• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Helmin WielsCURAÇAO – De Eerste Kamer heeft vandaag de zondag vermoorde Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels herdacht. Dat gebeurde in aanwezigheid van minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) en de gevolmachtigd minister van Curaçao Roderick Pieters.

Voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf (VVD) herhaalde dat de moord ‘onaanvaardbaar’ is. Deze moord op een collega-volksvertegenwoordiger raakt ‘dit huis en de samenleving’ bijzonder diep, zei hij. De Graaf ontving Wiels eerder dit jaar voor het interparlementair koninkrijksoverleg. Hij heeft hem leren kennen als een ‘gedreven en gepassioneerd politicus met duidelijke opvattingen’, zei hij.

Sterkte
De Graaf heeft samen met de voorzitter van de Tweede Kamer Anouchka van Miltenburg (VVD) een brief gestuurd aan de voorzitter van de staten van Curaçao. Zij wensen Wiels’ familie en vrienden veel sterkte bij het verwerken van deze verschrikkelijke gebeurtenis.

Geschokt
Plasterk herhaalde dat de regering diep is geschokt door de moord op Wiels. Curaçao heeft een ‘bijzonder indrukwekkende leider’ verloren. De minister omschreef Wiels als een man die ‘deugt’ en die het vertrouwen waard was. Het is verder van groot belang dat de politieke erfenis die Wiels achterlaat wordt opgepakt, zei Plasterk. Hij is ervan overtuigd dat de wending die Wiels heeft ingezet voor een verdere ontwikkeling inmiddels voldoende wortel heeft geschoten.

Hulp
Nederland heeft Curaçao alle hulp aangeboden om de daders van deze lafhartige daad zo snel mogelijk aan te houden en te berechten, aldus Plasterk. De 54-jarige Wiels werd zondag doodgeschoten bij de Pier in Marie Pampoen.

© Novum

www.versgeperst.com