• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het contract van Inspecteur Gezondheidszorg Jan Huurman is bijna op zijn eind, maar niet iedereen is daar gerust op. L.van Tatenhove, slachtoffer van een mislukte galblaasoperatie en R.Martina, wiens vader is overleden na een maagverkleiningsoperatie, vrezen dat het toezicht in het geding komt.

Begin deze maand werd bekend dat de Inspectie Gezondheidszorg het contract van Huurman niet verlengd. Inspecteur-generaal voor de Volksgezondheid Joe Alcalá gaf als reden aan dat het tijd is om iemand lokaal te zoeken. Volgens Alcalá zijn er al meerdere sollicitaties binnengekomen.

Toezicht
Van Tatenhove en Martina zijn echter niet overtuigd dat de plek van Huurman binnenkort ingevuld wordt. “Een Inspectie zonder een competente Inspecteur en adjunct-Inspecteur is geen Inspectie”, schrijft het duo in een brief aan de Staten, de minister van Gezondheid Ben Whiteman en Alcalá . “Voordat in augustus 2012 de heer Huurman werd aangesteld, was dat echter wel de situatie; er was geen Inspecteur en ook geen adjunct-Inspecteur(s). Er was dus geen toezicht op de gezondheidszorg en aldus werd er gehandeld, of beter gezegd nagelaten, in strijd met de wet. Die situatie mag zich nooit opnieuw voordoen.”

Gallekkage
Van Tatenhove beschrijft in de brief hoe haar operatie in 2009, galblaasverwijdering, helemaal verkeerd liep. “Ik bleek een gallekkage te hebben, liters gal in de buikholte en daardoor buikvliesontsteking. Die lekkage was het gevolg van fouten bij de galblaasoperatie. Besloten werd om mij uit te zenden naar Venezuela, en later naar Nederland, voor een reeks operaties en ingrepen om de gallekkage en de gevolgen daarvan te verhelpen, althans te beperken. Het heeft niet veel gescheeld of ik was er niet meer geweest.”

Maagverkleining
Martina spreekt voor zijn vader, die is overleden aan heftige complicaties na een maagverkleiningsoperatie. De operaties zijn in februari door Huurman stopgezet. De stop is vorige deze verlengd. “Mijn zus heeft een klacht ingediend bij de Inspectie en Inspecteur Huurman gevraagd om een onderzoek in te stellen naar het overlijden van mijn vader. Dat onderzoek loopt. Er zijn nog geen eindconclusies, maar inmiddels is tot onze schrik al wel duidelijk dat het overlijden van mijn vader niet op zichzelf staat”, schrijft Martina.

Kundig
Martina en Van Tatenhove verzoeken Alcalá en minister Whiteman om de aanstelling van Inspecteur Huurman alsnog te verlengen indien Huurman daartoe bereid is, of dat vóór het aflopen van zijn aanstelling een kundige nieuwe Inspecteur en adjunct-Inspecteur worden benoemd. In een brief aan de Staten verzoeken zij de Statenleden om druk uit te oefenen om de minister.

Brief aan Alcalá en Whiteman:

[scribd id=138006879 key=key-4zsjn4ode3kv1r218uv mode=scroll]

Brief aan Alcalá en Whiteman:

13 reacties op “Patiënt en nabestaande eisen inspecteur Gezondheid”

 1. @ Henk

  En jij gelooft dat? Waarom is die sollicitatie procedure dan niet maaaanden geleden opgestart zodat het vertrek van Huurman en de start van de , dan, nieuw aangenomen inspecteur naadloos op elkaar zouden aansluiten? Ik hoor graag van je.

 2. @Buurman, nou nou Buurman. Ik kan je verzekeren dat dhr. W. een echte arts is.
  Hij was zelfs de baas van dhr. Huurman in Nederland en had hem zelf naar Curacao gehaald. Dus, effe dimmen.
  Ps, over dikheid gesproken, de meeste huisartsen rond die leeftijd zijn ook ”dik” zoals de meeste mensen trouwens rond die leeftijd.

 3. Ik heb begrepen dat er conform de regels van Curacao (en Nederland) een sollicitatie procedure volgt waar dhr. H. en anderen mogen solliciteren voor deze functie (nu voor vast). Dus er is geen sprake dat er geen inspectie meer is.

