• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat de inflatie op Bonaire in het eerste kwartaal van dit jaar iets is gedaald ten opzichte van een kwartaal daarvoor. Op Sint-Eustatius en Saba was de daling veel forser ten opzichte van het slotkwartaal in 2012. Dat komt vooral door dalende elektriciteitsprijzen.

Het CBS houdt nog wel een slag om de arm. De cijfers over het eerste kwartaal zijn voorlopig, en worden pas definitief vastgesteld bij de publicatie over het tweede kwartaal.

Inflatie Bonaire
In het eerste kwartaal was de inflatie op Bonaire 2,5 procent. Dat is iets lager dan in het vierde kwartaal van 2012 (2,7 procent). De prijzen van voedingsmiddelen, meubilair en huishoudelijke apparaten hadden een verlagend effect op de inflatie. Daar stond een verhogend effect van de prijzen van recreatie en cultuur tegenover. De prijzen van elektriciteit en water liggen nog steeds een stuk hoger dan vorig jaar Dit komt door een prijsverhoging eind vorig jaar.

Inflatie Sint-Eustatius
Op Sint-Eustatius is de inflatie in het eerste kwartaal fors gedaald naar 3,9 procent. Dat is 1 procent lager dan in het vierde kwartaal van 2012. De veruit belangrijkste oorzaak is dat elektriciteit flink in prijs is gedaald. Hierdoor was het onderdeel huisvesting, water en energie, waar elektriciteit deel van uitmaakt, in het eerste kwartaal 1,8 procent goedkoper dan een jaar eerder. In het vierde kwartaal van 2012 was huisvesting nog 5,8 procent duurder dan een jaar eerder. Ook voedingsmiddelen hadden een verlagend effect op de inflatie. Voeding was in het eerste kwartaal 2,7 procent duurder dan vorig jaar. Vorig kwartaal was dat nog 4,9 procent.

Inflatie Saba
Ook op Saba is de inflatie in het eerste kwartaal met 1,2 procent fors lager uitgekomen dan een kwartaal eerder, toen de inflatie nog 2,4 procent was. Net als op Sint-Eustatius was de belangrijkste oorzaak van de daling een prijsverlaging van elektriciteit. Op het eiland droegen ook andere productgroepen bij aan de daling van de inflatie. Voedingsmiddelen, vervoer en diverse goederen en diensten waren weliswaar iets duurder dan een jaar eerder, maar de prijsstijging was minder sterk dan in het vorige kwartaal. Daardoor hadden deze groepen een verlagend effect op de inflatie.

www.versgeperst.com