• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Leden van de Curaçaose regering staan morgen stil bij de Tweede Wereldoorlog tijdens Dodenherdenking. Demissionair minister Ben Whiteman (Volksgezondheid) legt morgen een krans ter gedachtenis van de gesneuvelden.

 
De ceremonie vindt plaats bij het monument in Waaigat en de militaire begraafplaats op de Roodeweg. Tijdens de ceremonie herdenkt de regering samen met onder meer de Koninklijke Marine, politie, de joodse gemeenschap, veteranen en familie van zij die hun leven hebben gegeven tijdens de Tweede Wereld Oorlog. Whiteman vervangt met het leggen van de krans demissionair premier Daniel Hodge.

Ceremonie
De ceremonie bij het monument in Waaigat begint om 09.00 uur. Om 10.30 uur komt Carlos Sayers, voorzitter van de stichting Militair Erfgoed Curaçao (SMEC), aan het woord op de militaire begraafplaats aan de Roodeweg. De regering nodigt iedereen uit de ceremonie bij te wonen en stil te staan en eer uitbrengen aan zij die hun leven hebben verloren in de Tweede Wereldoorlog.

Olie
Curaçao en omliggende eilanden speelden een belangrijke rol in de strijd tegen Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Zo leverden Curaçao en Aruba olie aan oorlogsschepen van geallieerden. De toenmalige Nederlandse Antillen en Suriname waren een uniek onderdeel van het Nederlands Koninkrijk. Dit was een reden dat Nederlandse oliemaatschappijen, zoals Shell, begonnen met vestigingen op en rond Curaçao. Dit was het begin van datgene wat bekend staat als ‘offshore.’ Hoewel deze periode veel economische groei bracht, zijn velen destijds hun leven verloren in de strijd voor Nederland.

Wegomleiding
De weg vanaf het Citco-gebouw naar het busstation in Punta is morgen tussen 06.00 en 10.30 uur gesloten. Het verkeer naar Punda kan via de Nieuwestraat in Pietermaai omrijden. Bestuurders die vertrekken vanuit Punda, worden omgeleid door verkeersborden. Bussen verhuizen tijdelijk naar de halte in Waaigat.

www.versgeperst.com