• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Konferensha di prensa di gobièrnu den kuadro di asesinado di Helmin WielsCURAÇAO – “Curaçao heeft een groot leider verloren”, zo refereerde Ivar Asjes naar de doodgeschoten Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels vanavond tijdens de persconferentie bij Fort Amsterdam. “We roepen alle sympathisanten van Wiels op rustig te blijven, maar tegelijkertijd zeer alert.”

Asjes nam de tijd de familieleden van Wiels te condoleren met hun verlies. “Zoals Wiels altijd zei: ik ben maar de boodschapper. Het gaat om een groter geheel. Daarom, nu dat hij zo laf is gedood, staan er in zijn plaats drie nieuwe Wiels’ op”, zei Asjes.

‘Laffe daad’
Bij de persconferentie waren onder meer demissionair premier Daniel Hodge, demissionair minister van Justitie Nelson Navarro, Statenvoorzitter Mike Franco, korpschef Marlon Wernet en hoofdofficier van Justitie Heiko de Jong aanwezig. De Jong garandeerde dat alle opsporingsdiensten ingezet worden om de dader ‘van deze laffe daad’ op te sporen. “We zijn in shock’, zei premier Hodge. “Op het eiland zijn we hier niet aan gewend. We leven in een democratie en we moeten elkaar respecteren. We veroordelen dit in de sterkst mogelijke bewoordingen.”

Beveiliging
Wiels werd bedreigd en stond sinds enige tijd onder beveiliging, zo liet minister Navarro weten tijdens de persconferentie. Wiels had volgens Navarro zelf besloten vandaag de straat op te gaan zonder beveiligers. De politicus is vanmiddag doodgeschoten op het strand van Marie Pampoen. Volgens de politie is er geschoten uit een voorbijrijdende goudkleurige Kia. Helmin Wiels is 54 jaar geworden.

Geweld
De MFK en de leider van de partij Gerrit Schotte, noemen de moord op Wiels ‘tragisch’. “Curaçao heeft met de dood van Helmin Wiels een groot leider verloren. Deze tragische gebeurtenis bevestigt nog eens dat het geweld op Curaçao totaal buiten controle is. De overheid is verantwoordelijk om te garanderen dat de veiligheid terugkeert”, zo staat in een persbericht van de MFK. De partij en Schotte wensen de familie van Wiels en Pueblo Soberano veel sterkte toe.

Motieven
Vice-president van de PAR, David Dick, meldt dat zijn partij ‘geen woorden’ heeft voor de ‘tragische en trieste’ dood van politicus. “Wij veroordelen degenen die hier verantwoordelijk voor zijn, wat de motieven ook mogen zijn.” De PAR wenst sterkte aan de familie, aanhangers en partijleden van Wiels. “Ik herken Curaçao niet meer na deze trieste gebeurtenis” zegt PAIS-leider Alex Rosaria. “Ik vertrouw erop dat mijn volk kalm blijft tijdens deze trieste en tragische gebeurtenis. Collega Wiels, rust in vrede.”

Diepe bedroefdheid
Ook de MAN-fractie heeft ‘met diepe bedroefdheid’ kennisgenomen van het overlijden van Helmin Wiels. Dat meldt president Everardus van de Meent in een persbericht. “Onze organisatie kende Wiels als een persoon die een andere dimensie heeft gebracht naar de politieke wereld hier op Curaçao.” De partij condoleert zijn familie, partijgenoten en de Pueblo Soberano-aanhang. Tenslotte hoopt MAN dat de moordzaak snel opgelost wordt.

Afgrijzing
In een persbericht laat Partido Laboral weten “met afgrijzing te hebben vernomen van de laaghartige moord op kameraad, parlementarier en Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels. Wij zullen Wiels herinneren als een strijder voor sociale rechtvaardigheid op Curaçao. Moge God hem eeuwige vrede geven.” Partido Laboral uit groots medeleven en wenst veel sterkte toe aan de familie van Wiels, Pueblo Soberano, hun volgelingen en het gehele volk van Curaçao. “Wij verwerpen deze tragische moord diep, aangezien het in strijd is van de grondwet van ons land dat vrij en democratisch is in uiting met vrije beweging in de gemeenschap.”

