• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De miljoenenbezuinigingen op de geheime dienst AIVD zullen gevolgen hebben voor de veiligheid. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vandaag tijdens het wekelijkse vragenuurtje. De dienst moet vanaf 2018 circa 70 miljoen euro bezuinigen, ongeveer een derde van het huidige budget.

“Als je een derde weghaalt dan raakt dat de veiligheid, dat is niet anders”, zei Plasterk tegen D66’er Gerard Schouw. Die wilde weten wat de bezuinigingen betekenen voor de Nederlandse samenleving.

Aanslag
Schouw wees erop dat de kans op een aanslag reëel is en dat Nederland wordt geteisterd door cyberaanvallen, dreigingen op scholen en Nederlandse moslimjongeren die worden gerekruteerd voor de heilige oorlog in Syrië. Zijn de draconische bezuinigingen wel verantwoord gezien het actuele dreigingsniveau, wilde het Kamerlid weten.

Pijnlijke bezuinigingen
Plasterk sprak van ‘zeer forse’ en ‘zeer pijnlijke’ bezuinigingen. De minister beklemtoonde dat deze echter geen gevolgen hebben voor de acute activiteiten van de dienst, zoals de ‘jihadistische uitreizigers’ naar Syrië aangezien de grootste bezuinigingen pas in 2018 van kracht worden.

Selectief
De minister brengt de gevolgen van de bezuinigingen binnenkort met de AIVD in kaart. Plasterk verwacht dat de dienst selectiever onderzoek gaat doen waarbij minder aandacht is voor rechts- en linksextremistische groeperingen en dat jihadistische bedreigingen meer centraal staan. Ook zal worden bezuinigd op de juridische dienst en kunnen minder landen in de gaten gehouden zullen worden. “Het is minder waar voor minder geld”, zei Plasterk. “Het is niet anders.”

© Novum

www.versgeperst.com