• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een zichtbaar geëmotioneerde prinses Beatrix heeft koning Willem-Alexander dinsdagochtend officieel voorgesteld aan het volk tijdens de traditionele balkonscène. Ook koningin Máxima stond op het balkon van het paleis op de Dam in Amsterdam.

“Ik ben gelukkig en dankbaar u voor te stellen uw nieuwe koning, koning Willem-Alexander”, zei Beatrix tegen de duizenden toeschouwers op de Dam. Vervolgens gaf Beatrix haar oudste zoon twee zoenen. “Lieve moeder”, begon Willem-Alexander vervolgens. “Vandaag hebt u afstand gedaan van het koningschap. Het waren 33 bewogen en bevlogen jaren, waarvoor wij u intens, intens dankbaar zijn.” Hij bedankte ook de bevolking van het Koninkrijk en de aanwezigen op de Dam.

Balkonscène
Een lachende, zichtbaar ontroerde Beatrix werd geflankeerd door Willem-Alexander en Máxima terwijl de mensen op de Dam hen toejuichten. Beatrix hield daarbij langdurig de hand van Máxima vast. De drie namen elkaar bij de hand toen het Wilhelmus werd gespeeld. Na het volkslied verdween prinses Beatrix om na korte tijd terug te komen met de prinsesjes Catharina-Amalia, Alexia en Ariane. De drie prinsesjes droegen dezelfde gele jurk.

Rookbommen
In 1980 werd de balkonscène overschaduwd door de eerste rellen in Amsterdam. Toen de klokken van het paleis om 10.20 uur een kwartier lang begonnen te luiden, moest de mobiele eenheid voor het eerst uitrukken voor de krakersrellen. Tijdens de balkonscène ontploften in de achterste rijen, die niet waren gecontroleerd, twee rookbommen. De daders werden afgevoerd door de politie en Juliana en Beatrix bekortten hun toespraken.

© Novum

www.versgeperst.com