• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De U.S Food and Drug Adminstration FDA)  heeft visverwerkers gewaarschuwd om voorzorgsmaatregelen te nemen als het gaat om Lionfish. Dat meldt Food Safety News. Lionfish kan ciguateravergiftiging veroorzaken. De symptomen hiervan zijn diarree, kramp, misselijkheid en braken.

Symptomen van neurotoxische effecten kunnen omgekeerde temperatuurgevoeligheid, spierpijn, jeuk en onscherp zien zijn. Ook kunnen cardiovasculaire symptomen zoals aritmie en hartstilstand voorkomen. In extreme gevallen kunnen mensen overlijden aan ciguatera.

Giftig
Naast lionfish kunnen grote roofvissen zoals de barracuda, murene, snapper en tandbaars ciguateravergiftiging veroorzaken. Ciguateravergiftiging is afkomstig van ciguatoxine, dat voorkomt in algen in tropische zeeën, met name in de Grote Oceaan en het noorden van de Caribische zee waaronder de zeeën rondom Saba (Sababank), St. Eustatius en St. Maarten. Ciguatoxine wordt amper afgebroken in dieren waardoor de concentratie van het gif steeds groter wordt in de voedselketen.

Lijst
De vis koken of bakken is niet genoeg om de ciguatoxine kapot te maken. Er bestaat geen specifieke behandeling tegen ciguateravergiftiging. De FDA heeft in een gids voor de visverwerkingsindustrie alle type vissen opgenomen die ciguatoxins in zich hebben. Twee soorten van Lionfish (Pterois volitans and Pterois miles) zijn onlangs in de lijst opgenomen.

9 reacties op “‘Lionfish kan ciguateravergiftiging veroorzaken’”

  1. Ach ciguaterra, je gaat er niet van dood je zou alleen willen dat je dat deed.
    En als mensen al bang zouden zijn dat men de vergiftiging oploopt komt dat de overall visstand ten goede.

  2. Dat bericht is niet zo best voor ons op Curacao. Dalende consumptie door locals / toeristen zal gepaard gaan met toename van de Lionfishpopulatie.

    Laat snel een wetenschappelijk onderzoek uitvoeren om de gevolgen van consumptie van deze vis aan te tonen. Als het meevalt kunnen we nog altijd proberen om de toerist gerust te stellen dat consumtie ongevaarlijk is.

    Ik hoop dat het allemaal meevalt.

  3. @tjitske, true, information is king, maar het zou handig zijn om dan ook metteen de informatie die voor onze geografische lokatie geld erbij te zetten.. en dat is: just eat them!
    Is net als je mensen zegt dat er een 3m bullshark heel dicht bij zanzibar is gespot een paar weken geleden, zonder er bij te vermelden dat Curacao 0 aanvallen van haaien kent.

    En nee, dat verhaal van die vent 20+ jaar geleden die in zijn bil is gebeten bij knip is onzin.

  4. Ik ga als test snel mijn (giftige) buren uitnodigen om onbeperkt lionfish bij mij te komen eten. Later meer 🙂

  5. ook al komt het niet zo snel in onze wateren voor en komt het bij meerdere vissen voor, ik vind het goed dat dit gemeld wordt. Het gaat erom dat FDA de Lionfish onlangs aan de lijst toegevoegd. Paniekmensen heb je altijd en overal, maar dat betekent niet dat we het dan maar moeten wegstoppen. Voorkomen is beter dan genezen!

  6. Iedere haai, grouper, snapper, jack en alle andere roofvissen kunnen ciguateravergiftiging veroorzaken.

    Hoe hoger in de voedselketen, hoe groter de kans om dat het gif niet kan worden afgebroken.

  7. Fijn, dit. De lokale mensen onder ons zijn toch al bang (lees: naief) om lionfish te eten vanwege het gif. Weer een mooi excuus om juist níet op lionfish te gaan jagen.
    Over de baracuda, murene, snapper en andere grote vis (grouper? haai?) zullen ze wel niet geloven, die leveren immers meer geld op, en dan is het opeens niet zo.

  8. Dagelijks ademen we de uitstoot van fossiele brandstof gestookte voertuigen in, das pas giftig…
    Als je een auto in een gesloten ruimte laat draaien is het dodelijk. Een populaire zelfdodingstechniek in koude landen, ontworpen in de 2de Wereldoorlog als voorvader van de Haulocast…buiten blijkbaar niet gezien we langzaamaan onszelf vergiftigen…
    en wat wordt daaraan gedaan? Helemaal niets, sinds de 2de wereldoorlog…

  9. Misschien handig om te vermelden bij dit artikel dat ciguatera in onze wateren zo goed als niet voorkomt. Er is *heel* veel werk verricht om Lionfish op het menu te krijgen, wat helpt tegen de verdelging. Met zo’n bericht, wat op zich correcte informatie is, maar niet voor onze geografische locatie van toepassing is, krijg je dat weer allemaal paniekmensen de vis niet durfen te eten…..