• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het vertrek van inspecteur Jan Huurman, vandaag, is niet vlekkeloos verlopen. Minister Ben Whiteman (Volksgezondheid) heeft in een brief aan Huurman zijn ongenoegen geuit over het naar buiten brengen van de vaatchirurgie problematiek op Curaçao. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Ook het verzoek van Huurman aan de Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg is niet in goede aarde gevallen en inmiddels door waarnemend inspecteur Joe Alcalá teruggedraaid.

Onbegrijpelijk
Huurman vindt het optreden van Whiteman onbegrijpelijk. “Gemeten naar bevolkingsgrootte zouden hier een tot twee vaatchirurgen aan de slag moeten. Gekeken naar de hoeveelheid suikerpatiënten, het grote aantal nierdialyses en de grote en onacceptabele hoeveelheid amputaties zouden hem als arts zorgen moeten baren. Er wordt hier drie-en-een-half keer zoveel geamputeerd als in Nederland”. De brief van Whiteman brengt bovendien de onafhankelijkheid van de Inspectie in gevaar, zegt Huurman: “Whiteman heeft zich altijd fel verzet tegen invloed van de politiek, nu doet hij het zelf.

Assistentieverzoek
Ook het intrekken van het assistentieverzoek aan Nederland, vindt Huurman onbegrijpelijk. “Whiteman weet als geen ander dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg handen te kort komt. Er liggen meters dossier, waar zeker na mijn vertrek geen capaciteit meer voor is om die door te spitten. Bovendien is de kennis nu niet meer aanwezig en heeft het verleden aangetoond dat er een zekere mate van neutraliteit nodig is om goede inspecties te verrichten. Door de agenda van Pueblo Soberano te volgen, laat de nieuwe waarnemend Inspecteur zien dat hij die neutraliteit niet heeft.”

In het gedrang
Huurman is bang dat de fraudezaak tegen de algemeen chirurgen van het Sehos, onder aanvoering van dr. Michel Berry en het onderzoek naar de vijf sterfgevallen van maagverkleiningsoperaties, nu in gedrang komen. “De lobby van deze groep in de politiek is bijzonder machtig”, aldus Huurman.

Foto: Dick Drayer – Caribisch Netwerk

33 reacties op “Inspecteur Huurman verlaat Curaçao”

 1. @Henk vd Werf
  U gaat voorbij aan het feit dat Huurman arts is en overall terecht kan. Wat hij verder doet en zich laat inhuren is zijn zaak, dunkt me.

 2. ik stel ook meteen voor om iemand in te huren, die het hele parlement en kabinet gaat screenen.
  Huurman moet blijven en ook meteen iemand in huren om onze poltici te controleren.
  Pas dan kan het met Curacao vooruit gaan.
  Nu blijven we aanmodderen en kunnen we zien hoe ons zustereiland Aruba wel weet hoe vooruitgang te boeken.
  Helaas het is een utopie dat ik voorstel.
  Curacao is verdoemd om met minderwaardige politici het (ei)lland te besturen…

 3. @Jeannine Liebrand: Amen 🙂

 4. @HenkvdWerf. U begrijpt er werkelijk helemaal niets van. Juist als zelfstandig gevestigd adviseur ben je onafhankelijk, omdat je niet hoeft te worden beoordeeld door je chef of directeur. Mediageil uit eigenbelang? Integendeel: publiciteit is bijzonder gevaarlijk voor een zelfstandig gevestigd adviseur. Het schrikt volgende opdrachtgevers juist af; die zijn doodsbenauwd dat adviseur (inspecteur) Huurman ook negatieve publiciteit zoekt over hun bedrijf of organisatie. Een adviseur die rijk wil worden, moet zijn opdrachtgever naar de mond praten en stilletjes zijn werk doen. Onafhankelijk onderzoek en kritiek is niet iets waar een opdrachtgever op zit te wachten.
  Vanwege zijn kritische houding is Huurman eerder weggestuurd, ook in Nederland, door directeuren of Raden van Toezicht die benauwd werden toen zij zelf (ook) onderwerp van kritiek werden. Ook in Nederland zitten hoge heren daar niet op te wachten.
  Huurman zoekt publiciteit als hij stuit op zaken die bepaalde mensen liever niet openbaar gemaakt zien, omdat daarmee hun belangen worden geschaad. Doorgaans gaat het daarbij niet om de belangen van de minder goed opgeleide, armere delen van de bevolking. De schandpaal is het enige machtsmiddel tegenover mensen die genoeg geld of invloed hebben om zonodig anderen tegen vergoeding of andersoortige beloning te laten zwijgen.

