CURAÇAO – De Staten heeft vandaag de nieuwe Landsverordening onroerendezaakbelasting goedgekeurd. De wet gaat per 1 januari 2014 in en vervangt de Grondbelastingverordening uit 1908. Dat meldt het ministerie van Financiën in een persbericht.
De regering vindt dat zij is genoodzaakt de financiële positie van Curaçao te saneren door onder andere de invoering van de nieuwe onroerendezaakbelasting. Daarnaast is de overheid van mening dat de grondbelastingwetgeving is verouderd.
Tarieven
Voor de onroerendezaakbelasting zijn nieuwe tarieven bepaald. Onder de grondbelasting is over elk belastbaar object 0,345 procent verschuldigd. Voor onroerende zaken met een waarde tot 350.000 gulden bedraagt de belasting 0,4 procent, voor onroerende zaken met een waarde van meer dan 350.000 gulden, maar minder dan 750.000 gulden bedraagt de belasting 0,5 procent. Onroerende zaken met een waarde van meer dan 750.000 gulden bedraagt de belasting 0,6 procent.
Vrijstelling
De nieuwe wet houdt wel rekening met diverse vrijstelling. Zo zijn hebben begraafplaatsen, kerken, natuurgebieden die toegankelijke zijn voor de bevolking, niet commercieel onderwijs, zieken- en verpleeghuizen, landbouwgronden, panden die eigendom zijn van de Curaçaose overheid en sportterreinen vrijstelling.
Beleid
Minister van Financiën José Jardim heeft tevens aangegeven dat wordt gestart met een traject om te komen tot een beleid ter normering van kosten bij overheidsvennootschappen en het ontwikkelen van zogenaamde ‘performance criteria’ voor deze overheidsentiteiten. Daarnaast wil Jardim met een cyclus starten om de bevolking beter te informeren via de radio en televisie.
Alleen op Curacao betalen grootgrondbezitters geen belasting. In plaats daarvan kregen ze in het verleden 10-tallen miljoenen belastinggeld toegeschoven, na hun dubieuze ”schadeclaims.” Gesteund door niemand minder dan domme bangerige bestuurders.
Dit was een van de punten waartegen dhr. Wiels streed.
in Italie heeft de kerk een zelfde regeling , alles wat kerk is geen belasting de RK heeft bij hun andere bezittingen zoals huizen enz en klein kapelletje geplaatst en daar hoeven dus nu ook geen OZB over te betalen.
goede zaak deze OZB, nu ook nog hopen dat er streng word getaxeerd, tuurlijk zijn er wijken waar weinig geld valt te halen, immers de waarde word bepaalt door diverse factoren, maar Ban Ariba gaat een grote bijdrage leveren.
dat Kerken vrij worden gesteld valt tegen immers in de grondwet staat er duidelijk dat er een scheiding is tussen kerk en staat.
Een ziekenhuis van de staat vrijgesteld kan ik me wel iets bij voorstellen, maar andere ziekenhuizen die gewoon commercieel zijn opgezet dacht het niet.
kan iemand me ook vertelleen wat landbouw grond is, ik heb genoeg landbouw grond gezien maar toen het verkocht werd was het ineens bouwgrond voor huizen.
Heeft iemand dan de verplichtingen om daar gewassen op te verbouwen of mag het gewoon knoek worden.
@jan, lach er maar om maar de YDK kan ook geen huis meer betalen
dit betekent verdere teruggang van de huizenverkoop want een reden te meer voor de europese makambas om zich niet op het eiland te vestigen of een vakantiewoning te kopen en zelfs het vertrek van de europse medelanders en verkoop van hun (vakantie-)huizen.. Gevolg onder meer : dalende huurprijzen/waarden , minder OZB-ontvangsten. In een economie hangt allles aan elkaar.
Toch maar een kerkgenootschap starten? Is inschrijving bij de Chamber of Commerce voldoende? Stichting Evangelische Huisvesting?
Definitie van Kerk lijkt me lastig.
Als men deze belasting nu door iedereen laat betalen, en niet zoals de huidige grondbelasting maar door een klein deel van de huisbezitters, zou het wel eens een win-win situatie kunnen worden: de huidige betalers minder laten betalen en toch voor het land meer opbrengsten! Maar dat zal het helaas wel niet worden.
Hahaha, aan het leven als God in Frankrijk op Curacao zal spoedig een einde komen, dankzij hun eigen tokkie gedrag. Hadden ze maar niet zo moeten opscheppen over hun villa’s.
Enkel de braven zullen weer moeten betalen. Mensen die stukje voor stukje hun EIGEN huis bij elkaar gebouwd hebben, bijvoorbeeld gepensioneerden, kunnen dat nu PROBEREN te verkopen omdat de hoge belasting niet kunnen betalen. Waar je dan moet gaan wonen is niet het probleem van de overheid. Oudedagsvoorziening heet dat …….
Schandalig hoe dit asociale kabinet met de burger om gaat!! Maar niemand onderneemt iets van een actie. De straat op en eens niet lui/laks zijn!! Want de volgende belasting zal onderweg zijn. Wat wordt het? Vijfentwintig cent op de benzine per liter?
Oh ja, illegale bouwsels, die worden toevallig niet aangetroffen / zijn “vrijgesteld” ………..
Ben erg nieuwsgierig wie de waarde van de huizen en de percelen gaat bepalen en hoe dit gaat gebeuren. Verders wil ik wel eens weten hoe de regels zijn bij de illegaal gebouwde huizen en gebouwen.
Ik hoop toch dat de tarieven in promille zijn.
Grondbelastingverordening uit 1908. Werd hoogtijd om dit aan te passen aan deze tijd, man man man. Thumbs up inderdaad.
Ik denk dat ze niet zo snel meer op Tv gaan staan roepen dat ze als ”God in Frankrijk” op Curacao leven. Waar een Tv- uitzending toch goed voor was.
En zo wordt weer de volgende maatregel de gehele bevolking door de strot geduwd : “LEVE” DE DICTATEUR …… 🙁 Betalen, betalen, betalen, want dat is het enige wat hier telt! Stik vervolgens maar in de luchtvervuiling van Isla en Koraal Tabak, rijdt je auto kapot in alle gaten in de weg, etc. etc.: de dictateur (overheid) is niet thuis! Schande!
Belachelijk dat de kerken vrijgesteld worden. 🙁
De RK kerk is de grootste en rijkste onroerendgoed bezitter ter wereld.
Laat die ook maar lekker betalen. 🙂
Wanneer beginnen we bezuinigen op overheid? Dat zijn de grootste kosten!