• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

PAIS thumbCURAÇAO – Als het aan de PAIS ligt, krijgen daders van huiselijk geweld een tijdelijk huisverbod. De partij heeft daarover een wetsontwerp ingediend. Een dergelijke regeling bestaat nog niet op Curaçao. PAIS spreekt van een ‘dubbele slachtofferrol’ als slachtoffers van huiselijk geweld ook hun huis moeten verlaten.

“In de huidige situatie gaan slachtoffers van ernstige vormen van huiselijk geweld vaak vanwege hun veiligheid en gezondheid ‘vrijwillig’ het huis uit, en moeten elders onderdak vinden”, stelt de partij. Het wetsvoorstel geeft de dader recht op hulpverlening en bijstand. Hulporganisaties helpen bij het vinden van opvang.

Rust
Met een tijdelijk huisverbod moeten de slachtoffers de tijd krijgen om op adem te komen. “Het gezin krijgt rust. In die periode kunnen verder maatregelen worden getroffen waardoor structurele oplossingen voor en binnen het gezin kunnen worden gecreëerd”, aldus de partij.

Nederland
In een aantal landen, waaronder Nieuw-Zeeland, Oostenrijk en Nederland, bestaat een dergelijke wet al. In Nederland is een uithuisplaatsing aanvankelijk voor de duur van tien dagen. PAIS-Statenlid Marilyn Moses zegt tegenover Versgeperst.com dat het wetsvoorstel “nagenoeg conform de wetgeving in Nederland is, maar aangepast aan de lokale situatie. In Nederland moet een burgemeester bijvoorbeeld toestemming geven een de dader uit huis te plaatsen. Op Curaçao zou het Openbaar Ministerie (OM) daarover moeten beslissen.”

www.versgeperst.com