 5. MENSEN, LUISTER GOED NAAR WAT HIER IN DIT GESPREK WORDT VERTELD.

  MINISTER BEN WHITEMAN EN INSPECTEUR-GENERAAL JOE ALCALA BLIJKEN MARIONETTEN VAN VSMC!! DAAROM GRAAG:

  1) EEN MOTIE VAN WANTROUWEN TEGEN BEN WHITEMAN
  2) ONTSLAG VOOR INSPECTEUR-GENERAAL JOE ALCALA

 6. En Ben en Joe wat gaan we hier mee doen met deze schokkende feiten? De stoba pot in , deksel er op en lekker door laten sudderen ? Een jullie welbekende tactiek.Lijkt mij knap onverstandig dit keer!

 7. @Piet: Huurman is blijkbaar niet zo onafhankelijk als hij doet voorkomen.
  Hij wilde een vriend als vaatchirurg aan een baantje helpen op Curacao.
  foeii,foei.

  Ja, foei, maar natuurlijk zijn Huurman en Liebrand niet onafhankelijk, ze hebben hun eigen cons. bureau. Huurman is mediageil, Logisch, hij moet ook aan de toekomst denken; geen vast werk en steeds afhankelijk van nieuwe opdrachtgevers, en ja die komen sneller als je steeds de publiciteit zoekt, dan dat je stilletjes goed je werk doet.

 8. Volgens Whiteman wordt er met 3 lokale sollicitanten met ervaring in de klinische gezondheid gesproken en zal met 3 weken een nieuwe inspecteur aan de slag gaan, zonder werkoverdracht en gedegen inwerkperiode. Hij zal niet in schaal 12 maar 16 ingedeeld worden, want het gaat tenslotte om geld.

 9. Al in de jaren 80 had ik geen hoge pet van Ben, de onlangs uitgezonden documentaire heeft ongewenst bevestigd hoe politiek gericht zijn nawoorden zijn, niet alleen vn hem maar ook Maria die zgn niet wist van alle gelogen van de volksgezondheid als gevolg van de Shell nu Isla. Al in 1982 zijn metingen verricht en rapporten geschreven er bestond een degelijke milieu dienst, die vervolgens mond dood werd gemaakt en bezuinigd. Wat en stelletje hypocriete politici lopen hier rond, als hun zakken maar gevuld worden….en die moeten zorgdragen voor onze gezondheidszorg??? Triest, samen zweren met een stelletje niet deugende artsen die fouten na fouten begaan, doden ten gevolge van hun en toch ongestraft, erger nog, ervoor betaald worden!!! Die worden beschermd door de politiek en politici? Gelukkig kan ik mij veroorloven in een vliegtuig te stappen naar landen te gaan waar artsen mensen zijn en geen moordenaars….wat ik heb gezien is triest en de artsen verntwoordelijk moesten opgesloten zitten, for life!

 10. Behoud van eigen positie en belangen is belangrijker dan de volksgezondheid.

 11. Inspecteur-generaal Joe Alcalá trok voor Whiteman vandaag in de Amigoe een hele rits drogredenen uit zijn duim om Huurman’s contract maar niet te verlengen: http://www.amigoe.com/curacao/151245-verhitte-discussie-rond-vertrek-huurman.

  Hoe kunnen we nog vertrouwen hebben in zo’n -inderdaad leuk bedacht- Ben & Joe? Moeten we zo’n Huurman daar uberhaupt wel aan blootstellen? Niet beter beginnen met een motie van wantrouwen tegen Whiteman?

