• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De wereldeconomie groeit dit jaar niet met 3,5 procent, maar met 3,3 procent. De bezuinigingen in de Verenigde Staten en in de eurozone dempen de groei. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vandaag in zijn nieuwste raming van de wereldeconomie.

 
De economie van de VS groeit dit jaar volgens het IMF met 1,9 procent, in plaats van de eerder verwachte 2,1 procent. Vorig jaar was de groei nog 2,2 procent. De eurozone krimpt volgens het IMF dit jaar met 0,25 procent, 0,2 procentpunt meer dan in de voorgaande raming. Volgens het IMF dragen niet alleen de bezuinigingen, maar ook de slechte staat van de banken bij aan de zwakke Europese economie.

Krimp
Duitsland groeit nog wel, met 0,6 procent. De tweede economie van de eurozone, Frankrijk, weet de krimp volgens het IMF te beperken tot 0,1 procent. Italië en Spanje krimpen echter met respectievelijk anderhalf en 1,6 procent. De Nederlandse economie krimpt volgens het IMF dit jaar met een half procent. Dat is gelijk aan de eerder dit jaar gepresenteerde raming van het Centraal Planbureau. Voor 2014 verwacht het IMF een herstel van 1,1 procent. De tweede economie ter wereld, China, groeit volgens het IMF dit jaar met acht procent. Dat is 0,1 procentpunt minder dan in de vorige raming in januari.

Toekomst
De verwachting voor de groei van de wereldeconomie voor volgend jaar blijft onveranderd op vier procent staan. De economie van de VS groeit dat jaar met drie procent. De eurozone groeit volgend jaar net als Nederland met 1,1 procent.

© Novum

www.versgeperst.com