• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Vandaag is het ‘World Press Freedom Day’. Costa Rica is dit jaar het gastland van de 20ste editie van deze dag, en tevens de plek waar de UNESCO-conferentie over persvrijheid wordt gehouden. Het thema van dit jaar is het stabiliseren van vrijheid van meningsuiting bij alle media.

Het afgelopen jaar zijn 121 journalisten om het leven gekomen bij aanslagen of tijdens vuurgevechten. Dat meldt de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ). De meeste slachtoffers vielen in Syrië. De statistieken zijn volgens het IFJ het resultaat van het “systematische onvermogen van de overheden en van de Verenigde Naties om hun verantwoordelijkheden te nemen en journalisten te beschermen.”

Aandacht
In 1993 hebben de Verenigde Naties 3 mei tot Internationale Dag van de Persvrijheid uitgeroepen om persvrijheid wereldwijd onder de aandacht te brengen. In Nederland wordt er veel aandacht besteed aan de Dag van de Persvrijheid met onder andere persvrijheidacties. Zestien Caribische landen doen mee met de conferentie in Costa Rica. Op Curaçao wordt alleen de Dag van de Pers gevierd.

3 reacties op “Vrijheid van meningsuiting op Dag van Persvrijheid”

 1. @Desiree, (citaat)
  “Weet u hoeveel mensen er geblokkeerd worden op de zogenaamde perssites,waar je je mening ook kan achterlaten.”

  Nee geen idee, op Versgeperst kan ik mijn ei altijd wel kwijt. Maar als het sites van kranten zijn die zelfcensuur toepassen om geen probleem met de politiek te krijgen, dan snap ik het weer. Ik sta open voor meer informatie en voorbeelden.

 2. Pffff, persvrijheid ???? Er is hier niet een journalist op het eiland, die een normaal interview weet af te nemen. Er is ook niet een journalist die grondig onderzoek naar feiten doet. Ze nemen het eerste de beste wat ze horen maar over en hebben zeker nooit van hoor en wederhoor. Hier kan je zowat zien welke mensen welke partij gaan stemmen aan de kranten die ze lezen! en @ phillip maaskant.Weet u hoeveel mensen er geblokkeerd worden op de zogenaamde perssites,waar je je mening ook kan achterlaten. Hoor en wederhoor toepassen meneer!

 3. Wiels, PS en de persvrijheid?

  Ook zo’n peiler onder een democratie. Het Antilliaans Dagblad kan daarvan meepraten. Wiels zei onder anderen dat de uitgever ‘in de boeien geslagen moest worden’. Wiels heeft de bevolking opgeroepen om geen zaken meer te doen met Radio Direct, omdat dit radiostation kritiek had op de regering. Dat is een vorm van intimidatie en censuur die niet in een rechtstaat thuishoren en dus het buitenland afschrikt. “Vrijheid van meningsuiting is onmisbaar in een democratische rechtsstaat maar dit gebeurt steeds vaker op een ongenuanceerde, beledigende of ronduit discriminerende wijze”, zei Procureur-generaal Dick Piar. Wiels vindt dit echter geoorloofd want ‘landen in Zuid-Amerika doen dit ook’.

  Fijn dat we Wiels de grootste partij hebben gemaakt. Zo willen we het dus?