• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Ter gelegenheid van Koninginnedag zijn vandaag in totaal 3016 Koninklijke onderscheidingen verleend. Op de Caribische eilanden kregen 39 personen een lintje opgespeld, vijftien daarvan op Curaçao. SMOC-voorzitter Peter van Leeuwen is één van de vijftien trotse weldoeners.

Van Leeuwen is vooral bekend als oprichter en woordvoerder van Stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC). SMOC strijdt tegen de vervuiling veroorzaakt door Raffinaderij Isla. Daarnaast is hij oprichter en voorzitter van de voetbalvereniging West-Indies. “Dit is een kroon op ons werk”, zegt Van Leeuwen vol trots. “De erkenning voor het grootste milieuprobleem in het Koninkrijk, door het Koninkrijk, is erg belangrijk. Maar dit lintje is ook voor de mensen onder de rook.”

Koninkrijkszaak
Ook Sandra in ’t Veld-Lakeman heeft een lintje ontvangen, onder meer voor het geven van juridische bijstand aan de stichting SMOC. “Iemand krijgt niet voor één ding een lintje, maar het is duidelijk dat de hoofdreden voor onze lintjes het werk van SMOC is”, zegt Van Leeuwen. Voor de voorzitter sluit het een periode af. “Lokaal zijn we uitgespeeld, de milieuvervuiling veroorzaakt door de Raffinaderij Isla is nu een Koninkrijkszaak. Dat koningin Beatrix haar handtekening heeft gezet voor het lintje voor SMOC, heeft dit bevestigd.”

‘Ga door’
Het lintje van vandaag is voor de voorzitter een extra duwtje in de rug. “De plechtigheid was uitermate aangenaam. Veel mensen kwamen enthousiast op mij af, waaronder premier Daniel Hodge. Veel mensen zeiden; ga door.” Van Leeuwen draagt vanavond zijn lintje tijdens de koninginnereceptie bij de gouveneur.

Alle onderscheidingen op Curaçao:

Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mavis Albertina
Agnes Sylvester-Apostel
Dennis Cicilia
Stanley Engelhart
Edson Ersilia
Pedro Hooi
Sandra in ’t Veld-Lakeman
Peter van Leeuwen
Victor Leonora
Richnel Look

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Eric la Croes
Edward Heerenveen
Nolda Römer-Kenepa
Faroe Metry
Franke Scheper

1 reactie op “‘Lintje is ook voor de mensen onder de rook’”

  1. Als Edward Heerenveen enige beschaving heeft, neemt hij dat lintje niet aan gezien de waardeloze service van zijn bedrijf Insel Air.

    Ik vraag me daarom ook af wie hem genomineerd heeft, wellicht zijn dochter die – uiteraard – op de payroll van Insel Air staat.

    Of nog waarschijnlijker zijn echtgenote, de baantjeszieke Stella van Rijn, die zelfs lid is geworden van de MFK om haar huidige baantje bij de overheid te verkrijgen.