• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het middel pepperspray valt onder de Vuurwapenverordening 1930. Gisteren is dat nogmaals benadrukt door het Openbaar Ministerie. Statenlid Omayra Leeflang ziet pepperspray niet als wapen maar als afweermiddel. In 2003 diende zij een initiatiefwet in bij de Staten wat voor flinke discussies zorgden.

De wet werd door een meerderheid van de Staten aangenomen. Vervolgens is de wet doorgestuurd naar de regering voor de afkondiging. “Dit heeft de regering geweigerd en dat leidde tot veel kritiek. Pepperspray is geen dodelijk wapen, maar een afweermiddel. Burgers moeten dit bij zich kunnen dragen, vooral vrouwen. Die moeten zich kunnen weren tegen de kracht van een man en het zorgt ook voor een gevoel van veiligheid.”

Conflict
Volgens Leeflang was de Raad van Advies (RvA) tegen de komst van de wet. “Ondanks dit heb ik een meerderheid van de Staten zover gekregen akkoord te gaan met de initiatiefwet.  Toen het vervolgens naar de regering ging, heeft die advies gevraagd bij de RvA en die zei wederom tegen te zijn.” Hierdoor ontstond er een conflict tussen het parlement en de Staten. “Je kunt dan een motie van wantrouwen indienen. Maar ik ben kort daarna uit parlement gegaan omdat ik daarna minister ben geworden. Hierdoor is het eigenlijk van de kaart geveegd.”

Vreselijke discussie
Of Leeflang de initiatiefwet weer ter sprake gaat brengen nu zij weer in het parlement zit, kan zij niet zeggen. “Ik weet het niet, de strijd en energie die ik hiervoor moest opbrengen was vreselijk. Het waren vreselijke discussies.” Leeflang denkt dezelfde discussies weer gaan oplaaien. Het Statenlid zegt dat zij nu bepaalde keuzes moet maken als lid. “Ik zet mij in voor sociale rechtvaardigheid en het leed van senioren. Dat wil ik tegengaan. Ik weet niet of dit nog erbij kan doen”, aldus Leeflang.

6 reacties op “‘Pepperspray is een afweermiddel’”

 1. ik mag me veilig voelen daar ik legaal pepperspray mag kopen en bij me dragen voor mijn eigen verdediging ,dus dat het daar verweert word klink raar in mijn oren. Vooral door de vele inbraken en berovingen zou ik het zelfs aanbevelen in je tas of ook in huis te hebben .Dit werkt effectief en het stelt de rover of verkrachter buitenwerking zodat je weg kan rennen of anders hulp zoeken.Het is beter dan een KOGEL OF EEN MES .Van de laatste 2 kan je dood gaan maar de pepperspray schakelt de boef uit maar hij verliezt niet zij leven erbij, dus argumenten genoeg om het op curacau ook legaal verkopen. Punt.

 2. @ Ikke
  Misschien ontgaat het u even, hoeveel mensen ook op straat (!) overvallen worden of minder in een bar/restaurant?
  Trouwens ook goed in te zetten door vrouwen tegen mishandeling/geweld thuis bij partnergeweld.
  De overheid FAALT compleet met achterlijk lage straffen. Tien jaar werkkamp op overvallen en het probleem zou rap min of meer voorbij zijn! Tot die tijd : burgerlijke ongehoorzaamheid!
  WAAR IS HET TE KOOP?

 3. @Zorro: ” Burgers moeten dit bij zich kunnen dragen, vooral vrouwen. “

 4. @ikke: omdat de tuig het geen ene reet kan schelen of het legaal is om een wapen te dragen of niet. Om een of andere reden vindt men het hier absurd dat je je zou kunnen verdedigen tegen mensen die jou bestwil niet als prioriteit hebben.

 5. @ Ikke. Het was ook niet voor iedereen bedoeld.

 6. Ik zou het persoonlijk ook niet fijn vinden als iedereen pepeerspray bij zich zou hebben. Voor gebruik in huis (zelfverdediging) ben ik het er mee eens maar waarom zou iedereen over straat moeten lopen met pepperspray?