• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De zestienjarige Y.D.O. stond vanochtend terecht voor een reeks inbraken, heling van twee horloges en een telefoontoestel en een steekpartij op Mambo Beach. Hierbij is een toerist met een mes verwond. Dat meldt het openbaar ministerie (OM).

 
De jongen is geen onbekende van Justitie. Op 8 februari is hij veroordeeld voor de inbraak in een kledingzaak. De tiener heeft tijdens zijn proeftijd weer strafbare feiten te plegen. Dit is hem zowel door de officier van Justitie als de rechter zeer kwalijk genomen. De officier heeft tegen de tiener een verbeurdverklaring van het in beslag genomen mes geëist en plaatsing van de verdachte in een inrichting voor jongeren voor de duur van twee jaar.

Ernstige feiten
De officier van Justitie noemt het “ernstige feiten waarvoor O. vandaag terecht staat. Hij hangt als zestienjarige ’s nachts op straat met een mes op zak en zoekt ook nog ruzie met anderen. Verder terroriseert hij de wijken Goede Hoop, Stenen Koraal en omstreken met woninginbraken. Daarbij houdt hij kennelijk geen rekening met de angst, onrust en financiële schade die zijn handelen met zich mee brengt. Opvallend genoeg zijn volgens gegevens van het wijkteam Mahuma Seru Fortuna, geen aangiftes van woninginbraken binnengekomen vanaf de datum van detentie van de verdachte.”

Bewezen
Het Gerecht vond de mishandeling met een wapen bij Mambo Beach waarbij een toerist met messteken in de buik werd verwond, wettig en overtuigend bewezen. Dit mede dankzij getuigen die de aanval hebben gezien en de bekentenis van O.. Opzetheling van de horloges en telefoontoestel en ook de vier woninginbraken in de Diamondweg, Esperanzaweg, Saffierweg en Kaya Crisokola zijn wettig en overtuigend bewezen geacht. Dit laatste is bevestigd door een handpalm- en vingerafdruk die in de woningen werden gevonden en dankzij getuigen die de tiener na de inbraak in de tuin hebben gezien.

Psychologisch rapport
In verband met de strafbare feiten is een psychologisch rapport opgemaakt van de tiener. Er is antisociaal gedrag bij hem geconstateerd die volgens de psycholoog behandeld dient te worden. Hij is volgens de expert enigszins minder toerekeningsvatbaar terwijl de kans op recidive zonder verdere behandeling heel groot is. De officier van Justitie is het met het rapport eens en vindt dat O. professionele hulp nodig heeft.

Zorgen
De rechter maakt zich zorgen om de tiener “want u hebt niets geleerd van uw eerdere veroordeling. U bent de verkeerde weg ingeslagen en ik adviseer u uw capaciteit anders in te zetten. U bent een intelligente jongen en kan veel meer bereiken door uw energie beter te gebruiken. Doe er iets aan. Ik veroordeel u conform de eis van de officier van justitie tot jeugddetentie.”

3 reacties op “Tiener staat terecht voor ernstige feiten”

  1. Krijgen de getraumatiseerde slachtoffers ook psychische ondersteuning?

  2. Eén van de velen van een verloren generatie, erg triest.

  3. Inschattingsfoutje van de rechter: “U bent een intelligente jongen” ??
    Gezien de feiten kan er van enige intelligentie geen sprake zijn.