• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Handelaren, winkeliers en consumenten moeten vanaf volgende week wennen aan drie ob-tarieven. Een nultarief voor basisproducten, 6 procent voor gewone producten en 9 procent voor luxeproducten. Versgeperst.com ging de straat met de vraag: gaat de ob-differentiatie in de praktijk werken?

“Ik denk niet dat ze het goed kunnen reguleren”, zegt ondernemer Ricardo (33). “Het hele systeem moet aangepast worden. Ik denk dat als er niet goed gecontroleerd wordt, de kans op fraude groot is. De kans om ob mis te lopen is veel groter.” Ricardo verwacht vooral fraude bij kleine toko’s. “Men verandert heus wel de kassa om te laten lijken alsof ze vooral nultarief producten hebben verkocht.”

Te kort dag
De 60-jarige Cristalia denkt dat alle producten naar 9 procent zullen gaan. “Wie controleert nou of de supermarkten daadwerkelijk alles correct hebben ingevoerd?” Haar 32-jarige zoon Jules is het daar volledig mee eens. “Het is te kort dag om alles in te voeren. Hoe weet je wat er onder luxeproducten valt of niet. De overheid moeten lijsten publiceren waar alle producten op staan. Zolang er geen controle is, kunnen de supermarkten doen en laten wat ze willen.”

Uitvoering
Riley (49) vindt de ob-differentiatie geen slecht idee, maar vreest voor de uitvoering ervan. “De overheid wil altijd alles te snel. Waarom per 1 mei invoeren? Neem even de tijd om goed te werken aan de uitvoering. Of willen ze soms vertellen dat er nu al een heel team ambtenaren klaarstaat de boel in te voeren en te controleren? Dacht het niet.” Volgens Riley heeft de regering niet geleerd van recente fouten. “Kijk maar naar de invoering van de basis ziektekostenverzekering en de pensioenregeling. Dat heeft toch totale chaos gecreëerd?”

Haast
De 29-jarige Angela denkt ook dat de ob-differentiatie niet gaat werken. “Ik denk niet dat elke supermarkt zich netjes aan de verschillende tarieven gaat houden. Dit kost teveel tijd en geld. Misschien dat ze langzaam aan alles veranderen, maar eer het echt overal netjes verloopt, zijn we zeker drie maanden verder.” Liseth (27) vindt dat de regering te veel haast heeft. “Ze slaan het volk neer met al die extreme maatregelen kort achter elkaar. Natuurlijk gaat het niet werken. Een systeem met drie tarieven moet strak en met veel controle ingevoerd worden. De overheid staat nou niet echt bekend om het correct invoeren van nieuwe maatregelen.”

9 reacties op “‘Ob-differentiatie: wie gaat dat controleren?’”

  1. @Willem Nectar, Helemaal eens, maar wat heeft NL gedicteerd?
    Heb ik iets gemist?

  2. Pukkie, op 23-04-2013 om 06:56 schreef:

    Alle prijzen in Curacao staan vermeld ex- OB. De belasting wordt er dus later bijgerekend.
    Vandaar dat het systeem op zeer korte termijn kan worden ingevoerd. Er is dus geen probleem met omprijzen en / of bedrog, als de juiste OB % bekend zijn. De klanten hebben een eigen verantwoordelijkheid. Die hadden ze al, maar met een vast percentage. In Nederland zijn alle prijzen inclusief vermeld, dus daar zou dit niet kunnen, binnen 10 dagen.

    Dit verhaal klopt niet. Hier op Curacao wordt het cascadestelsel toegepast. Er is dus geen aftrek OB voor ondernemers.
    Stel Piet is boer en verbouwt wortels. Hij verkoopt deze aan de groothandel voor 1 gulden. OB erbij en de groothandel betaalt 1,06. De groothandel verkoop deze aan de winkel. 1,06 + 0,20 kosten +0,74 winst is 2,- gilden. OB erbij en de winkel betaald 2,12 gulden. 2,12 + 0,20 kosten +0,68 winst is 3,- gulden. OB erbij en de klant betaald 3,18 gulden.

    Volgens jou zou de klant die 3,- gulden in de winkel moeten betalen. Echter de eerste 2 OB schakels vervallen ook. De prijs zou dus moeten worden:1,- + 0,20 + 0,74 = 1,94.
    1,94 + 0,20 + 0,68 = 2,82.

  3. Dat krijgt je als je nog steeds door Nederland wordt gedicteerd, hup naar de onafhankelijkheid. Dit is Europa niet, maar Caribisch gebied, daar gaat onze vrijheid naar de klote, de Staat dicteerd.

