheid en veelbetekenende humor van papa Donker in haar verhaal. Ook zou papa geweten hebben, dat “Bon Futuro” nog wel voor het gemak gebruikt wordt maar eigenlijk niet meer bestaat. Het is iets geworden met penetiaire inrichting etc.

 14. Opsluiten is niet alleen om te straffen, opsluiten doen we ook om de maatschappij te beschermen tegen dit soort figuren.
  Er wordt vaak gedacht dat het alleen te maken heeft met weinig kansen, armoede etc, doch dat taboe moeten we ook maar eens gaan doorbreken.
  99 % van de criminelen krijgen het slechte voorbeeld gewoon met de paplepel ingegoten, geen opvoeding, alleenstaande moeders, vaders nergens te vinden en vooral geen zin om gewoon te gaan werken.
  Het is zoals Wiels en Josepha al eerder hebben opgemerkt………….op Curacao vinden we werken een heel vies woord. Velen gaan naar het werk, maar komen daar niet om te werken, ze komen alleen om aanwezig te zijn en geld op te strijken. Fysiek werken is voor het domme deel der bevolking (zo denken zij), de slimmerikken hosselen er vrolijk op los.
  Wiels en Josepha durfden het eindelijk te zeggen, maar ik neem aan dat we hier weer over elkaar heen gaan kruipen om toch maar aan te geven dat we zulke harde werkers zijn en dat de criminelen alleen maar het resultaat zijn van te weinig kansen.
  Spijt me zeer beste mensen, 14 en 15 jarigen zijn niet op zoek naar een baan, dus hoe willen we daar gaan verklaren dat ze overvallen gaan plegen omdat ze geen werk kunnen vinden ?

 15. de fout ligt natuurlijk bij de veroordeelden, immers als we heel eerlijk zijn dan is er genoeg werk voor alleen op ons eiland . Maar omdat we het geen leuk werk vinden laten we dat door anderen doen. kijk maar om ons heen, bedienden in de horeca, tuinwerkzaamheden, bouwvakkers. ook de werkmentaliteit van ons is niet goed, we zijn niet trots wat we doen, we doen het omdat tsja waarom eigenlijk en waarvoor.
  als de veroordeelden net zulke inspanningen maakten voor normaal werk dan wat ze nu doen voor overvallen en inbraken dan waren voorman of hadden ze een leidinggevende functie gehad.

 16. Het werken met chaingangs is idd beter voor ze. Op deze manier zijn ze niet zo stoer.. en daar gaat het om. Ook dient men preventief te werk gaan. Iedereen die niet naar school gaat of werkt en onder de 25 is mag in een soort dienst gaan waarbij ze de gemeenschap helpen. Al die jongens die onder een boom hangen de hele dag mogen lekker rooien schoonmaken of opknappen etc. Op deze manier breng je ze discipline toe.

  BTW de naam Bon Futuro bestaat niet meer maar zo wordt het in de volksmond genoemd!

 17. Ik denk een better idee is speribsbottjes op strandden pakken een better idee is,dieren verzorgen als straf is volgens mij een veels te mooie werk voor een crimineel,in mijn ogen moet het altijd een straf blijven bv. Plastic zakken langs de straat om 12: 00 uur smiddags inzamelen maar mischien ben ik nu te sadistisch.

 18. ik ben het helemaal mee eens wat Mevr Donkers beweert, alleen ik wil er iets aan toevoegen, zet wekelijks de foto, s van de veroordeelden in de krant en hun misdaad en straf.
  ook lijkt het me goed at deze deze veroordeelden iets terug gaan doen voor de maatschappij, dus in de chain gang langs de weg en en in de natuurgebieden rotzooi opruimen.

 19. Prima, laat ze overdag iets nuttigs doen, maar ‘savonds wel weer de cel in. De taakstraffen zoals die in NL worden gegeven zijn een lachertje en bevestigen voor de crimineel alleen maar dat criminaliteit wel loont.

 20. Het opsluiten werkt hier in een hoop, zo niet de meeste gevallen, averechts.
  Het is zelfs statusverhogend voor de crimineel en zo lang er niets anders geboden wordt in de vorm van educatie en of dergelijke dan is de “statusverhoging” zo ongeveer het enige wat de crimineel er dus wel aan overhoudt. Daarnaast wordt de crimineel ook en passant voorzien van betere contacten en een uitgebreidere “vriendenkring”.

  Er zijn er helaas maar weinig die zich rot schrikken en na het uitzitten van hun straf wat `anders` gaan doen, waar ze dan heel vaak ook de mogelijkheden daartoe ook nog eens niet kunnen vinden, vaak ook omdat het gewoon daaraan ontbreekt, of omdat ze niet welkom zijn.

  Een complexe materie.