• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het consumentenprijsindexcijfer (CPI) van Curaçao is in maart met 0,7 procent gestegen ten opzichte van februari van 122,1 naar 123. In het afgelopen jaar tot en met maart 2013, namen de prijzen met 2,9 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de afgelopen maand vertoonden de bestedingscategorieën ‘Wonen’ (+1,6 procent), en ‘Vervoer en communicatie’ (+0,8 procent), de belangrijkste prijsontwikkelingen. De prijsstijging van ‘Wonen’ kwam voornamelijk door het duurder worden van energieverbruik (+5,2 procent) doordat het elektriciteitstarief met 6 procent steeg. Binnen de bestedingscategorie ‘Wonen’ is ook het waterverbruik met 4 procent gestegen. Deze stijging had echter veel minder invloed op de prijsontwikkeling in vergelijking met de impact van de tariefstijging van elektriciteit.

Bestedingscategorieën
De prijsontwikkeling van ‘Vervoer en communicatie’ komt door de prijsstijging van benzine van vijf procent. Hierdoor is de productgroep ‘Kosten van autorijden’ met 2,3 procent gestegen. De overige zeven bestedingscategorieën vertoonden gedurende de afgelopen maand weinig wijzigingen qua prijspeil:

– ‘Voeding’ en ‘Dranken en rookwaren’: +0,1 procent
– ‘Woninginrichting en huisraad’ en ‘Recreatie, ontwikkeling en educatie’ +0,2 procent
– ‘Kleding en schoeisel’ en ‘Overig’: +0,3 procent
– ‘Gezondheidszorg: +0,4 procent

Consumentenprijsindexcijfer
Het consumentenprijsindexcijfer nam tussen maart 2012 en maart 2013 toe van 119,9 naar 123,0, een stijging van 2,6 procent. Dit geeft weer hoeveel duurder de maand maart van dit jaar was ten opzichte van de maand maart vorig jaar.

Inflatie
In maart 2013 lag het twaalfmaands gemiddelde van prijzen, 2,9 procent hoger dan in maart 2012. Dit is dus een stijging van het twaalfmaands gemiddelde consumentenprijsindexcijfer van 117,9 naar 121,3. De stijging van 2,9 procent geeft volgens het CBS een goed beeld van de lange termijn inflatie en wordt daarom aangeraden als indexeringsinstrument. De inflatie op Curaçao is dus licht gedaald.

1 reactie op “Lichte daling inflatie Curaçao”

  1. Lichte Daling…………..er komt straks 3% x …% erbij !