  4. Snelle en ondoordachte invoering helpt niet om ons als burgers vertrouwen te geven in het systeem. Paniek voetbal om principes. We zaken het al eerder met het gratis onderwijs. Nu met de OB. Met dank aan Wiels en PAIS die het allemaal prima vindt kennelijk.

    De Raad van Advies meldde al eerder dat het te complex is en gaf zelf het volgende voorbeeld.

    “…De prijsaanduiding moet inclusief omzetbelasting zijn. Maar op de factuur en kassabon moet wel het tarief van de omzetbelasting en het totaal door de afnemer te betalen bedrag worden vermeld. Bovendien zijn de vereisten voor wat er op de factuur moet staan, niet gelijk aan die vereisten voor een kassabon. Dat terwijl met het verstrekken van een kassabon het verstrekken van een factuur achterwege kan worden gelaten.
    De Raad vindt het gekozen systeem erg verwarrend, en daardoor wordt hetgeen geëist wordt van de administratieve verwerking en automatisering van het bedrijf ook zeer erg complex….”

    Verder vond de Raad van Advies de spierballentaal van de overheid ook niet gepast. Een rommelige regeling invoeren en wel dreigen met bedrijfssluiting…

    “…Overigens acht de Raad het een (te) zware maatregel om reeds bij een tweede overtreding over te gaan tot bedrijfssluiting en wel bij het niet naleven van een pas ingevoerde – en nog steeds niet geheel duidelijke – maatregel, namelijk de invoering van kasregistratie- systemen die door de overheid wordt opgedragen. Ook gezien de voorgaande opmerking van de Raad over de doorlooptijd van bezwaar- en beroepsprocedures kan een dergelijke maatregel onder omstandigheden als buitenproportioneel worden beschouwd…”

  5. @Muis, er hoeft nergens twee of drie stickertjes op geplakt te worden. Dit moet al inbegrepen zijn in de prijs, punt.
    In Nederland betaal je ook alles ineen en je ziet pas op het kassabonnetje wat er allemmal inbegrepen is qua belasting.
    De luie winkeliers maken het voor zichzelf alleen maar ingewikkeld. Ik koop alleen waar de alles al meegerekend is in de prijs. Zodra ze beginnen te zeuren over ditjes en datjes extra erbij ben ik weg!
    De klant is niet verantwoordelijk voor de belabberde administratie van de winkelier.

  6. Alle prijzen in Curacao staan vermeld ex- OB. De belasting wordt er dus later bijgerekend.
    Vandaar dat het systeem op zeer korte termijn kan worden ingevoerd. Er is dus geen probleem met omprijzen en / of bedrog, als de juiste OB % bekend zijn. De klanten hebben een eigen verantwoordelijkheid. Die hadden ze al, maar met een vast percentage. In Nederland zijn alle prijzen inclusief vermeld, dus daar zou dit niet kunnen, binnen 10 dagen.

  7. Controle? Aan controle’s zijn ook sancties verbonden. Welke sancties? Op Curaçao?
    Neem bijvoorbeeld de controle op loon en inkomstenbelasting, afdracht sociale lasten etc.
    Je hoort achteraf wanneer een bedrijf failliet is met achterlaten van enorme schulden hetgeen weer ten koste gaat van de bevolking.!
    Zelfs als een bedrijf niet failliet is en er grote schulden zijn wordt er amper iets ondernomen.
    De controle op de afdracht OB is oncontroleerbaar zo lang er onvoldoende of geen controle plaats vindt op leveringen van leverancier aan afnemer.
    Een gouvernements kassa is een wassen neus. Die kan op allerlei manieren omzeild worden.

  8. lekker dan per 1 mei as… geen enkel bedrijf heeft een lijst ontvangen met wat 0/6/9% moet zijn dus om zichzelf in te dekken wordt alles (behalve de 0% artikelen die nu bekend zijn) dus simpelweg 9%.
    En overal 2 stickertjes op… volstaat een papier vol in zicht met “prijzen exclusief 9% OB” niet dan?

  9. Waarom zou je het eenvoudig doen / houden als het ook WEER moeilijk / compleet onlogisch / onbegrijpelijk kan ……. Ook nog eens invoeren binnen 10 dagen ………
    En dat allemaal op een eilandje met 150.000 inwoners ……….
    Dat baggerbedrijf wat na een kort gesprek van het eiland gevlucht is richting Aruba, had beter die hoofden van dat gestoorde kabinet eens kunnen uitbaggeren!
    Wat zal nu het volgende zijn om de burger financieel nog verder uit te kleden?
    Wat dat is toch het ENIGE (!!!) wat ze doen? SCHANDE!