• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Konmemorashon 4 di mei - Foto Gobièrnu di Kòrsou (2)CURAÇAO – Curaçao herdacht gisteren de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Bij het monument aan het Waaigat legden de regering, de Koninklijke Marine en het VKC een krans. Daarna volgde de herdenking op de militaire begraafplaats aan de Roodeweg. Caribisch Netwerk maakte een reportage.

Er was nauwelijks publiek bij de dodenherdenking. Van de regering was alleen minister Ben Whiteman, als vervanger van premier Daniel Hodge, aanwezig.

Luister naar de reportage van Dick Drayer van Caribisch Netwerk:

4 reacties op “Dodenherdenking op Curaçao, verplicht nummer?”

  1. Onder referte naar de diverse gevoelens en gedachten, die er naar aanleiding van de emotionele gebeurtenissen uit het verleden, ieder jaar opnieuw op 4 en 5 mei opdrijven, kan ik maar één (1) ding zeggen. Ieder heug zijn meug zei de boer terwijl hij zijn varkens……..te. Met andere woorden het in de tijd terug gaan naar een voor een ieders eigen gevoelens opspelende herinneringen moet je aan zij die zulks voelen overlaten. Voor een ieder die bepaalde historische gevoelens heeft moet er eerbied zijn. Voor de Europese Nederlanders als voor de Caraibische Nederlanders. Ooit vroeg een Europees Nederlander mij,:” Zeg wat denk je van 5 mei ieder jaar opnieuw”? Op dat moment had ook ik het woord hypocriet in de mond en waarachtig hij gaf mij gelijk, op mijn vergelijking met de tijd dat er sprake was van slavernij en dus er sprake was van bezetters, afvoeren van gezinshoofden, echtgenoten, kortom het uit elkaar halen van families met ecocomische overwegingen. En, dat nog wel eeuwen tevoren voordat door anderen hetzelfde in Nederland en Europa gedaan werd. Waarom mogen anderen zulks niet ter sprake brengen? Ga de historie maar na. Wanneer vond de bezetting door de Romeinen,Napoleon, Spanje en als laatste Duitsland plaats? Wanneer vond de bezetting van verschillende Afrikaanse, Aziatische en Caraibische landen? Gun een ieder zijn recht van gevoelens a.u.b.

  2. We zouden juist op Curacao WW2 moeten herdenken. Dit heeft geen moer te maken met slavernij maar met het feit dat Curacao been cruciale rol heeft gespeeld in de oorlogsjaren. Mede door de haven en de raffinaderij op ons eiland konden de geallieerden worden voorzien van brandstof. De meeste brandstof voor Amerikaanse en Canadese troepen kwam van hier. Zonder Curacao had de bevrijding misschien wel langer op zich laten wachten. Dus laten we hen eren die hun leven op de frontlinie hebben gegeven of in steun van hen, laten we de onbesproken helden achter de schermen eren en bovenal laten we herinneren dat een wereld samen werkte tegen iets kwaads

  3. Op Curacao dient er een doden herdenking te komen voor alle slachtoffers van de atrako’s.
    Halve eiland zal aanwezig zijn.

  4. Herdenken kan mijns inziens geen kwaad. Maar heel begrijpelijk dat er hier op Curacao nauwelijks animo voor is. Zeker wanneer je bedenkt dat de Curacaoenaar beter niet over slavernij mag praten. ‘Dat is zo lang geleden, kijk toch eens vooruit!’. En dan wel oorlogsslachtoffers herdenken..? Tja… Nogal hypocriet, vind ik. Ook als je kijkt naar de nederlandse politici die illegalen (veelal oorlogvluchtelingen) in nederland het liefst opsluiten of terugsturen die oorlog in.