• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

MaurisCURAÇAO – Het is 10.00 uur, de ochtend nadat Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels is doodgeschoten. Het kantoor van de partij stroomt langzaam vol met geëmotioneerde aanhangers van de overleden partijleider. Het condoleanceregister is al voor de helft volgeschreven. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Ook Mauris Henriquez tekent het register. “Dit is een zeer grote tegenslag. Het is onbegrijpelijk. Maar zo gaat het met personen die opkomen voor mensenrechten”, zegt de aangeslagen Henriquez. “Hij was een man van het volk.”

Verbijsterd
Aivi Stacie heeft de hele nacht niet geslapen. “Ik voel me vreselijk, ik heb geen woorden en ik voel heel veel verdriet. Maar we moeten door. We moeten klaar staan voor heel Curaçao. Het hele volk is verbijsterd. We moeten hen opvangen.” Wiels wist dat het zou gaan gebeuren en de partij wist het ook. “We weten allang dat hij misschien het einde van het jaar niet zou halen. Hij zei het zelf, van de week weer: Als ik er niet meer ben, dan moeten jullie het oppakken en doorgaan.”

Goede vriend
Stacie (63) kent Helmin Wiels al 28 jaar. Samen hebben zij als sociale werkers veel welzijnswerk verricht. Ze is medewerkster in het partijgebouw van Pueblo Soberano en naaste medewerkster van Wiels en minister Sherwin Josepha. Met tranen in haar ogen vertelt ze wie Helmin Wiels was: “Hij is een echte hele leuke man. Hij is een hele goede vriend, broer, vader voor velen.”

Getraind
Niet alleen Stacie, maar veel andere sympathisanten en leden van de partij zijn ervan overtuigd dat de partij sterker zal worden. Stacie: “We zijn getraind door die man. We kennen zijn kenmerken en weten wat de ideologie is. We weten waar we naar toe gaan met Pueblo Soberano. Er zijn grote mannen in de organisatie, die Wiels kunnen opvolgen. En ze zitten niet stil.”

Bodyguards
Harold Lauffer staat voor het partijgebouw met zijn vrouw, dochter en kleinzoon. De familie staat er met tranen in hun ogen. “Wiels is op gruwelijke wijze gestopt. Maar ze vergeten dat er een God bestaat. God heeft ervoor gekozen hem weg te nemen”, vertelt Harold Lauffer met een trillende stem. Zijn dochter, die een sterke band had met Wiels, was gisteren jarig. Hij vertelt dat Wiels niet geloofde in bodyguards om hem heen. “Maar omdat hij de laatste tijd veel bedreigd werd, had hij toch geaccepteerd om doordeweeks beveiliging met zich mee te nemen. Alleen niet in het weekend. En dat wisten ze.”

Mikpunt
Stacie vertelt emotioneel, maar toch kalm en berust, dat de moord op Wiels niet een verrassing was. Hij kreeg bedreigingen en werd uitgescholden. Hij was het mikpunt, volgens Stacie, omdat er onpopulaire maatregelen genomen moesten worden. “Maar niet alleen hij nam de maatregelen, de hele overheid deed dat. Hij streed voor een betere Curaçao.”

Strijd
Wiels wist dat het zou gaan gebeuren en de partij wist het ook. “We weten allang dat hij misschien het einde van het jaar niet zou halen. Hij zei het zelf, van de week weer: Als ik er niet meer ben, dan moeten jullie het oppakken en doorgaan. Hij voelde het aankomen. En het is omdat hij de kern van de corruptie heeft bereikt. Een grote bom zou vandaag ontploffen. Ze dachten met hem uit de weg, dan zal het niet gebeuren. Maar dan hebben ze het mis, want onze strijd gaat door.”

Foto: Caribisch Netwerk

9 reacties op “‘Wiels voelde het aankomen’”

 1. @ L.A. de Wind. Je kan alleen datgene uitgeven als je wat ook krijgt en of hebt en niet meer dan dat.

  Hij stond erbij en keek ernaar 22 maanden lang. Corruptie is niet uit te roeien hooguit proberen het te beheersen.

 2. Wijlen heer Wiels kwam grof en bot over, maar hij deed wat hij moest doen en durfde het te doen.Namelijk corruptie bestrijden en een balans vinden in de begroting. Je kan alleen datgene uitgeven als je wat ook krijgt en of hebt en niet meer dan dat. Vriendtjespolitiek, steekpenningen en omkopingen zijn funest voor een staat. Bepaalde groepen profiteren van de overheid terwijl het allemaal anders kan en moet.

 3. @ Jan. ”Wiels alles duurder had gemaakt, minder pensioen etc.”

  Iemand moet daarvan de schuld krijgen en Wiels was nu eenmaal als leider van de grootste regeringspartij degene die het voor het zeggen heeft en juist deze keuzes heeft gemaakt. De oorzaak van deze maatregelen liggen zowel bij Schotte als bij Wiels zoals ook iedereen weet en Wiels had de macht om Schotte te stoppen. Dit verzuim is veel te laat goedgemaakt door 2 “deserteurs” en vergeet daarbij ook niet dictator Asjes en deze is ook van de partij van Wiels, voordat je dat vergeten mocht zijn.

 4. Dit komt mede door politici die dhr. Wiels de schuld van de recessie gaven.

  Dhr. Wiels verhoogde bepaalde belastingen om zo niet het hand bij Nederland op te hoeven houden. Alle beetjes helpen, zei hij.
  Maar zijn tegenstanders hadden de bevolking opgehitst door dag in dag uit via de media te roepen dat ”Wiels alles duurder had gemaakt, minder pensioen etc.” Hij kreeg letterlijk overal de schuld van!
  Op Curacao wonen heel veel mensen die zwakbegaafd zijn en vaak in de gevangenis hebben gezeten, mensen zonder gevoelens en geweten. Psychopaten die geen waarde hechten aan het leven van anderen.
  Hun beledigingen op facebook richting dhr. Wiels waren ook zeer griezelig.

  Dhr. Wiels gebruikte zijn radio/internetuitzending om wantoestanden met belastinggeld aan het licht te brengen. Daarnaast gaf hij ook geschiedenislessen, aardrijkskunde lessen en zelfs gezondheid lessen op het Internet/radio. Zeer interessant overigens.

  Maar bepaalde politieke tegenstanders gebruikten hun (gekopieerde) zendtijd om dhr. Wiels dagelijks overal de schuld van te geven. Vooral de schuld van belastingverhoging.
  Het was als voer voor psychopaten.

 5. Beveiliging enkel door de weeks, niet in het weekend ……… Begrijp dit even niet. ???

 6. Geen motief? Ik kan er wel enkele noemen. Politiek, macht en geld. Vult u het zelf maar in. Zou me niet verbazen als de moord op Wiels niet wordt opgehelderd. Velen instanties willen het niet opgelost hebben. Ben benieuwd naar de volgende verkiezingen. PAIS wegens disfunctioneren weggevaagd. MFK weer aan de macht….?

 7. @ L.A. de Wind. “het is geen politieke moord omdat er geen motief was”.

  Dat is een uitspraak van Jacob Gelt Dekker en natuurlijk is nog niet bewezen, dat het een politieke moord is geweest.

 8. ik stel het op prijs dit te Mogen ontvangen

 9. Ergens heb ik gehoord dat een projectontwikkelaar zei: “het is geen politieke moord omdat er geen motief was”. Een uitspraak die corruptie wil bagatelliseren.