• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Economic Outlook 2013 van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) toont aan dat de Curaçaose economie niet in de pas loopt met de Caribische regio en evenmin met de ontwikkelingen in Zuid- en Midden-Amerika. Dat concludeert de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC).

Voor 2013-2014 verwacht het IMF een groei van 2/3 procent voor het Caribisch gebied, 4 procent voor Midden-Amerika en 3/4 procent voor Zuid-Amerika. De Caribische regio heeft volgens het IMF vooral te kampen met een hoge schuldenlast en een zwakke concurrentiepositie.

‘Cold Turkey’
“De Curaçaose economie presteert matig tot slecht ten opzichte van de omliggende landen”, schrijft de VBC. “Volgens de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) bedroeg de economische groei in het derde kwartaal 2012 een magere 0,1 procent. De verwachting is dat de ‘cold turkey’ aanpak welke de regering gekozen heeft in 2013 en 2014 zal resulteren in economische krimp (-2,3 procent) en daarmee verlies aan arbeidsplaatsen, inkomen en perspectieven.”

Concurrentiepositie
Het is volgens de VBC opvallend dat de Caribische regio ondanks de veel hogere schuldenlast toch groei percentages van 2/3 procent kan verwezenlijken. “Alles wijst in de richting dat de concurrentiepositie van Curaçao erg zwak is en ook sprake is aan gebrek aan voldoende vertrouwen waardoor investeringen en daarmee economische groei uitblijven. Het is evident dat de vele lastenverzwarende maatregelen welke de regering de afgelopen periode heeft genomen om de begroting in evenwicht te krijgen gecompenseerd zullen moeten worden om weer op het economische groeipad te belanden”, aldus de vereniging.

8 reacties op “‘Economie presteert matig ten opzichte Caribisch Gebied’”

 1. @Edek, Vergeet niet de olievelden van Curacao die Wiels alleen kent en waavoor Minister President Hodge de stoffige archieven in moest.. En wat denk je van een raffinaderij die in 2019 beschikbaar komt? Al die olievelden EN een raffinaderij erbij… De wereld staat toch te dringen…

 2. Vraag aan Peter B, wat valt er door de buitenlanders te stelen/halen op Curaçao?
  Rotsen? Of van die uitgehongerde cabrietoe’s?

 3. @Peter Bon, natuurlijke kunnen we het zelf maar waarom beginnen we er dan niet aan? Het buitenland ziet ons als Nederland en doet dus niks. In de regio kunnen we niet meedoen wanr niet zelfstandig. Denk dat Wiels c.s. de huidige “troebele” situatie wel lekker vindt. Dat geeft de optie om de schuldvraag aan de overkant van de grote plas te blijven leggen.

  Op de “United Nations list of Non-Self-Governing Territories” komt Curacao niet voor als land dat nog ge-dekolonialiseerd moet worden. Je vraagt je af waarom dat er na twee PS regeringen nog niet van gekomen is. Zelfs als het 10 jaar zal duren, zoals Wiels zegt, moet je toch EENS beginnen. Het voordeel van die lijst is dat je hulp krijgt van de UN om die zelfstandigheid te bereiken.
  Aan Nederland zal het niet liggen, want die probeert het al vanaf 1973.

  “…De regering verwacht in het komende jaar, aan de hand van het advies van de Koninkrijkscommissie, met de regeringen van Suriname en de Nederlandse Antillen in overleg te kunnen treden over de wijze en het tijdstip waarop deze landen soevereiniteit zullen verkrijgen. De ontwikkelingssteun aan deze landen is gericht op de bevordering van economische, sociale en culturele zelfstandigheid….. ” Bron: Troonrede 1973 (!)

 4. Voor ons inwoners van het land Curacao is het natuurlijk volkomen onbelangrijk wat de wereld en hoe de wereld over ons denkt. Wij hebben democratie hoog in ons vaandel staan, krijgen dankzij verkiezingen de regering die de bevolking graag wil hebben. Als na 2 jaar een regering door laffe onderstromingen naar huis wordt gestuurd wegens wanbeheer zijn wij als bevolking volgens onze democratie weer aan de beurt onze stem uit te brengen en geven we de tenonrechte naar huis gestuurde leiders weer onze steun. Dat is democratie, dat is wat wij willen (in meerderheid). Zeuren over eventuele negatieve gevolgen is kinderachtig en dienen als “laffe onderstromingen” te worden gezien. Mensen let op uw zaak, weer zijn smerige kapitalisten bezig de de ons gekozen regering te ondermijnen. Investeerders zijn graaigrage buitenlanders die onze rijkdom komen stelen en die hebben we echt niet nodig. Wij kunnen het zelf en dat zullen we de wereld laten zien!

 5. Het wachten is op de Chinezen na terugkomst van onze delegatie, die op 4 mei vertrekt.

 6. Mensen op Curacao leggen vaak de link niet tussen goed bestuur en investeringen. Met types als Schotte en Godett krijg je type investeerders als Chris van Assendelft van Wijck. Of onbekende groepjes uit Haiti. Niet voor niets houden een aantal bedrijven het geld nog ff op zak totdat het duidelijk is wat voor een politieke regering Curacao gaat krijgen en wat hun beleid zal zijn. Feit is wel dat veel dingen op Curacao die simpel zouden moeten zijn (zoals aanvragen van een tweede lijn bij UTS) om onduidelijke redenenen maanden moeten duren. Dit schrikt de investeerder af..

 7. Puur een gebrek aan vertrouwen in de positie van ons dorp, dit door gekonkel en gerotzooi, door het naar buiten uit komen van de wijze waarop hier “democratie” bedreven wordt, en ook hoe het hier lamgelegd kan worden door een paar schreeuwers.

  Uitspraken “dat er een staatsgreep gepleegd zou zijn” door een minister-president, het doorvoeren van allerlei plannen zonder onderbouw en gedoemd tot mislukken, het in alle overheid Nv`s aangetoonde gerotzooi en nepotistisch en zelf verrijkende gedrag.

  Dit is slechts een kleine bloemlezing van hetgeen de wereld te zien krijgt betreffende het dorpje Curaçao wat op een dergelijke manier probeert landje te spelen.

  Zou u willen investeren in zo een onduidelijk en belastingtechnisch steeds vervelender wordend land, dit is wat de buitenwereld ziet, en hoort en op dagelijkse basis in de pers kan waarnemen, een onbetrouwbaar en door een paar families `geregeerd` geheel.

  Er is nog maar weinig wat wel goed functioneert op dit eiland, zonder dat er sprake is van gerommel in de marge of zwaar onder de waarde moeten werken wegens gebrek aan middelen.

 8. DANKI na……
  * SCOTTI alias “MUCHACITO”
  * HELMINA alias “PAPAITO”
  * COOPER alias “PdvSA BLOOPER”
  en alle stemvee en “vriendjes” die blindelings achter deze loosers hebben aangehobbeld !!!!!
  We zijn 2 jaren GENAAID door deze zakkenvullers en nu zien we de resultaten…….
  OJO KORSOU / WAKE UP !!!!!