• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Wie dit weekend een grote groep motorrijders spot bij verschillende supermarkten, moet niet denken dat de bikers massaal boodschappen gaan doen. De motorrijders verkopen dit weekend loten om geld in te zamelen voor de campagne ‘Respetá derecho di preferensha’. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Volgens Railey Ignacio, voorzitter van de motorvereniging Bikers, worden de meeste motorongelukken veroorzaakt door het niet verlenen van voorrang. Railey is een van de trekkers van de campagne. Hij heeft meerdere vrienden verloren in het verkeer en kent motorrijders die zichtbare letsels hebben overgehouden aan ongelukken. Het heeft hem er niet van weerhouden om zelf op de motor te stappen, maar wel geïnspireerd om deze campagne op poten te zetten.

Bewust
De campagne ging van start nadat David Martis, voorzitter van motorclub Nomads Tribe, in 2011 overleed nadat een auto hem geen voorrang verleende. Vele vlaggetjes, stickers, speciale rides verder, denkt Ignacio dat verkeersgebruikers iets bewuster zijn. “In 2011 waren er 22 dodelijke ongelukken, in 2012 waren dit er dertien”, zegt Railey. Dit jaar staat de teller op vier verkeersdoden, waaronder twee motorrijders. Volgens cijfers van Vereniging Veilig Verkeer Curaçao zijn er in 2012 twee motorrijders, één quadrijder en één fietser. In 2011 hebben vier motorrijders het leven gelaten.

Gebroken botten
Ook Patrick van der Valk heeft aan den lijve ondervonden hoe kwetsbaar een motorrijder kan zijn als hij in het verkeer geen voorrang krijgt. Patrick knalde twee weken geleden tegen een auto die hem op het laatste moment geen voorrang verleende. Het resultaat; negen gebroken botten, waaronder zijn polsen, kaak en zijn rechterbovenbeen. Na bijna twee weken in het ziekenhuis, waar op zijn kamer vlaggetjes van de campagne prijkten, is Patrick weer thuis. Maar hem wacht een lange revalidatieperiode.

Regels
Uit zijn benarde positie probeert hij toch mee te helpen met de campagne. “Ik vind het een goed initiatief. Op het eiland wordt heel grof gereden en er wordt niet altijd op het verkeer gelet tijdens het rijden. Zeker niet met respect voor de regels, bijvoorbeeld op voorrangswegen. Er wordt met name geen rekening gehouden met motorfietsen.” Patrick hoopt dat de campagne weggebruikers bewuster maakt van de voorrangregels met betrekking tot de motoren.

Bewust
De campagne heeft twee doelen; de autorijders bewust te maken van de plek van motorrijders in het verkeer maar ook de motor, scooters, quadrijders en fietsers te wijzen op de verkeersregels. Railey zegt dat hij zijn ogen niet sluit voor de realiteit. “Ik zie ook de motorrijders die roekeloos rijden, stunts uithalen, en zonder helm rijden. Ik spreek ze altijd aan.” Hij benadrukt dat de campagne de belangen behartigt van georganiseerde groepen motorrijders, quadrijders en fietsers. “Individuen zijn uiteraard welkom, maar alleen als ze houden aan onze regels; houdt je aan de verkeersregels.”

Regelgeving
Sinds de dood van David Martis, hebben de motorrijders twee keer de gang naar het parlement al gemaakt. “We zijn ontvangen door de commissie van Verkeer en Vervoer. Maar door de wisselingen van het kabinet is er nog niet veel terecht gekomen.” Motorrijders mogen op dit moment niet naast elkaar rijden terwijl ze volgens Railey dan juist beter te zien zijn. Daarnaast wil hij dat de schuldigen van een ongeluk vervolgd worden. “Nu wordt standaard de smoes gebruikt: ik zag de motorrijder niet. Vervolgens wordt niemand vervolgd.”

Bord
Het liefst zien de motorrijders dat de overheid een campagne start, maar zolang niet gebeurt, steken ze de hand in eigen boezem. De motorrijders verkopen dit weekend lootjes voor een loterij op 8 mei en willen met de opbrengst een groot bord, met hun boodschap, langs de weg laten zetten.

11 reacties op “Motorrijders strijden voor respect in het verkeer”

 1. If I see all those reckless drivers, doesn’t matter car, motor or quad, I am not surprised why accidents happen.
  Why use public road as “show of” or “power play” place?
  Why not go to some quiet race track to do your tricks?
  Not everyone appreciate the way they ride on the road.