 12. Het was al bekend dat waarnemend inspecteur-generaal Joe Alcalá van de Inspectie voor de Volksgezondheid het tot zijn takenpakket beschouwde de VSMC en specialisten te beschermen.

  Maar dat hij zover zou gaan die belangen groter te achten dan de volksgezondheid, en zelfs de Minister daarin mee weet te trekken…… daar krijg ik spontaan huiduitslag van.

 13. @Piet: Hij wilde een vriend als vaatchirurg aan een baantje helpen op Curacao. foeii,foei.

  Selectief luisteren voor Dummies gelezen??
  Hoe anders kom je tot dergelijke conclusies na het horen van dit gesprek?? foeii,foei.

 14. @Piet Zo komen de leugens in de wereld. Jan Huurman heeft op basis van zuiver volksgezondheids- en epidemiologische criteria gepleit voor een vaatchirurg op Curacao. Hij kende, noch kent, een vaatchirurg. Hij heeft ook nooit van Susanne Eps gehoord voordat deze mevrouw haar petitie-actie begon. Ik krijg alle info direct uit eerste hand en als actieve politica in Nederland woon ik in een “glazen huis”, dus ik kan niet liegen. Ik vind het min en kwalijk dat deze Piet (lekker anoniem, makkelijk hè!) deze leugens verspreidt. Check je feiten voordat je deze onzin de wereld in brengt.

 15. @Piet: Hij wilde een vriend als vaatchirurg aan een baantje helpen op Curacao.
  foeii,foei.

  Waarom de boel verdraaien? Huurman wil 1 a 2 vaatchirurgen op Curacao omdat hier 3,5x zoveel diabetes voorkomt, en als gevolg daarvan heel veel amputaties. Deze kunnen worden voorkomen door een vaatchirurg. De roep om een vaatchirurg bestaat al uit 2010. Toen zat Huurman hier nog niet.

  En waarom geen enkele opmerking over de zo duidelijke ingreep van Ben & Joe, because VSMC said so?

 16. Is this Whiteman for real?? Unbelievable that we are being held hostage by a small group of medical megalomaniacs! First they blocked the new hospital from coming and now this!

 17. Tja, slimme zet van Wiels. Hoe komt hij anders van al die bodybags af die waarschijnlijk via een van zijn louche vriendjes voor veel teveel geld aangeschaft zijn ?

 18. Huurman is blijkbaar niet zo onafhankelijk als hij doet voorkomen.
  Hij wilde een vriend als vaatchirurg aan een baantje helpen op Curacao.
  foeii,foei.

 19. Er is een uitspraak Napels zien en dan sterven, voor ons geldt SEHOS of de specialist zien en dan sterven.
  Zoals aangekondigd, de Hr huurman kwam te dicht bij over het functioneren van de IG gezondheidsdienst.
  Zal deze ook voldoen aan de Hogde norm en toch niet even iets meer in het jaar verdienen.
  Maar even afwachten wat voor bedrijfjes te voorschijn zullen komen als de Minister is afgetreden en welke maatregelen die in werking zijn gezet voor een select vrienden groepje die onze fondsen ( 900 miljoen per jaar) kunnen plunderen.
  Hopelijk komt er een onderzoek richting deze Med.Mafia , trouwens er is een opsporingseenheid op ons eiland naar georganiseerde misdaad.
  Ik denk dat en al helemaal nu de BZV alle belastende papieren zijn verdwenen er nog veel meer mis is met onze MEd.Mafia. kan ik al beginnen is de Minister bekend dat……………………………………………………………………………………………………………………………………………..en zo gaan we maar door.

 20. Huurman for President !!

 21. Ach ja dit gedrag is normaal op Curacao. Mensen die bij een commercieel bedrijf positief advies geven om bepaalde dingen te verbeteren worden er als eerste uitgegooid. en dan heb je nog wel de bazen die zeggen dat ze juist werknemers zoeken die kritisch kunnen zijn,

 22. Als je op Curacao de waarheid in een krant zet, zijn niet alleen jij , maar ook de krant schuldig.
  De waarheid afgedrukt, stel je voor. En zeker niet in Papiamentu.

