• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Koning Willem-Alexander heeft dinsdag in de Nieuwe Kerk in Amsterdam de eed afgelegd. Hij beloofde ten overstaan van de Eerste en Tweede Kamer trouw aan de grondwet en het statuut voor het koninkrijk. In een toespraak zei Willem-Alexander dat hij zich als koning ‘ten dienste van de gemeenschap’ wil stellen.

Willem-Alexander stond verder stil bij de regeerperiode van zijn moeder Beatrix. Zij koos niet voor ‘vluchtige populariteit’ maar voor een ‘stabiele koers’ en een ‘eigen stijl’. “Dank u voor vele mooie jaren”, zei hij, waarop langdurig applaus volgde.

Staten-Generaal
Ook de leden van de Eerste en Tweede Kamer zijn in de Nieuwe Kerk in Amsterdam begonnen aan het afleggen van de eed aan de nieuwe koning. Voorzitter van de verenigde vergadering der Staten-Generaal Fred de Graaf heeft de zogeheten plechtige verklaring voorgelezen, waarna de Kamerleden die een voor een bevestigen.

Omstreden
De Kamerleden ‘ontvangen en huldigen’ Willem-Alexander als koning. Ze moeten ten overstaan van de nieuwe koning zweren of beloven ‘dat wij uw onschendbaarheid en de rechten van uw koningschap zullen handhaven’. De eed is omstreden: een aantal parlementariërs van onder meer PvdA, SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren weigert de eed af te leggen. Vier Kamerleden ontbreken in de Nieuwe Kerk. Twaalf leden zijn er wel, maar leggen geen eed af. Er zijn geen gevolgen verbonden aan het weigeren.

© Novum

18 reacties op “Koning en Staten-Generaal leggen eed af”

 1. Aan À Mossel.

  Opnieuw vraag ik me af wie U wel niet denkt te zijn?
  Is Nederlands lezen zo moeilijk voor U? Mijn eerdere stuk was puur aan U gericht en niet de Nederlander in het algemeen waar ik zelf ook deel van uit geboren op Curaçao.
  Opnieuw probeert U de zaak te generaliseren en mij aan te smeren aanhanger van bepaalde politieke figuren hier te zijn. Van waar U dat opmaakt mag Joost weten.
  Mijn stuk ging over van Raak ( die ook als geen ander kan generaliseren )
  En inderdaad er zijn Antilianen die slimmer zijn dan dat soort Nederlanders.
  En vele Nederlanders die zich diep schamen over deze landgenoten waar U een van blijkt te zijn.
  Iniedergeval weet U nu ook dat van Raak en de andere SP ers geen eed hebben afgelegd want daar ging het over!!!

 2. @ Zorro, FOUTJE van mij ,ZO WAARLIJK HELPE MIJ GOD deze fout te vergeven.
  @R. als jij droppie een beledeging vind moet je eens wat meer comentaar geven op de beledigingen die rond geschreeuwd worden door jouw leider Helmin Wiels & co.en zelf met discriminirende taal aan te komen van Antilianen hebben meer verstand dan Nederlanders in de politiek.En als we dan toch beginnen,ik denk dat de zwervers in de grote steden van welk land dan ook,meer schooling hebben gehad als dat zooitje puin wat hier de macht denkt te hebben.EN ‘R’ BLIJFT IN HUN GELOVEN ONDANKS DAT HIJ WEET DAT ZIJ HUN EIGEN VOLK LOPEN TE BELAZEREN EN TE BEDRIEGEN

 3. @ Abraham Mossel. van Raak heeft wel degelijk de eed afgelegt

  Je vergist je enigszins. Van Raak heeft de gelofte of verklaring afgelegd en dat is wat anders dan de eed. Bij de gelofte/verklaring is het niet verplicht om de 2 vingers in de lucht te steken zoals bij de eed.

 4. @ À Mossel.

  Wie denkt U wel dat U bent om zomaar mensen te beledigen.
  “Ik beloof ” is geen eed afleggen. ( bij een eed hoort men ook twee vingers op te steken )
  Gaat U zich eerst maar in deze zaak verdiepen, voordat U iemand droppie noemt.
  Misschien zijn sommige Antilianen beter op de hoogte van de Nederlandse politiek dan U dat bent.
  Er staat inderdaad geen sanctie op zoals Zorro dat aangeeft.
  Het gaat hier om het fatsoen. Juist datgene waar van Raak de mond altijd van vol heeft.
  Een smet op een verder onvergetelijke prachtige dag.

 5. @ À Mozzel.

  Zielig om mensen zomaar Droppie te noemen.
  De woorden dat beloof is, is geen eed afleggen. ( bij een eed hoor je ook twee vingers op te steken )
  Gaat U zich maar eerst verdiepen in deze zaak. Inplaats om meteen klaar te staan met beledigingen.
  Wie denkt U wel dat U bent?
  Misschien hebben sommige Antilianen net iets meer verstand van zaken in de Nederlandse politiek dan, dat u als Nederlander dat heeft.

