• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

camera fotoCURAÇAO – Fotograaf Paul Hansen wordt ervan beschuldigd zijn inzending aan de World Press Photo, waarmee hij de prestigieuze fotowedstrijd won, te hebben samengesteld uit verschillende foto’s. De vraag is of Hansen het beeld zelf heeft aangepast.

Twijfel over de oorspronkelijkheid van de inzending begon volgens The Hacker Factor Blog omdat Hansen de foto voor bewerking niet aanleverde. Het eerste dat volgens het blog opviel, was dat het formaat van het fotobestand niet eigen is aan digitale camera’s. “Op zijn minst is de foto aanzienlijk bijgesneden of -geschaald.”

Aantijgingen
Het blog speculeert dat Hansen drie verschillende bestanden over elkaar heen heeft gebruikt. De fotograaf zelf ontkende de aantijgingen tegenover de Australische website news.com.au. De foto ‘Gaza Burial’ is genomen in een smalle steeg in Gaza-stad. Centraal staat een mensenmenigte die onderweg is om twee overleden kinderen en hun vader te begraven.

Onderzoek
Twee onafhankelijke experts gaan de in opspraak geraakte persfoto van Paul Hansen forensisch onderzoeken. Dat maakte World Press Photo vandaag bekend. Hoelang het onderzoek gaat duren, is nog onbekend. De Zweed stemt in met het onderzoek, aldus World Press Photo. De organisatie hoopt verdere speculaties door het onderzoek de kop in te drukken.

world-press-photo-2012

© Novum

1 reactie op “Ophef over winnende World Press Photo”

  1. Bijsnijden kan functioneel zijn, maar wat mij direct opviel zijn de verschillende schaduwpartijen. Zo kent de man links in beeld een lichtbron komend van links en de overhangende balkons een zon (?) als lichtbron. Laat hij maar gauw het originele bestand aanleveren…