• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Eén van de vijf projecten van Jewel Investment & Management nv, het bedrijf dat enkele monumentale panden in Pietermaai Smal renoveert, is geschorst. Jewel Investment is daardoor per direct gedwongen de bouwwerkzaamheden te staken, zo meldt advocaat Achim Henriquez.

De rechter heeft dit gisteren besloten naar aanleiding van een kort geding die Henriquez & Knoppel Advocaten, La Rivera Development Inc en Dikeda Holding aanspanden tegen minister Earl Balborda van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning. Jewel Investment heeft  volgens de initiatiefnemers van het kort geding, een parkje aan het water in Pietermaai Smal op onbegrijpelijke wijze in erfpacht. Inmiddels is daarop gestart met de bouw van een flatgebouw.

Vergunning
Bij het bouwrijp maken van het perceel is volgens Henriquez bovendien een archeologische vondst gedaan die door de ontwikkelaar geheel is vernietigd. “Bij navraag bleek een bouwvergunning te zijn verleend. Een nadere bestudering van de bouwvergunning leerde dat deze op onjuiste gronden was verleend en in wezen nooit verleend had mogen worden”, meent de advocaat.

Stadsgezicht
“Het daarbij gegeven advies van de dienst ROP geeft immers zelf aan dat het parkje een beschermd stadsgezicht is en als zodanig dient te worden gehandhaafd”, zegt Henriquez, “maar komt vervolgens tot de conclusie dat vanwege het niet gebruiken van het parkje er reden is het parkje als toeristisch gebied te gaan gebruiken. Hetgeen inhoud dat er een flatgebouw op gebouwd mag worden.”

Bescherming

In het kortgeding is gebleken dat het parkje wel werd gebruikt door de wijk als beschermd stadsgezicht en moet van de rechter als zodanig bestempeld worden. “Het belang in deze zaak is dat er een belangrijke stap is gezet ter behoud van het monumentale karakter van Willemstad”, vindt Henriquez. “Het Gerecht heeft met haar uitspraak duidelijk aangegeven dat vergunningen aan ontwikkelaars niet zomaar afgegeven kunnen worden. Alle betrokken belangen, waaronder de belangen van het behoud van de beschermde karakteristieke kenmerken van Willemstad, in dit geval met name Pietermaai Smal, moeten worden meegewogen en voldoende worden gewaarborgd. In de onderhavige zaak is dit niet gebeurd en dat is door de rechter direct gestraft.”

15 reacties op “Jewel Investment gedwongen tot bouwstop in Pietermaai”

 1. Jewel doet leuke dingen op Pietermaai Small. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet ook foute dingen doen. Ik vind het in ieder geval een goede zaak dat de niet functionerende bouwstops van DROV in het algemeen belang kunnen worden afgedwongen. Komt er hopelijk eens een einde komen aan al die illegale bouw, sloop van monumenten en landaanwinst op Pietermaai. Maar ook elders is nog een hoop werk te doen. Mooi begin.

  @Carlos(1), jouw oplossing: HOPI BON!!!

 2. @Hopeloops lees svp ipv arrogant respectloos

 3. @Hopeloos, je mag de rechter, anderen en mij wel dom vinden. En je mag ook vinden dat Jewel vooral zo moeten doorgaan, ondanks het rechterlijk verbod en de bouwstops. Ik begrijp dat jij ook rechten hebt gestudeerd, gevolgd door een rechters-opleiding, en verder alle argumenten van alle partijen heb gelezen en jouw oordeel heel anders zou zijn, en bovendien boven die van de rechter staat. Zo niet, dan klinkt dit allemaal wel een tikkie arrogant…

  @ Carlos: Zag vorig jaar in Frankrijk in een stadje dat bij elk pand dat gebouwd of in/extern verbouwd werd een plakkaat in hoes/plastic hing van iets groter dan A4 waarop voor iedereen leesbaar stond wie de opdrachtgever was, wie verantwoordelijk was voor de uitvoering en wie de vergunning-onder welk nr- had verstrekt.

  Dat lijkt me een zeer constructieve oplossing voor dergelijke wantoestanden.

