• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Voor gepensioneerden is de maat vol. Door de nieuwe basisziekteverzekering (BZV), OB-verhoging en pensioenregeling, wordt het voor de ouderen lastig rond te komen met al deze maatregelen. Ruim 400 boze  ‘pensho-nada’s’ maakten dit vandaag duidelijk tijdens een protest bij de Staten.

Maar het gaat niet alleen om alleen een bril en tandprothese. Ook het feit dat zij 10 procent van hun besteedsbaar inkomen moeten betalen terwijl de werkende slechts 3 procent inlevert, vinden gepensioneerden onacceptabel. Vandaag liep een grote groep gepensioneerden van Waaigat naar het Statengebouw.

Pensho-nada
“In geld uitgedrukt betalen de werkenden maximaal 250 gulden per maand aan de BZV en de gepensioneerden maximaal 833 gulden. Dat moet zeker aangepast worden”, zegt Statenlid Omayra Leeflang. Het Statenlid hield gisteren een presentatie bij een drukbezochte informatiebijeenkomst van de gepensioneerden in Suffisant. “Gepensioneerden zijn pensho-nada’s geworden!”, aldus Leeflang.

Woede
Onder anderen MFK-leider Gerrit Schotte, PNP-leider Humprey Davelaar, PAR-Statenlid Magali Jacoba en MAN-Statenlid Hensley Koeiman kwamen de woedende menigte tegemoet. Schotte begrijpt de woede van de gepensioneerden. “Zij hebben het recht om te komen naar de Staten, het publiek is welkom.” Volgens Schotte zijn de problemen rond de ziektekosten en pensioenregeling al jaren aan de gang.  “We weten dat sinds 1997 de APNA (Algemeen Pensioen Fonds Nederlandse Antillen) en de directeur van de SVB aan de bel trekken dat actie ondernomen moet worden bij de fondsen.”

Luisteren
De MFK-leider vindt het niet terecht dat juist de ouderen mensen worden gekort. “Ik ben jong en ik kan nog een groot deel van mijn leven nadenken over mijn pensioen. De gepensioneerden kunnen niet stilblijven over de maatregel die dit kabinet heeft genomen. De gepensioneerden voelen het als eerst, hun koopkracht is met 10 procent gedaald en ze zijn in één klap gezakt van eersteklas medische zorg naar derde klas.” De politici die zich lieten zien konden niet anders dan luisteren naar de boze menigte. Ook Davelaar stond hulpeloos voor de gepensioneerden die tegelijk hun frutraties uitte:

Foto-impressie:

Foto en video door Aruna Jhagru

2 reacties op “‘Pensho-nada’s’ protesteren bij de Staten”

 1. Penshonados moeten niet zeuren, ten eerste zijn zij met 60 of nog jonger met pensioen gegaan terwijl wij tot 65 of nog langer moeten werken.

  Ten tweede hebben zij veel minder premie betaald en krijgen een hogere uitkering dan hen die later met pensioen gaan en slachtoffer worden van de bezuinigingen ten gevolge van de vergrijzing.

 2. Op curacao hebben we alles nodig verhoging van belastingen, verhoging van salarissen van het volk maar hoe het nu draait met de nieuwe generatie kunnen we niks voor elkaar krijgen vind ik.
  Ik heb een voorstel:

  Waarom komen we niet met het idee om Curacao te verdelen in 4 gemeentes???????
  Daarna ieder gemeente met eigen Burgemeester???????????
  Want zo als ik het zie en hoor een minister kan het ook niet alleen oplossen.