• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Herdenking Helmin WielsCURAÇAO – Curaçao heeft afscheid genomen van de politicus Helmin Magno Wiels (54). Vanmiddag kwamen de familieleden van Wiels, leden van de Staten, leden van de politieke partijen en het volk van Curaçao bijeen in Sentro Deportivo Kòrsou (SDK), voor een eerbetoon aan de overleden Wiels.

Vanmorgen vertrok de stoet vanuit het lijkenhuis Agencia Funeraria El Senorial aan de Leeuwenhoekstraat richting de Staten. Daar werd een officiële afscheidceremonie gehouden waarbij onder andere Statenleden, de gevolmachtigde minister Roderick Pietersz, waarnemend gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede en vertegenwoordigers van Bonaire, Aruba en Sint Maarten aanwezig waren. De kist van Wiels werd overgedragen aan Ivar Asjes, Alex Rosaria, Melvin Cijntje, Humprey Davelaar, Glenn Sulvaran en Jaime Cordoba, die op hun beurt de kist naar binnendroegen.

SDK
Rond 12.00 uur is de stoet vanaf de Staten aangekomen bij het stadion. De kist van Wiels werd opengesteld en was als eerste de beurt aan de familie om afscheid te nemen. Hierna volgden alle andere aanwezigen. Vanaf 12.00 stroomde honderden mensen het stadion binnen. Vanaf dat moment is de stroom van mensen niet gestopt, tot aan het einde van de ceremonie liepen mensen SDK binnen om Wiels nog de laatste eer te bewijzen.

Leus
De ceremonie is geleid door Siegfried Raphaela die keer op keer samen met de aanwezigen een leus riep: Oom Wichi bo lucha jamas lo termina (jouw strijd zal nooit voorbij zijn). Het publiek riep dit uit volle borst mee. Verschillende personen spraken lovende woorden uit over Wiels. Zo kwamen verschillende pastoors aan het woord en werd er samen gezongen.

Toespraken
Ook personen uit het bedrijfsleven en politici hielden een toespraak. Zo kwam onder andere Ivar Asjes aan het woord die vol lof over de politieleider van de partij Pueblo Soberano sprak. Minister-president Mike Eman van Aruba sprak met krachtige woorden naar publiek en liet weten dat de leiders binnen het Koninkrijk niet bang hoeven te zijn. En moedigde aan tot meer saamhorigheid binnen het Koninkrijk en om de krachten te bundelen.

Premier Hodge
Demissionair premier Daniel Hodge sprak over zijn band met de overleden politicus en de kans die Wiels hem heeft gegeven om minister-president van Curaçao te worden. Voor de toespraak van Hodge liet hij weten dat dit voor hem een trieste dag is. “Maar deze ceremonie is heel mooi. Ik wist dat er veel mensen zouden komen, maar dat het er zoveel zouden zijn, had ik niet verwacht. Wiels was controversieel, maar je ziet dat hij veel mensen achter zich heeft staan. Een ceremonie als deze verdient hij dan ook.”

Indrukwekkend
Ook minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties was aanwezig bij alle plechtigheden. “Wat hier gebeurt is heel indrukwekkend, dat geldt ook voor de ceremonie in de Staten. Ook het moment dat je een wit kleed ziet en dat leden van het parlement de kist naar binnen dragen. De emoties zijn voelbaar aanwezig. Het Curaçaose volk heeft alle reden om trots te zijn om hun zoon Helmin Wiels. Ik ben dan ook erg blij dat ik hier ben en dit kan delen met de aanwezigen.” Tijdens de toespraak in het stadion sprak Plasterk ook vol lof over de politicus. “Curaçao, gecondoleerd met het verlies van een belangrijk leider”, waren de openingswoorden van de minister tijdens de ceremonie in SDK. “Het Koninkrijk heeft een belangrijk leider verloren. Wiels heeft alles gegeven wat in hem zat voor Curaçao.” Plasterk gaf te kennen dat hij Wiels persoonlijk heel erg gaat missen. “Laten we dankbaar zijn dat wij deze man hebben mogen kennen. Laten wij zijn lessen onthouden en verder werken aan een voorspoedig Curaçao. Laten we zorgen dat Wiels trots kan zijn op wat de Nederlandse en Curaçaose regering samen kunnen doen”, sloot Plasterk af.

