• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CBIACURAÇAO – De CBIA (Curaçao & Bonaire Insurance Association) wil dat de overheid spoedig wijzigingen aanbrengt in de nieuwe basis ziektekostenverzekering (BZV). De organisatie wil de toegezegde reparatiewetgeving terug zien en dat de bevolking weer zelf een ziektekostenverzekering kan kiezen.

“Daarnaast verzoeken we de overheid om degenen die een private ziektekostenverzekering hebben, van alle faciliteiten gebruik kunnen blijven maken die hun private verzekering biedt. Zonder dat ze bij een onderbreking noodgedwongen onder de werking van de basisverzekering ziektekosten komen te vallen”, zegt de CBIA in een persbericht. “Vergeet immers niet: Curaçao kent geen AZV, maar een basisverzekering ziektekosten die primair bedoeld is voor degenen zonder een ziektekostenverzekering.”

Overleg wijzigingen
In februari werd de nieuwe BZV ingevoerd. Op 27 maart vond het overleg plaats tussen de directie van de SVB en de private ziektekostenverzekeraars. De verzekeraars overlegden een lijst met de punten die volgens hen gewijzigd dienen te worden in de BZV. De SVB gaf toen aan met een reactie te komen op alle door de CBIA genoemde punten. “Deze week ontving de CBIA na meer dan vijf weken, een reactie van de SVB”, zegt de CBIA. “De private ziektekostenverzekeraars zijn uitermate teleurgesteld over de opstelling van de SVB. De SVB herhaalde namelijk in haar reactie heel duidelijk dat zij slechts een uitvoerende rol heeft en dat zij niet de wet hebben gemaakt. Voor alle door de CBIA beoogde wijzigingen in de wet verwees de SVB naar minister Ben Whiteman van Gezondheid.”

Keuze
De CBIA vindt dat de degenen die een private ziektekostenverzekering willen en kunnen betalen, deze mogelijkheid moeten behouden. “Ze kunnen niet gedwongen worden om bij de SVB verzekerd te zijn, ook als ze dat nadrukkelijk niet willen. Alles wijst erop dat de basis ziektekostenverzekering een gratis ziektekostenverzekering dreigt te worden voor alle (buitenlandse) personen met een inkomen beneden duizend gulden. Op kosten van ons als belasting betalers. Dit kan nooit de bedoeling zijn geweest van de wet. En Curaçao zal dit financieel gezien ook niet kunnen dragen.”

Inefficiënt
Daarnaast kaart de CBIA aan dat mensen met een parttimebaan geen aanspraak hebben op ziekengeld op het moment dat zij ziek worden. “Een ander negatief gevolg van de basisverzekering ziektekosten is dat de werkgever en ook de werknemer zich maandelijks bij twee instanties moeten vervoegen: de ontvanger, voor het betalen van de premie voor de basisverzekering ziektekosten, en de SVB voor het betalen van de premie voor de ongevallenverzekering en de premie voor het ziekengeld. Dit is zonder meer inefficiënt.”

Uitgaven
Tot slot zegt de CBIA zich ernstig zorgen te maken over de uitgaven van de SVB. “De SVB bewijst al jaren dat ze de openbare ziektekosten niet op een financieel gezonde wijze kan beheren. Uit het financieel jaarverslag van 2011 is te zien dat het fonds Ziekteverzekering met een tekort kampt van ruim 81 miljoen gulden.” De CBIA zegt dat de overheid garant staat voor deze tekorten en dat dit inhoudt dat de tekorten van de SVB met belastinggeld worden vergoed. “Concreet betekent dit er door de burger twee keer wordt betaald aan de SVB. U betaald premies voor alle openbare fondsen welke de SVB beheert inclusief ZV en de tekorten die door de overheid worden aangevuld, worden betaald uit de algemene middelen. Kortom belastinggelden die eveneens door u worden betaald”, aldus de CBIA.

6 reacties op “‘Volk moet zelf ziektekostenverzekering kunnen kiezen’”

  1. De nieuwe ziektekostenverzekering van het SVB is natuurlijk een ramp voor Curacao, in het leven geroepen en opgetuigd door incapabele personen die absoluut geen kennis van zaken hebben en hadden en daardoor een gedrocht van een verzekering hebben neer gezet.
    Omayra Leeflang heeft gelijkt als zij zegt sluit je aan bij een NL verzekeraar ook dat is misschien niet alles maar dan krijg je tenminste waar voor je geld en je weet dat je goed verzekerd bent.
    Maar ook de leden van CBIA hebben boter op hun hoofd zij zullen in ieder geval iedereen moeten accepteren en niet zo als nu gepensioneerden en ouderen die de leeftijd van 55 – 60 jaar uitsluiten het systeem moet gebaseerd zijn op solidariteit en zullen zij iedereen van 0 tot 100 jaar moeten accepteren zonderen uitsluitingen, maar ja dat wil men niet alleen de krenten uit de pap willen zij en dat mag Curacao niet accepteren.
    Dus als het ooit zover komt verplicht dan de lokale verzekeraars zoals Ennia en de Fatums van deze wereld dat zij iedereen accepteren no mather what !!
    Alleen dan heeft dit kans van slagen.
    Ik wens u veel wijsheid maar als het zo blijft zo als het is, dan is en blijft het een puinhoop

  2. Leuk voorstel, maar we kunnen dit niet willen.
    Openheid en transparantie staat zeker niet in ons vaandel.
    Waar veel geld ongecontroleerd wordt uitgegeven is een strijkorkest op z’n best.
    Dat willen we niet veranderen! Wat doen we met de overbodige werknemers van SVB en andere met de zorg belaste instanties?
    Ook hier hebben wij het wiel uitgevonden, laat niemand ons vertellen dat het niet goed rolt.

  3. @Margaretha P., Aansluiten bij een NL verzekeraar gaat niet werken. Bovendien zal de politiek het niet willen, al die werkgelegenheid bij SVB.. Ook stelt in NL de overheid het basis pakket vast en daar zijn alle systemen op gebaseerd. Alle handelingen zijn gecodeerd en iedere arts kan zien waar je verzekerd bent en wie je huisarts is. Met ziekenhuizen sluiten de verzekeraars contracten af… Loopt dus veel teveel uit elkaar om praktisch te zijn.

  4. Ik vind het idee van Omayra Leeflang erg goed, om aan te sluiten bij een Nederlandse verzekering. Is veel goedkoper voor de mensen, omdat er domweg meer betalers zijn.
    Wellicht ook goedkoper voor de overheid.

  5. Helder en idd “vrijheid van keuze”

  6. Luid en duidelijk en in begrijpelijke taal. Tenminste ……… voor wie wel wil luisteren en niet verblind wordt door zijn eigen (ambtelijke) domheid.
    VRIJHEID VAN KEUZE, YEAH!