• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De ondergang van de luxe particuliere verslavingskliniek Jellinek Retreat Curaçao, heeft bijna een miljoen euro gekost aan publiek geld. Dat meldt de Volkskrant. Begin dit jaar sloot de kliniek na nog geen drie jaar de deuren. Daarmee ging 600.000 euro aan overheidssubsidie verloren.

Daarnaast is er mogelijk ook nog zo een 250.000 euro van Jellinek zelf, die met publiek geld werd gefinancierd, verloren gegaan. Of de subsidie terecht was, is bovendien twijfelachtig meldt de krant.

Rooskleurig beeld
Uit onderzoek van de krant blijkt dat het subsidieverzoek van Jellinek een veel te rooskleurig beeld van de markt gaf. De kliniek ging er daarnaast, ten onrechte, van uit dat de ‘rijke verslaafden’ voor wie de kliniek was bestemd, hun behandeling zelf zouden betalen. Pogingen om de rekeningen alsnog bij zorgverzekeraars neer te leggen, mislukten. De verzekeraars stelden gaandeweg steeds meer vragen over prijs en effectiviteit en betaalden een lager percentage of helemaal niets.

Tweede Kamer
In de Tweede Kamer ontstond vijf jaar geleden al commotie toen bleek dat het ministerie van Economische Zaken het initiatief had gesteund met zes ton. Het ministerie had de kliniek gesteund omdat het hoopte dat het medisch toerisme zou bevorderen. Daarnaast wilde het een bijdrage leveren aan ‘de economie en duurzame handelsrelatie met de Nederlandse Antillen’.

Subsidieverzoek
In het subsidieverzoek schreef Jellinek dat jaarlijks 1000 tot 3000 welgestelde Nederlanders zich in luxe klinieken in het buitenland laten behandelen voor gemiddeld 25.000 euro per persoon. Jellinek stelde dat een flink deel daarvan naar Curaçao zou kunnen worden getrokken. Verder voorspelde de instelling dat patiënten hun behandeling zelf zouden betalen omdat de kosten niet waren te declareren bij zorgverzekeraars. Verslaafden die hun eigen kosten wilden betalen, hebben zich echter niet of nauwelijks gemeld. Jellinek Retreat begon met twintig plaatsen en had dat aantal na drie jaar willen verdubbelen, terwijl de gemiddelde bezetting bleef steken op twaalf verslaafden. 350 verslaafden zijn in de afgelopen drie jaar tijd behandeld.

Subsidievoorwaarden
Volgens zorgorganisatie Arkin, waarin Jellinek is ondergebracht, zijn de economische omstandigheden ingrijpend gewijzigd tussen het moment van de aanvraag en de start van de kliniek. Volgens de zorgorganisatie is wel aan de voorwaarden van de subsidie voldaan. De eigen investering van 260 duizend euro komt volgens Arkin uit ‘vrije vermogen en vrije reserves’. Dit is onder meer verdiend met scholing en advies aan derden en overdracht van activiteiten, aldus de organisatie.

Plasterk
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ronald Plasterk, heeft de Tweede Kamer onlangs laten weten dat hij ‘gerede twijfel’ heeft of de subsidie achteraf gezien verstandig was. Het geld heeft geen duurzame bijdrage geleverd aan de economie van het eiland, maar kan volgens Plasterk niet worden teruggevorderd.

Huurman
Volgens de Volkskrant lijkt de Jellinek-affaire de kop te hebben gekost van hoofdinspecteur van de Gezondheidszorg Jan Huurman. Huurman zou de gehele illegale medicijnvoorraad van de verslavingskliniek in beslag hebben genomen en constateerde nog drie andere overtredingen. Huurman zijn contract bij de Gezondheidszorg op Curaçao loop begin mei af. Volgens de krant is zijn contract  niet verlengd wegens zijn kritische houding. “Medisch toerisme voor Curaçao zou gebonden moeten zijn aan strenge voorwaarden”, zegt Huurman tegenover de Volkskrant. “Klinieken van buiten hebben het risico dat ze hoog opgeleid personeel wegzuigen, wat niet goed is voor de bestaande instellingen.”

2 reacties op “Ondergang Jellinek kost 850.000 euro”

 1. Vorige week nog in het nieuws nep verslavingskliniek in Nederland.

  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2013/04_april/13/binnenland/onthutste-reacties-op-nep-kliniek-volkskrant.xml

 2. Met publiek geld gefinancierd en toch mochten ”Pedro en Chuko” daar niet opgenomen worden om af te kicken. Dacht dat alles door de elite zelf gefinancierd werd, helaas.
  Maar goed, hoop dat Curaçao niet voor de kosten moet opdraaien zoals vroeger het geval was bij rechtszaken. Ondernemers risico’s zijn voor de ondernemer zelf en niet voor de overheid, en gelukkig wint de overheid veel van deze zaken, tegenwoordig. Eindelijk.