• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Transparency International (TI) is weer op Curacao. Het National Integrity System Assessment van ons eiland bevindt zich in het eindstadium, zegt Zoe Reiter, regional program manager van TI. Reiter benadrukt dat het een assessment is en geen onderzoek. Dit zegt hij op Radio Hoyer 2.

De resultaten van de analyse worden de komende dagen besproken met de stakeholders van de publieke en private sector. De resultaten worden in de derde week van juni bekend gemaakt. De regering Schotte initieerde het assessment om de ophef rondom de screening te sussen. Die zou volgens verschillende pressiegroepen niet naar behoren zijn uitgevoerd. De opdracht aan Transparancy International was volgens sommigen een rookgordijn bedoeld om de aandacht af te leiden. Reiter benadrukt dat TI geen onderzoek heeft gedaan naar personen.

Eerste fase
Transparancy International startte vorig jaar augustus met de eerste fase van het onderzoek. Het onderzoek zou eind december afgerond zijn, maar door de onverwachte verkiezingen moest dit worden uitgesteld.

Aanbevelingen
De kosten van de assessment bedragen 200.000 euro. Of dat bedrag zich terugverdient hangt van Curacao zelf af, zegt Reiter. De aanbevelingen zijn duidelijk en voor iedereen te begrijpen. Als het eiland de aanbevelingen overneemt, geven ze volgens Reiter zowel korte- als lange termijneffecten.

Reiter legt in gesprek met Rick Hart uit waarom Transparency International op het eiland is.

2 reacties op “TI bespreekt assessment”

  1. Hier heb ik toch wel vertrouwen in.
    De vraag is alleen wat we met de aanbevelingen gaan doen.
    Ondanks Corporate Governance richtlijnen en goede voornemens zijn de politieke benoemingen gewoon doorgegaan. Denk verder maar even hoe Wilsoe van de PS zijn gang kon gaan voor dos Santos… De PS familie Asjes is er ook een voorbeeld van, dus wat mogen we verwachten? Zeker nu er weer een “politiek” kabinet komt.

    Wat meldt TI zelf:

    “The purpose of an NIS study is to assess systemic corruption risks faced by a country and produce a set of recommendations on how to mitigate those risks in the future. Those recommendations can then be used by actors in civil society, government and the private sector for promoting integrity in the country.”

    “To date NIS studies have been completed in more than 100 countries around the world. Transparency International conducted its first NIS study in the Caribbean region in Jamaica in 2003, followed by a Caribbean composite report in 2004. Most recently, from 2009-2011, Transparency International carried out an NIS assessment in the Turks and Caicos Islands – also a small Caribbean island which has undergone a constitutional upheaval in recent years. During the assessment period, numerous high-level corruption scandals in the Turks and Caicos resulted in the partial suspension of its constitution. Our study suggested that it was overall weakness in the country’s corruption-fighting systems which allowed individual actors to pursue their own interests at the expense of the public good.”

  2. Als de meest criminele premier, Gerrit Schotte, die Curacao cq de Nederlandse Antillen ooit gehad heeft cq hebben opdracht mag geven tot een onderzoek naar zijn wandaden is dat onderzoek natuurlijk volkomen ongeloofwaardig.

    Het is als een verdachte zelf uitspraak te laten doen over zijn daden.

    Die tonnen die het ‘onderzoek’ van TI de belastingbetaler gekost hebben zijn dus weggegooid geld. Maar dat Schotte in zijn regeerperiode voornamelijk opviel door het weggooien van geld is ons genoegzaam bekend. Zijn vele ‘dienstreizen’ met een prive fotograaf Soemanta en van Rijn herinneren we ons nog als de dag van gisteren,