18 reacties op “Asjes: ‘Curaçao heeft een groot leider verloren’”

 1. Die Asjes kan toch onmogelijk door de screening komen?

 2. De gevolmachtigde minister van Curacao in Nederland was vanavond op tv bij een Nederlands actualiteitenprogramma en antwoordde toen gevraagd werd of er binnen de partij van Wiels mensen waren die de strijd van Wiels tegen corruptie kunnen voortzetten… de namen van… Asjes en Wilsoe!

  Heeft gevolmachtigde minister Pietersz de afgelopen 20 jaar onder een steen geleefd?

  Asjes is bij het CTB uitgekost om zijn exorbitante declaratiegedrag (onder andere dure maatwerkpakken die hem de eeuwige bijnaam Jasjes hebben opgeleverd), aanvaarde zonder blikken of blozen een politieke directeurspositie bij Selikor die vervolgens door de rechter volledig terecht werd teruggedraaid en speelde een bedenkelijke rol bij de benoeming van zijn niet bijster intelligente vrouw Tara in een niet bestaande functie bij CPA.

  Wilsoe heeft zich volslagen corrupt getoond door zijn functie van minister van justitie te misbruiken om als loopjongen van mafioos dos Santos een brief naar de Amerikaanse justitie te sturen met het verzoek om het beslag op tegoeden van de van witwassen verdachte dos Santos op te heffen.

  Wat voor een niveau heeft onze gevolmachtigde minister Pietersz wanneer hij stelt dat Jasjes en Wilsoe de strijd tegen corruptie gaan voortzetten? Asjes en Wilsoe staan in no time bij de door Wiels verachte MFK op de stoep om daar hun handjes op te houden.

 3. @ Sander. Wiels was waarschijnlijk een van de weinigen binnen de PS, die echt tegen corruptie wilde strijden.

  Hoeveel van de door hem als corrupt en crimineel aangewezen personen, die hij een plaats achter de tralies beloofde, zijn daadwerkelijk in Bon Futuro terecht gekomen? Het is allemaal bij woorden gebleven en geen daden, maar hij was dan ook geen Rotterdammer.

 4. @H. Obispo, “Laten we daarom hopen dat Pueblo Soberano de lijn Wiels blijft volgen”.(?)

  Er is werkelijk NIEMAND, die Wiels’ ingeslagen weg kan overnemen en zeker met Asjes weten we hoeveel slechter dat zal zijn. Echte successen heeft Wiels in de afgelopen jaren niet geboekt. Niet met gratis onderwijs voor de rijken en niet met hulp voor de armen, die juist nu protesteren en niet als coalitiegenoot van Schotte. Wat vergeten we toch snel. Met Wiels kan beter zijn partij als eer voor hem ten grave gedragen worden en niet doormodderen als de LPF, dat zelfs een steviger fundament had en de grootste schande voor Pim is geworden.

 5. Iedereen denkt dezelfde kant op, iedereen praat ook dezelfde kant op over wie dit gedaan heeft. Het valt op.

 6. Wiels was waarschijnlijk een van de weinigen binnen de PS, die echt tegen corruptie wilde strijden.
  zijn eventuele vervangers: Asjes, Wilsoe of Monk zullen de corruptie weer snel oppakken en samen met vriendjes Schotte en Dos Santos een samenwerkingsverband aangaan.
  Ik hoop dat het volk dit niet gaat pikken….
  want dit is een heel angstig scenario!!!!

 7. @H. Obispo, “Laten we daarom hopen dat Pueblo Soberano de lijn Wiels blijft volgen”.(?)

  Wiels was de PS zelf. Zonder Wiels is er geen PS lijn meer.
  Hij bepaalde de agenda en ik zie in de PS geen ander die dat van hem over
  kan nemen. Hij deed teveel zelf. Hij zal gemist worden.

  Voor wat betreft de “lijn Wiels”….
  Ik was geen fan van Wiels, integendeel. Naar mijn mening was Curacao onder
  zijn leiding geen democratische richting ingegaan. Zijn PS Statenvoorzitter
  Asjes liet de Statenvergaderingen frustreren omdat Statenleden hun partij
  verlieten. Maar toen Sulvaran de PAR verliet was deze een welkome steun
  voor de PS! De voorbeeldenlijst is langer…(Wilsoe, zaak Dos Santos..etc).Wiels zelf schroomde ook niet om als parlementarier buiten-parlementair protest op straat te organiseren.

