• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De fysiotherapeuten en tandartsen van de BES-eilanden zoeken liever zelf naar een manier om te bezuinigen, dan de maatregelen van minister Edith Schippers van Volksgezondheid door te laten gaan. Zij hebben het voorstel gedaan de gewenste 1 miljoen dollar aan bezuinigingen zelf op te brengen.

Dat meldt de Caribische Nederlandse Vereniging van fysiotherapeuten (CNVF). In ruil daarvoor vragen zij de minister onder andere de volledige vergoeding van fysiotherapie en de sanering van het gebit voor volwassenen te behouden. En om de kans te krijgen zelf voorstellen te doen onder het motto ‘Bezuinigen is tegengaan van verspilling’.

Bezuinigingen
Minister Schippers wil de sanering en de eerste twintig behandelingen fysiotherapie per 1 juli uit het zorgpakket Caribisch Nederland halen. De bestuurscolleges hebben tijdens de CN-week van afgelopen maart aan Schippers gevraagd, of zij zou willen nadenken over alternatieve bezuinigingen. De minister zei toen dit te willen overwegen. “Dat lieten de zorgaanbieders op Bonaire zich geen twee keer zeggen: ze vormden snel een Werkgroep Zorg CN en gingen aan de slag. Doel van de werkgroep is om zelf te kijken waarop het beste kan worden bezuinigd, want bezuinigen daar ontkomen we niet aan,” aldus CNVF-voorzitter Anita Groenendal.

Alternatief
De vereniging heeft ervoor gekozen zelf minder te gaan verdienen. “Het is in het belang van de lokale bevolking dat wij dit doen,” zegt CNVF-secretaris Mary Timmermans. “Wij weten dat 90 procent van de patiënten onvoldoende geld heeft de behandelingen zelf te betalen. En dat gaat ten koste van hun gezondheid. Dat kunnen we toch niet laten gebeuren?” Vervolgens heeft de CNVF steun gezocht bij de huisartsen, Fundashon Mariadal, Directie Zorg & Samenleving en het ZorgVerzekeringsKantoor. De groepen zijn het met CNVF eens dat de maatregelen eerder voor meer, dan minder gezondheidsproblemen zorgen en hebben besloten dit initiatief te steunen. Momenteel ligt het voorstel bij de bestuurscolleges van de BES-eilanden.

Wachtkamer
De bestuurscolleges sturen binnenkort een brief naar de minister. “We zitten weer in de wachtkamer van de minister. Staat de minister positief tegenover onze actie, dan liggen onze inhoudelijke bezuinigingsvoorstellen al klaar”, aldus Nilda Emerenciana, penningmeester van de CNVF . “Besluit de minister toch haar maatregelen door te voeren , dan houdt het voor ons op. Dan hebben we alleen nog de wetenschap dat we er alles aan hebben gedaan om de maatregelen tegen te houden. ” Hoe het dan verder moet? Groenendal: “Ik zou echt niet weten wat we dan nog verder kunnen doen om de minister op andere gedachten te brengen.”

www.versgeperst.com