• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Oud-buschauffeur en waarnemend president Nicolás Maduro (50) heeft de verkiezingen in Venezuela gewonnen. Dat meldt persbureau AFP. Maduro kreeg 50,7 procent van de stemmen, de centrumrechtse oppositiekandidaat Henrique Capriles (40) kwam met 49,1 procent net tekort.

Het gaat om een verschil van 235.000 stemmen, zo meldt Nu.nl. De opkomst bedroeg ongeveer 78 procent van de kiesgerechtigden. De kiescommissie heeft laten weten dat de resultaten ‘onomkeerbaar’ zijn, zo schrijft BBC News. De voorzitter van de kiescommissie heeft de bevolking opgeroepen de rust te bewaren en de uitslag te respecteren.

Hugo Chávez
Maduro is een partijgenoot en protegé van de socialist Chávez, die in maart overleed na een jarenlang gevecht met kanker. In een toespraak, na de bekendmaking van de uitslag, droeg Maduro zijn overwinning op aan Chávez. Verder zei hij: “We hebben een eerlijke electorale winst geboekt. Ik ben hier om mijn verantwoordelijkheid met moed te nemen. De strijd gaat door.” Maduro, die al waarnemend president was sinds de dood van Chávez, heeft beloofd Venezuela te regeren zoals Chávez dat deed: als vriend van de armen.

Capriles
Capriles beloofde juist veranderingen met meer ruimte voor het bedrijfsleven en het aanpakken van corruptie. Het verschil in aantal stemmen tussen Maduro en Capriles is aanzienlijk kleiner dan het verschil tussen Chávez en Capriles bij de verkiezingen in oktober vorig jaar.

www.versgeperst.com