‘Mijn vader’
Ook de zus van Wiels kwam aan het woord. Zij liet weten dat Ivar Asjes aangewezen is als opvolger van Helmin Wiels. Hierna kwam de zoon van Wiels, die ook de voornaam van zijn vader draagt, aan het woord. Hij zei dat hij niet als politicus staat en over een politicus gaat praten. “Ik sta hier en praat over mijn vader. Voor jullie was hij een leider en een soldaat, voor mij was hij mijn vader. Laten we hem niet vergeten”, zei de zoon van Wiels. Hierna vroeg hij iedereen de vuist in de lucht te steken en te roepen: “Wij zijn allemaal Pueblo Soberano.”

Begrafenis
Morgen wordt Wiels in besloten kring begraven. De 54-jarige Helmin Magno Wiels werd op zondag 5 mei doodgeschoten bij de Pier in Marie Pampoen. Twee broers die kort na de moord een dreigvideo op Youtube plaatsten, zitten vast voor moord met voorbedachte rade. Het onderzoek in deze zaak is nog in volle gang.

6 reacties op “Curaçao neemt afscheid van Helmin Wiels”

 1. Zolang de moordenaars niet gearresteerd zijn,leeft Curacao in angst.er zullen meer doden vallen daar de pakkans heel klein of zelfs niet aanwezig is.

  Een bananen republiek waar dhr.Bolkestein v/d vvd.er jaren geleden over had?
  Ik hoop van niet want de mafia zal dan zegevieren en zijn wij allemaal vogelvrij verklaard.

 2. Een van de mooiste momenten vond ik persoonlijk de de moed die Helmin Wiels Junior toonde door temidden van de emotie van het verlies van zijn vader toch het podium op te komen in het SDK. Hij liet daar een onvergetelijke indruk achter. Zijn mooiste quote mag hier niet opnvermeld blijven, vind ik, daarom bij deze:
  Hij deed een emotionele oproep aan de aanwezigen, geheel in de geest van zijn vader, namelijk: “Wij zijn Helmin Wiels veel verschuldigd. Blijf vechten, ga naar school, werk hard; hij is ook niet blijven slapen.” DAARNA riep hij iedereen op een vuist in de lucht te steken als zijnde een PUEBLO SOBERANO.
  Het was prachtig om te zien en de moeite waard om door iedereen gelezen te worden.

  Bedankt jongen, voor deze krachtige woorden op deze droevige dag.
  Mijn respect en medeleven voor jullie hele familie.

 3. @Ed, er is hier iemand vermoord, let op jouw woorden.
  Er valt niets te ”verheerlijken.”

 4. Heerlijk, het einde van de PS is nabij als Jasjes de leiding krijgt. Het einde van Curacao komt snel dichterbij wanneer Jasjes MP wordt.

 5. Het was een mooi en erg goed georganiseerd eerbetoon aan Helmin Wiels die, maar dat heb je nu eenmaal op begrafenissen, wel erg positief werd neergezet terwijl er naast zijn goede kanten ook duidelijk minder goede kanten aan hem zaten, zoals het goedkeuren van wantoestanden in zijn eigen PS partij en in de MFK regering.

  Niettemin vocht hij oprecht tegen de corruptie en verdient daarvoor respect. Des te erger is dat Wiels vervangen wordt door Ivar Asjes, een weliswaar intelligent man maar iemand die met zoveel fraude (CTB, Selikor) geassocieerd wordt dat hij volkomen ongeloofwaardig en niet ministeriabel is. Om nog niet te spreken over het baantje dat hij al voor zichzelf geregeld heeft voor als hij uit de politiek stapt en dat momenteel, niet vervuld, gewoon op hem wacht.

 6. Was een mooie tocht met een goed werkend draaiboek, zoals Wiels dat graag had gezien…….RIP…..our hero..