 4. Mijn hart doet pijn bij het lezen dat deze Heer weer moet vertrekken ,in het allgemeen hebben we op curacao weinig eigen mensen die Durven zulke Zaken aan het licht te brengen, daarom was een NEUTRALE PERSOON nodig om echt schoonschip in de Gezondheidzorg op Korsouw te brengen. De meeste hadden naar mijn inzien zeer zeker die ene KOLLEGA/KOLLEGO nooit en nimmer aangemeld bij het OM .Die zouden zeker verder in MODDER zwemmen terwijl het buiten bij onze ONDERDANIGE VOLK grootte LEED heerst. Ze zijn Bang om iets tegen deze WAANDADEN te ondernemen .Menen al in het vooruitzicht niks te zullen bereiken , deze INSTELLING is al op mislukken gedoemd.Onze mensen hebben zelfvertrouwen Lessen hard nodig .Ik wens ook van harte dat de Heer Schuurman niet zoooo snel vertrekt maar dat hij INTEGERE PERZONEN met deze Problematiek instructies/scholing geeft/bijbrengt voordat hij ons verlaat.We hebben echte Orde nodig op dit Eiland we kunnen niet verder met zulke Regelsvrije gedraag doorgaan.

 5. een nieuwe inspecteur die zijn wortels op Curacao heeft, zal nooit helemaal oprecht kunnen opereren.
  hij zal meegezogen worden in corruptie en vriendjespolitiek.
  helaas de waarheid is hard.

 6. Ik heb geen goed gevoel bij Whiteman. Ten eerste is hij veel te dik en dat voor een afgestudeerd arts die zeker een rolmodel behoort te zijn. Bovendien laat hij Huurman vertrekken zonder dat hij een opvolger heeft. Dat is een misdaad t.o.v. het curacaose volk.
  (een arts dient toch een eed af te leggen….?).
  Hij had moeten vechten voor een verdere aanstelling van Huurman tot dat er definitief een nieuwe inspecteur met de noodzakelijke capaciteiten zou zijn aangesteld. Maar W. zwichtte voor de maffia waaraan hij in ieder geval vanaf heden aan gelieerd is. W. is in mijn ogen een slechte minister, een niet te vertrouwen arts maar ook een mens waar je je bedenkingen over kunt hebben.

 7. Zie hier een van de redenen waarom el Pueblo de Pais Korsow, al dan niet Soberano, gedoemd is eeuwig tegen windmolens te blijven vechten. Zonder dat er iets zal veranderen. Ook verkiezingen zijn hiervoor niet een oplossing. Een weldenkend deel van het Curaçao, mag niet stemmen vanuit het buitenland. Dat gaat over heel veel stemmen.
  Als dadelijk de zorgverzekering op orde is, blijft het goede toezicht op de uitvoering, een punt, wat alleen tijdens de aanwezigheid van Huurman gold, volkomen achterwege.
  Sehos als “eindoplossing”

 8. Eindelijk iemand die z’n werk goed doet, zijn ze niet gewend. Ze kunnen hem niet omkopen toch?

 9. Natuurlijk moet Huurman blijven. In bovenstaand stuk geeft Whiteman zelf aan dat ze al tijden op zoek naar een medisch inspecteur zijn geweest…..! Met de vriendjespolitiek hier op het eiland (waar je in een kleine gemeenschap bijna niet onderuit komt)kan je gewoon geen lokaal iemand op deze post zetten. Anders kunnen deze “slagers” altijd hun gang blijven gaan.

 10. Hier zie je toch het verschil met Aruba, daar halen ze expertise uit Nederland om de problemen en misstanden te analyseren, vervolgens lost men zelf het probleem op.

  Op Curacao, is het anders:
  Onder druk van repercussies uit eigen kring roept men “Nos por Mes”, ze ontslaan de inspecteur uit Nederland (shooting the messenger) en geeft de schuld aan de slavernij en de voormalige kolonisator.
  Heer Whiteman u heeft als eerste laten zien dat u iets aan de ISLA wil doen, het zou u sieren als u ook de “guts” heeft om de druk uit de collegiale kring te weerstaan en om de heer Huurman te laten blijven totdat er een goede vervanging heeft.

  Iedere Curacaoenaar heeft recht op behoorlijke gezondheidszorg waar men respectvol en deskundig wordt behandeld. Helaas is dit op Curacao niet het geval.
  De bovenlaag van de bevolking zorgt toch wel dat ze in de VS of in het verfoeide Makamba land wordt geopereerd, de gewone mens is de dupe van deze misstanden.
  En de VSMC moet zich diep schamen, de portemonnee in kennelijk belangrijker dan de kwaliteit en de integriteit van de zorg. Het is triest dat het OM er aan te pas moet komen om orde op zaken te stellen, het is wel te hopen dat ze dat doen.
  Daarnaast ben ik zeer benieuwd naar de integriteit van het tuchtcollege waar één van de leden ook een chirurg is (collega dus).
  We wachten af ……….

 11. Huurman moet blijven! Sinds wanneer moet iemand weg omdat hij verschrikkelijk goed functioneert?

 12. Misschien komt de Hr Huurmans wel te dicht bij over het functioneren van de Hr Whiteman zijn verleden.
  De MedMafia kan weer opgelucht adem halen en het graaien kan weer beginnen.

 13. Whiteman is bezweken onder de druk van de medische maffia. Helaas…