 4. Jewel Investment & Management NV heeft zo te lezen kennelijk nogal wat vriendjes 😉

 5. Jeetje, wat een domme opmerkingen weer hier. Lezen is kennelijk moeilijk voor de meesten. De overheid heeft een bouwvergunning verleend dus er kan nooit sprake van illegale bouw zijn. Dat de DROV kennelijk dat niet goed heeft gedaan valt Jewel niet te verwijten. Heeft iemand dat zogenaamde parkje wel eens gezien? trouwens parkje of niet als Jewel de eigenaar van de grond is hoe kan men hen dan verplichten dat parkje in stand te houden. Dat bepaalt de grondeigenaar toch echt wel zelf. Overigens stinkt dit zaakje vreselijk, nog erger is dat deze rechter zich voor dat karretje laat spannen. Zonder Jewel was er helemaal geen Pietermaai Smal, maar slecht een verpauperde chollerwijk. Ik hoop van harte dat Jewel doorgaat met haar goed werk en daarmee mensen zoals Nardy verder de dommem mond snoeren.

 6. Zag vorig jaar in Frankrijk in een stadje dat bij elk pand dat gebouwd of in/extern verbouwd werd een plakkaat in hoes/plastic hing van iets groter dan A4 waarop voor iedereen leesbaar stond wie de opdrachtgever was, wie verantwoordelijk was voor de uitvoering en wie de vergunning-onder welk nr- had verstrekt. Voegen we daaraan toe hoe deze figuren bereikbaar zijn dan is alles helder. Het lijkt me dat met een simpele verpichting als deze (met als boete Naf 1000 per dag) veel onduidelijkheid kan worden voorkomen. Het plakkaat was altijd zichtbaar en leesbaar vanaf de openbare weg.

 7. PARKJE? Welk parkje!? Laat me niet lachen zeg. Jewel is verantwoordelijk voor de restauratie van een groot deel van de wijk Pietermaai en dat doen ze fantastisch. Belachelijk om Jewel tegen te werken, WIE doet er in Pietermaai op deze schaal verder überhaupt iets??????

 8. Eindelijk een succes inzake illegale bouw die de overheid zelf maar niet weet te stoppen!

 9. Mooi zo, afbreken die handel en verplicht herinrichten van het parkje (of een flkse boete). Paar leuke bankjes plaatsen, wat mooie bloeiende planten en maak er dan daar voor een keer eens gene grote bende van met afval. Waar is er een mooi openbaar park trouwens?

 10. Ongelooflijk. De hele wijk wordt opgeknapt en leefbaar. Die Henriquez & Knoppel maakt zich uiteraard druk omdat ze de buren zijn en overlast hebben van bouwwerkzaamheden, maar het personeel kan wel weer veilig de auto parkeren omdat de wijk weer leefbaar wordt. De andere buren in dat verschrikkelijk lelijke gele pand lopen natuurlijk te klagen omdat ze hun uitzicht kwijt zijn. Over moderne gebouwen gesproken. Natuurlijk MOET je architectuur van 2013 bouwen en geen kopietjes van oude gebouwtjes. Zie hierbij de visie van de Unesco zelf: http://portal.unesco.org/en/ev.php-URL_ID=13133&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html, en dan vooral de volgende zinnen: 23. In historic areas containing features from several different periods, preservation should be carried out taking into account the manifestations of ALL such periods. Dus geen kopietjes van gebouwen uit 1800 graag! Jewel Investment: zet hem op! Jullie doen goed werk.

 11. moeten ze alles nu gaan verwijderen? want dat stukje grond is nu wel helemaal vol , als ze het parkje willen herstellen , is er nog veel werk an de winkel. Ik heb liever een lekker open stuk waar men van de zee kan genieten dan een modern gebouw tussen de monumenten. Bovendien juig ik het toe dat illegaal bouwen wordt aangepakt. nu nog dat monster in Gaito.

 12. @nardy, waarom mag dos santos wel illegaal door blijven gaan? Waarom worden er in wijken hele nieuwe buurten illegaal gebouwd?

 13. Tjeemig zeg, spijkers op laag water zoeken.

  Deze groep mensen maakt Pietermaai tenminste weer bewoonbaar en levendig! Hiervoor woonden er alleen chollers, nu bruist het gebied.

  Ik vraag me af wie hier nu weer belang bij heeft…?

 14. Goed gedaan Henriquez & Knoppel Advocaten, La Rivera Development Inc en Dikeda Holding! Illegale bouw (en afpakken van -openbare- overheidsterreinen) en onoirbare handelingen dienen gestopt te worden, en u bent daarin geslaagd.

  Curacao heeft daarmee haar stadsparkje op Pietermaai behouden.
  Namens de bevolking van Curacao, masha dank 🙂

 15. Er speetl wel wat meer.. ik denk dat die andere bedrijven daar zelf hadden willen bouwen want men gooit liever de boel plat om er iets nieuws te bouwen