 2. respect moet van 2 kanten komen!!!

 3. Als ze met dergelijke dure motoren rijden kunnen ze deze in meerdere opzichten goedkope aktie toch zeker zelf wel betalen. Ik denk, dat ze met 10% vanb de nieuwwaarde van de motoren het wel gehad hebben en het meeste geld zal wel op gaan aan bier.

 4. Waarschijnlijk bestaan er “goede” en “respectvolle” motorrijders en een groep “dwazen”. De rustige motorrijder die zich aan de regels houdt wordt compleet overschaduwd door zijn compleet losgeslagen collega. Die rijden dan vervolgens schaapachtig mee in de optocht of gaan schijnheilig lootjes lopen te verkopen. Probeer eens met je complete groep motorrijders hier op 1 lijn te komen dan komt dat respect vanzelf wel want een motorrijder die zich gewoon aan de verkeersregels houdt is niet meer of minder dan een volwaardige verkeersdeelnemer.

 5. @opmerker: juist vanwege hun eigen veiligheid tijden die ‘fietsmaniakken’ naast elkaar. Anders scheurt de automobilist ze op 5 centimeter afstand voorbij met alle mogelijke gevolgen van dien. Gewoon even afwachten en wanneer de mogelijkheid er is, die fietsers met een ruime marge passeren!

 6. Ik heb zelf motor gereden, maar dan had ik altijd een helm op mijn hoofd (en niet aan mijn motorfiets) en ik wachtte netjes achter de auto’s bij de stoplichten bijvoorbeeld. Veel motorrijders van nu respecteren auto’s niet in de zin dat ze gewoon tussen files door al ‘brommend’ (ik denk zodat je hoort dat ze er aan komen, en ze ruimte geeft). Verder vind ik dat ze echt veel te hard rijden. Als motorrijder ben je ook veel kwetsbaarder dan als je een auto om je heen hebt zitten. Ik respecteer in ieder geval iedereen in het verkeer (ook fietsers) en ik vind dat alle partijen die deelnemen aan het verkeer dat moeten doen, zoals de wet dat voorschrijft. Give respect so you can earn respect. Bon wikent!

 7. @ Maatje, Baj Gana Baka:
  Helemaal mee eens respect moet men verdienen en dat is tot op heden niet het geval. Je wordt van de straat gereden door deze onbeschofte zich bikers noemende wegpiraten!!

 8. Je blijft lachen met die motorrijders, ze terroiseren de straten en komen ons dan vragen om respect.

  Doet me denken aan Schotte die respect van de regering mist terwijl Schotte toen hij in de regering zat honderden Statenvragen onbeantwoord liet. Waaronder die over de benoemingen van zijn familie in allerlei dik betaalde commisariaten. Schotte’s byside, Sissy van der Dijs, kreeg er zelfs 4 of 5.

 9. respect moet men verdien, en valt niet af te dwingen………. iets wat velen nog moeten leren, helaas!

 10. De motorrijders verkopen dit weekend loten om geld in te zamelen voor de campagne ‘Respetá derecho di preferensha’.
  Wel eens op zondag met de auto vanaf Souax naar Westpunt gereden? Dat is beslist geen fijne rit. Door allerlei werkzaamheden is de weg enorm slecht. Dan wordt je ingehaald door een groep “respectvolle” motorrijders die je recht en links inhalen met een snelheid boven de 80km p.u. Tegenliggers worden genegeerd en geen wonder dat er dan ongelukken gebeuren.
  Bij stoplichten idem dito, gewoon voor je auto gaan staan en als het enigszins kan voorbij het stoplicht. Ja, zo gaat dat op Curaçao. Tegenwoordig zie je groepen fietsmaniakken die met 2 of drie naast elkaar op de zo smalle wegen rijden en dan verontwaardigd zijn dat ze daardoor bijna van de weg gereden worden. Door het rode stoplicht rijden is de normaalste zaak van de wereld.
  Respect moet wel van twee kanten komen. Ik denk dat Dhr Railey ondanks zijn goede bedoelingen een roepende in de (Curaçaose) woestijn is maar laten we hopen dat er door deze actie verbetering komt in het rijgedrag van ALLE weggebruikers..

 11. De wegen op Curacao zijn niet gemaakt voor motoren.. Sorry guys. En daarnaast: zet een helm op. De zon op Curacao is ook niet gemaakt voor motoren.