• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Koningin Beatrix spreekt het volk vandaag aan de vooravond van haar abdicatie toe in een afscheidsspeech. De toespraak, die eerder is opgenomen op Paleis Huis ten Bosch, wordt om 20.30 uur (14.30 uur Curaçaose tijd) uitgezonden op onder andere Nederland 1.

 
Ook Beatrix’ moeder Juliana, die in 1980 het stokje overdroeg aan haar dochter, hield de avond voor haar abdicatie een toespraak. Ze begon de bijna een kwartier durende rede met het uitspreken van haar dank voor de ‘hartverwarmende’ berichten die zij kreeg vanaf de dag dat ze haar aftreden aankondigde.

Levensvervulling
Juliana sprak verder over hoe zij het koningschap heeft ervaren. “Ons werk is een wonderbaarlijke, prachtige levensvervulling”, aldus de vorstin, die in 1948 werd ingehuldigd als koningin. “Het mooie van die taak is het algemeen welzijn te mogen dienen. Een rustpunt te zijn, te midden van de werveling van alle stromingen.”

Zware taak
Ze bracht ook de moeilijke kant het koningschap ter sprake. Het koningschap is ook een zware taak, zei Juliana. “Er steekt veel waarheid in het spreekwoord hoge bomen vangen veel wind.” De aftredend koningin benadrukte ook dat alles wat rond de koninklijke familie gebeurt onder een vergrootglas ligt. “Het legt ons voortdurend zelfbeperking op en kan allerlei offers vergen.” Juliana zei in haar afscheidstoespraak verder het volste vertrouwen te hebben in haar opvolgster. Ze gaf haar dochter mee zichzelf te zijn, en haar voorganger niet na te doen, een wijsheid die Juliana op haar beurt meekreeg van haar moeder Wilhelmina.

Aftreden
De 75-jarige Beatrix kondigde haar aftreden eind januari aan. In de speech die ze toen hield zei ze al dat ze het koningschap ‘met het volste vertrouwen’ overdraagt aan haar zoon. “Hij en prinses Máxima zijn ten volle op hun toekomstige taak voorbereid.” De vorstin zei ook dat het koningschap haar ‘veel voldoening’ heeft geschonken. “Het is inspirerend zich bij mensen betrokken te voelen, mee te leven met verdriet en te delen in tijden van vreugde en nationale trots.”

Diner
Als de speech maandagavond wordt uitgezonden, dineert de koningin met leden van de koninklijke familie en andere vorstelijke gasten en buitenlandse missies in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het diner in het eerder deze maand door Beatrix heropende museum vindt plaats op uitnodiging van de koningin.

© Novum

1 reactie op “Koningin Beatrix spreekt volk toe”

  1. Verbaast me dat Schotte er niet heen is met zijn diplomatiek paspoort.

    Die zat de afgelopen dagen trouwens in Miami bij de latin grammy awards in plaats van in de Staten, net zoals hij recent in San Francisco bij het baseball was in plaats van in de Staten.

    Bijzonder mas serka di bo, gekke Gerritje.