• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De politie heeft alle zogenoemde eenzame gekken die de troonswisseling dinsdag zouden kunnen verstoren in beeld gebracht. “De politie heeft voor al die mensen individuele plannen van aanpak in de sfeer van hulp en toezicht”, zei burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan in Eva Jinek op Zondag.

Hoeveel mensen als mogelijke eenzame gek in beeld zijn gebracht, wilde de burgemeester niet zeggen. “Het zijn er niet zo heel erg veel.” Er zou niemand preventief worden opgesloten. “Maar als ze een straf hebben openstaan, is het wel mooi meegenomen als ze die op de dertigste uitzitten.” Op de dag zelf wordt volgens de burgemeester gelet op ‘afwijkend gedrag’. Dat is volgens hem een lastige klus. “Laten we met z’n allen veel respect hebben voor de mensen die dat moeten doen.”

Draaiboeken
Er ligt volgens de burgemeester een grote stapel draaiboeken klaar, maar hij benadrukte dat nooit honderd procent veiligheid kan worden gegarandeerd. Als er iets gebeurt terwijl hij is verbonden aan een ceremonie, neemt burgemeester van Amstelveen Jan van Zanen zijn taken over. “Maar iedereen weet heel goed wat hij zelf moet doen.” Als toch knopen moeten worden doorgehakt heeft Van der Laan het liefst dat hij desnoods uit de Nieuwe Kerk wordt gehaald. “Ik zeg altijd dat ik graag wil aftreden, maar dan het liefst om een beslissing die ik zelf heb genomen.”

Rellen
De troonswisseling van aanstaande dinsdag is volgens Van der Laan niet te vergelijken met die van 1980, toen rellen uitbraken uit protest tegen de grote leegstand en woningnood. “Iedereen heeft ontzettend zin in dit feest.”

© Novum

1 reactie op “Eenzame gekken voor 30 april in beeld”

  1. Op Curaçao ben je sneller klaar als je de normále mensen in beeld gaat brengen, ja toch? Zakenkabinet / regering kan je trouwens al direct overslaan 🙂