  Die Wiels-lijn was (wellicht ondanks zijn -naar ik wil aannemen- goede intenties) m.i. geen goede. Ook daar moeten we de ogen niet voor sluiten. Dat de anti-democraat Asjes als vertegenwoordiger van het grootkapitaal nu onder zijn PS steen kan uitkruipen en Wilsoe wellicht ook weer de kans krijgt.. Ik moet er niet aan denken.

 8. Wiels was fel anti Schotte en anti MFK, eigenlijk als enige binnen zijn partij.

  Het zou een ramp zijn voor het eiland als Asjes nu weer de kant van de MFK opzoekt om samen met de ook al dubieuze MAN een coalitie te gaan vormen.

  Wie weet was dat zelfs de reden voor de moord.

  Bij de keuze van een coalitiepartner hoef je van Asjes (CTB, Selikor) niet veel integriteit te verwachten. Laten we daarom hopen dat Pueblo Soberano de lijn Wiels blijft volgen: nee tegen corruptie.

 9. Het feit dat meneer Wiels een keer zonder beveiliging zijn dag wou doorbrengen duidt er al op dat hij zijn vrijheid terug wou. Hij is nu verlost en heeft een belangrijke taak in dit leven volbracht. Het was duidelijk een man met lef en liefde voor ons eiland. Onbegrip, woede en verdriet is normaal na dit verlies maar laten we proberen ons niet meeslepen met het kwaad. Laten we lering trekken uit deze gebeurtenis en bij onszelf beginnen om een goed voorbeeld te geven. door elkaar met nog meer met liefde en respect te behandelen. Want het enige wat we achterlaten is een herinnering. Mooi of leilijk. De keuze is aan ons. Het veel sterkte voor de familie en vrienden van De heer Wiels.

 10. @Karin, Zelfs een oelenwapper als June Oehlers die op zich geen beroepscrimineel was kon ook gewoon naar Miami gaan door op het vliegtuig te stappen. Blijkbaar niemand die met de immigratie of airlines checkt.

 11. Laatste woorden van dhr. Wiels.

  http://www.ustream.tv/recorded/32373401

  Effe scrollen.

 12. Dit kan een afrekening van buiten maar ook van binnen de partij zijn. De MFK werd gefinancierd door dos Santos, maar vergeet niet hoe binnen Pueblo Soberano ook Wilsoe zich gemanifesteerd heeft als een trekpoppetje van dos Santos met zijn idiote brief naar de US om de bevroren tegoeden van dos Santos vrij te krijgen.

 13. Wiels was een uitgesproken politicus die opkwam voor de Curacoenaars en terecht het nog steeds aanwezige kolonialisme en de corruptie aan de kaak stelde. Triest voor het eiland én voor de vrijheid van meningsuiting om zo’n man te moeten verliezen. Ik vond het dapper van hem dat hij bij Pauw en Witteman zijn verhaal in het land van de macamba’s kwam vertellen.

 14. GROOT VERLIES VOOR CURACAO

 15. @Kaku: Triest dat er geen rouw betuigingen worden aangetroffen……dat geeft toch minstens te denken zou de denken…

  De wereld uit aan rouwbetuigingen op https://www.versgeperst.com/nieuws/210971/helmin-wiels-doodgeschoten.html

 16. Een berichtje vanuit Nederland op deze voor jullie intrieste dag.

  De gedachten die in mij opkwamen toen ik vanmorgen de kranten las: dit lijkt het begin van het einde voor de democratie en ontwikkeling van Curaçao, vanaf gisteren dus echt het Sicilië van de Cariben. Net als daar loopt een toekomstige, integere bestuurder een dusdanig groot risico dat de maffia voortaan vrij spel heeft.

  Wat mij ook opviel: het feit dat Wiels werd neergeknald op klaarlichte dag, op een drukbezochte plek, op een klein eiland dat in principe binnen een half uur hermetisch afgesloten zou kunnen worden, betekent ook dat de moordenaars/opdrachtgever de politie van Curaçao midden in het gezicht uitlachen. En terecht dus, daar de daders nog steeds vrij rondlopen.

 17. http://www.curacaochronicle.com/main/wiels-uts-involved-with-illegal-sales-of-lottery/

 18. Triest dat er geen rouw betuigingen worden aangetroffen……dat geeft toch minstens te denken zou de denken…