• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Prins Willem-Alexander heeft de toespraak af die hij zal houden bij de inhuldiging op 30 april. Dat zei hij vandaag in een uitgezonden interview met NOS en RTL. “Het begon met een vergaarbak van ideeën die ik erin wilde hebben. Dan gaan heel wat propjes door de kamer. Die gaan wel de versnipperaar in.”

“Ik denk dat het een heel mooie speech is geworden. Met een paar mensen hebben we er hard aan gewerkt. Het is toch het beginpunt van mijn koningschap.”

Afstand troon
De prins en prinses Máxima waren al ruim een jaar vooraf op de hoogte van het voornemen van koningin Beatrix om afstand te doen van de troon. “Wij wisten het iets meer dan een jaar voordat u het wist”, zei Willem-Alexander tegen de interviewers Rick Nieman en Mariëlle Tweebeeke. Het was voor het eerst dat Beatrix tegen hem begon over haar abdicatie. “Zij heeft gezegd: ik ben nu zo ver dat ik met jou wil gaan praten over termijn waarop ik het aan jou wil overdragen.” Daarover zijn vervolgens verschillende gesprekken gevoerd. Máxima was daar steeds bij aanwezig.

Stempel
Willem-Alexander zei dat hij geen persoonlijk stempel zal drukken op de gebeurtenissen overdag op 30 april. “Er ligt zoveel vast, daar zal erg weinig van mij persoonlijk in zitten. Op het avondfeest en de activiteiten van het Nationaal Comité Inhuldiging hebben we wel enige invloed gehad.”

Kostuum
De nu nog Kroonprins draagt bij de inhuldiging een rokkostuum en de hermelijnen koningsmantel. De mantel is ‘een beetje bij gepoetst en opgelapt’, zei Willem-Alexander. Hij draagt de mantel ondanks het feit dat er bont in zit. “Ik hou absoluut rekening met de gevoelens van mensen, maar een deel van de traditie is het dragen van de mantel. Je staat toch voor continuïteit.”

Friso
Op de dag van de inhuldiging wordt niet publiekelijk worden stilgestaan bij het lot van prins Friso, die sinds een skiongeluk in coma ligt in een Londense kliniek. “We zullen er als familie zeker bij stilstaan, maar niet in het openbaar. De inhuldiging is een staatsrechtelijk evenement en geen familie-evenement.”

Get Microsoft Silverlight

© Novum

www.versgeperst.com