 6. @ R. van Raak heeft eindelijk z’n ware gezicht getoond.

  Inderdaad en dat doet hij altijd dus geef je hem een compliment. Hij heeft geheel conform zijn geloofsovertuiging als atheist de eed afgelegd dus volkomen correct. Ook correct zou zijn geweest, wanneer iedereen dat zou hebben gedaan uit fatsoen en moraliteit als antwoord op de eed van de koning. Door de onvolkomenheid van de wet en omdat er geen sanctie op staat zagen sommigen hun kans schoon om van eedaflegging af te zien, maar had dan ook maar weggebleven, want zo zaten sommigen er opgedirkt voor jan joker bij.

 7. @R. Als je de klok hoort luiden maar je weet niet waar de klepel hangt en zomaar wat rond bazuind wat hier op Curacao nog al eens de gewoonte is en dat gebeurd ook regelmatig door onze marionetten parlementsleden.Je bent net zo’n grappenmaker als onze ex PM Gerrit de Raaf die gelooft ook in zijn eigen leugens. van Raak heeft wel degelijk de eed afgelegt net zoals alle aanwezige kandidaten van de SP,met de woorden DAT BELOOF IK,droppie!!!

 8. @ Philippe. in NL gaat het ook zo, maar als er een nieuwe koning aantreedt moet de eed door parlementariers opnieuw gedaan worden.

  Ik zou je graag steunen, maar deze keer ligt het effe anders. Laten we het erop houden, dat het komt omdat die eedaflegging bij de wijziging van de grondwet (1982?) niet bij wet goed geregeld is, hoewel dat wel het plan was. Door alle commotie wellicht binnenkort in dit theater.

 9. van Raak heeft eindelijk z’n ware gezicht getoond.
  Zonder stropdas en geen eed afleggen. Kinderachtig ” ik beloof ” uitkramen.
  Wel steeds dit deel van het Koninkrijk aanvallen.
  Weg met die man.

 10. @Maaskant. Wat een onzin. Curacao heeft de gouverneur. En trouwens, ook al is het wet, er staan geen sancties op.

 11. @P Maaskant, C.St M,A zijn autonoom,dus hun parelement heeft geen moer te vertelen in NL,ze mogen aanwijzingen opvolgen meer niet,en als NL het helemaal zat word met dit zooitje ongeregeld sturren ze ff gewoon naar huis,NL zal nooit meer het orakel Gerrit de Raaf & co toloreren,ook Wielemientje niet als hij weer op zijn oude waanideeén terug valt

 12. @Marcus, in NL gaat het ook zo, maar als er een nieuwe koning aantreedt moet de eed door parlementariers opnieuw gedaan worden. Nu voor de nieuwe koning. Gaan onze Statenleden het ook opnieuw doen?

 13. @Maaskant. Statenleden van de Autonome landen in het Caraïbisch gebied leggen normaliter de eed/belofte af tegenover de Gouverneur, die de vertegenwoordiger is van de koning. Maar dat weet u al lang. Dus waarom die onzin van de meerkeuze vraag?

 14. #Philippe Maaskant;
  Ook de Nederlandse parlementariërs die de eed niet afgelegd hebben doen er niet toe. Zij hebben er al “gedoe” over gemaakt en ook zij doen er niet toe. (begrijp alleen niet dat deze mensen nog te vertrouwen zijn) en bij volgende verkiezingen zullen ze door de kiezers op afstand gehouden worden.
  Vraag me wel af waarom de ministers en staatssecretarissen de eed of belofte niet afgelegd hebben ten overstaan van de Koning. Zij hebben dit wel gedaan bij het aantreden van het kabinet ten overstaan van de Koningin. Of heeft Mark Rutte dit gedaan voor het hele kabinet.

 15. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/13164/Inhuldiging-Willem-Alexander/article/detail/3434256/2013/04/30/Zes-miljoen-aan-hoedjes–en-jurkjestoeslag-voor-Willem-Alexander-en-Maxima.dhtml?utm_source=dailynewsletter&utm_medium=email&utm_campaign=

 16. @ Maaskant,volgens mij heeft de voorzitter van de vergadering ? als eerste de eed van de statenleden van Curaçao, Aruba en St Maarten voorgelezen en daar mee hun eed bevestigt,ze hebben dit mooi opgelost zo.In Nederland hebben ze gedacht laat die dwarszitters en opvreters maar lekker thuis,ze delen al genoeg snoepreisjes voor zichzelf in.waar de belastingbetaler voor op moet draaien.

 17. Alle 3 de vragen zijn goed.
  Kom maar op met je boek !!!!

 18. Waarom hoeven onze Statenleden geen eed af te leggen? Meerkeuze vraag.
  1. Ze willen het niet en zouden er gedoe over maken
  2. Het maakt niet uit want ze doen er toch niet toe
  3. We moeten ze op afstand houden en naar onafhankelijkheid sturen.
  De winnaar stuur ik een epub boek over Maxima…