• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Willem-Alexander is de nieuwe koning van het Koninkrijk der Nederlanden. Hij is zijn moeder Beatrix opgevolgd op het moment dat zij de Akte van Abdicatie ondertekende. Beatrix zette haar handtekening om 10.07 uur Nederlandse tijd op het document in de Mozeszaal van het Koninklijk Paleis op de Dam.

Na Beatrix zetten de nieuwe koning Willem-Alexander en koningin Máxima hun handtekening. Beatrix kneep haar oudste zoon daarna even in de hand. Willem-Alexander pakte daarop Máxima bij de hand. Na Beatrix, Willem-Alexander en Máxima zetten de officiële getuigen hun handtekening, onder wie alle ministers en de burgemeester van Amsterdam. Het perkamenten document wordt voorzien van het grootzegel en later in de Nieuwe Kerk tentoongesteld.

Tekst
De tekst van de akte verschilt iets van die van de akte die Beatrix’ moeder Juliana in 1980 ondertekende. Het taalgebruik is iets moderner. Verder meldde Juliana dat zij ‘na rijp beraad’ en ‘geheel vrijwillig’ afstand deed van de troon. Deze toevoegingen liet Beatrix weg.

Balkonscène
Prinses Beatrix presenteert haar opvolger rond 10.30 uur Nederlandse tijd officieel aan het volk tijdens de traditionele balkonscène. In de Nieuwe Kerk wordt de nieuwe koning dinsdagmiddag ingehuldigd tijdens een verenigde vergadering van de Staten-Generaal. Na de ondertekening van de akte werd op het paleis het vaandel van de nieuwe koning gehesen.

© Novum

2 reacties op “Willem-Alexander officieel koning”

  1. Het was echt mooi om te zien,whelhelmus van oranje heb ik alachtone bloed.

  2. LEVE DE KONING.
    LEVE DE KONINGIN.