 23. TYPISCH!!!! ONBEGRIJPELIJK VOLK!!!! JE MOET ZE MAAR MEE MAKEN !!!!

 24. nieuwe namen zelfde fratsen.

  wel een onafhankelijk inspecteur willen hebben en onafhankelijke onderzoeken.
  maar zodra deze mensen de waarheid laten horen ze wegsturen, beschadigen door lasteren en achterklap.

  maar de echte problemen oplossen? nee hoor daar zijn ze niet voor.

  en wie is weer het slachtoffer juist de patient die recht heeft op de beste zorg.

  zeker maar niet op curacao zoeken we dus elders.

  en daar gaan ze dan weer over zeuren en klagen.

 25. Ben, Joe

  Wat is dit nou voor interview?? In dit gesprek worden pijnlijk onze niet-steriele praktijken blootgelegd over de invloed die we hebben uitgeoefend op Inspecteur-generaal Joe, en die op zijn beurt op Minster Ben, om Huurman te dissen!

  En het behoefde ook toch geen betoog dat de algemeen chirurgen van het SEHOS, onder de bezielende leiding van opperhoofd Michel Berry stevig verdienen aan goed te voorkomen amputaties en dodelijke maagwandverkleiningen? Werden we niet vrolijk van.

  Daar ging onze zorgvuldige “conflicts of interesten’ campagne aan het adres Susanne van Eps-Habibe. We weten wel dat ook jij gister nog geprobeerd hebt corruptie te insinueren, maar ook daar zijn jullie ook niet erg in geslaagd he? En wtf.. een patientbelangenvereniging??? Hebben we echt HE-LE-MAAL geen belang bij

  We moeten gauw even een vorkje bijprikken op Jan Sofat. En voorlopig houden we de vinger nog maar een tijdje flink aan de aorta.

  Vereniging Medisch Sukkels Curaçao (VMSC)

 26. In de toekomst wordt het mogelijk erger… zoveel fastfood troep op t eiland.

 27. Je kunt beter niet ziek worden op Curaçao, grote kans dat je dood gaat.

 28. So, how many people thought it was inconvenient for them to have him as an inspector, because he make it difficult to achieve what they wanted?
  If you’re clean, you would have appreciated this man’s research on what’s wrong in the medical system here.

 29. @Wetboek: Weer de schuld van Schotte zeker?

  Nee die zin luidde: schuld van PAR 🙂

  Schuld van Schotte is ca – 613 miljoen, dat voelen u en wij inmiddels dagelijks in onze portemonee.

 30. Huurman is de personificatie geworden van een inspecteur die het vertrouwen geniet van de bevolking.

  Als online en offline 2611 handtekeninen worden verzameld in 1 week, zonder een marketing bureau, als spontane actie, zonder dat er bij supermakrten wordt gelobby’d (en dat er 830 bij Casa Cesar komen om te tekenen) wil dat echt wel wat zeggen.

  Huurman blijkt onwijs populair op Curacao,hij heeft draagvlak, kennis en resultaten geboekt. Als Ben & Joe zouden luisteren, zouden ze hem terughalen……

 31. Het is een oud Curaçaose gewoonte om winnende paarden vroegtijdig uit de race te halen, anders valt het te veel op hoeveel waardeloze verliezers en hun vriendjes er hier rond lopen met alleen maar een grote smoel en bijzonder weinig inhoud, laat staan prestaties.

  Huurman bedankt !

 32. ik zag jan en zijn vrouw vandaag vertrekken, hadden wat haast, zullen blij zijn dat ze van figuren als Whiteman af zijn en lekker naar NL terug kunnen. Ik heb die Whiteman gezien op die Isla documentaire van Zembla, als dat een Minister van ons is begin echt volop kramp in mijn pens te krijgen, wat een flater die man

  Jan, trek aan je palen en snel, er valt hier geen eer aan te behalen, je bent bedankt.

 33. Weer de schuld van Schotte zeker?