• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De 26-jarige J.I.W. is vandaag in hoger beroep wederom veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar voor de moord op de muzikant Gabriel Santos Castillo Garcia op 17 februari 2010. Castillo Garcia werd voor Topogigio Snack in Otrobanda doodgeschoten. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

De zaak werd eerder op 18 november 2010 behandeld door het Hof in Nederland. W. was het niet eens met het vonnis en ging in cassatie. Op 31 januari 2012 heeft de Hoge Raad in Nederlanden het vonnis van het Hof van 18 november 2010 vernietigd en de zaak naar het Hof in Willemstad verwezen, zodat de zaak op het bestaande hoger beroep opnieuw zou worden berecht en afgedaan.

Schietpartij
Op videobeelden is het moment van de dood van Castillo Garcia te zien. Dat geldt ook voor het moment dat de verdachte met het vuurwapen in de hand het fatale schot op het slachtoffer afvuurt. Tijdens de behandeling van het hoger beroep deed W. een beroep op noodweer. Het slachtoffer had namelijk een kapmes in zijn hand. Van noodweer was volgens het Hof geen sprake, omdat het slachtoffer geen aanstalte maakte het kapmes te gebruiken.

Met opzet
De verdachte heeft naar het oordeel van het Hof opzettelijk het slachtoffer om het leven gebracht en zich schuldig gemaakt aan doodslag. “Het handelen van de verdachte getuigt van een volkomen gebrek aan respect voor de waarde van het menselijk leven. De verdachte heeft een mens zijn kostbaarste bezit, het leven, ontnomen. Ook heeft de verdachte daardoor aan de nabestaanden, in het bijzonder de echtgenote en de minderjarige kinderen van het slachtoffer, onbeschrijfelijk en onherstelbaar leed toegebracht”, zei het Hof.

Onrust
“Daarnaast heeft deze doodslag plaatsgevonden ten tijde van de carnavalsoptocht op de openbare weg te midden van het daarop afgekomen publiek. Dit heeft voor grote onrust gezorgd en gevoelens van verontwaardiging en onveiligheid teweeggebracht in de samenleving. Op doodslag kan, ter effening van de schok die aan de rechtsorde en in het bijzonder aan de nabestaanden is toegebracht, niet anders worden gereageerd dan met een gevangenisstraf van lange duur”, aldus het oordeel van het Hof.

1 reactie op “Twaalf jaar in hoger beroep voor dood muzikant”

  1. Gevangenisstraf van lange duur? Nou 12 jaar is niet bepaald lang voor moord. Gabriel is voor altijd weg bij zijn familie. De moordenaar loopt tegen de tijd dat hij 38 jaar is weer gezellig rond met meer dan genoeg kans om nog een paar mensen te vermoorden. Een straf van minimaal 25 jaar tot levenslang zou hier van toepassing moeten zijn.