• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Helmin WielsCURAÇAO – “Helmin Wiels wilde van een mens een vrij mens maken. Hij vocht voor mensen die zich gekleineerd voelen en die onder druk staan”. Die woorden sprak pastoor Charles Eba’a tijdens de herdenkingsdienst voor Helmin Wiels in de Heilige Drie Eenheid Kerk in Rotterdam-Zuid. Dat meldt Caribisch Netwerk

De viering is door ongeveer tachtig belangstellenden bezocht. Veel Curaçaoenaars in Nederland volgen de uitvaart van Wiels op Curaçao vanuit huis via tv of internet. “Ik heb eerst thuis zitten kijken en ben nu even hier”, zegt Willy Djaoen, die het belangrijk vindt om ‘namens de Antilliaanse gemeenschap in Rotterdam’ aanwezig te zijn. Directeur Robert Candelaria van het Curaçaohuis en oud-politicus Cynthia Ortega-Martijn spraken over de vermoorde politicus tijdens de grotendeels Papiamentstalige dienst in Rotterdam. Ortega-Martijn herinnert zich Wiels als ‘iemand die keek naar de belangen van anderen’. Hij deed dit volgens haar ook vanuit zijn katholieke achtergrond. “Het was voor hem soms moeilijk om te vertellen wat hij zag en wat de Heer hem gegeven had te zeggen.”

Aanwezigen
Onder de aanwezigen waren enkele familieleden van Wiels, die niet naar Curaçao konden afreizen voor de begrafenis, mensen die hem van vroeger kenden en een aantal vertegenwoordigers van de Antilliaanse/Arubaanse gemeenschap in Nederland, waaronder ook gevolmachtigd minister van Aruba Edwin Abath en Glenn Helberg van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN). Tweede Kamerleden van de commissie Koninkrijksrelaties ontbraken bij de dienst omdat zij in Den Haag in overleg waren, aldus Pierre Heijnen van de PvdA. Zij hielden daar een minuut stilte.

www.versgeperst.com