CURAÇAO – Stichting Schoon Milieu Op Curaçao (SMOC)-voorzitter Peter van Leeuwen heeft woensdag een gesprek gevoerd met minister Ben Whiteman (Gezondheid) over Raffinaderij Isla, in het bijzijn van de Inspecteur voor de Gezondheidszorg, Jan Huurman. “Het was een goed gesprek”, aldus Van Leeuwen.
De minister heeft in de recente tv-documentaire Stikken in het Paradijs van Zembla gezegd dat Nederland de landsregering van Curaçao dient te steunen om uit de problemen te komen.
Verantwoordelijkheid
“Tijdens ons gesprek onderbouwde hij dat door onder andere te verwijzen naar 1985 toen Koninklijke Shell, na decennialang forse winsten te hebben opgestreken, de raffinaderij verkocht aan Curaçao voor een gulden. Maar daar wel elke verantwoordelijkheid voor schade door milieuvervuiling mee afkocht”, zegt Van Leeuwen.
Vergunning
SMOC pleit al jaren voor steun vanuit Nederland en voor samenwerking tussen de twee landen op dit terrein. “Daar hebben we het over gehad. Het gaat ons niet om sluiting, het gaat om handhaving van de huidige vergunning. Daarvoor is een milieu-inspectie nodig. Die is er niet, maar moet er snel komen”, meent de SMOC-voorzitter.
‘Laffe argumenten’
Van Leeuwen ergert zich al jaren aan de opstelling van Nederland: “Ik vraag al een decennium lang aan de achtereenvolgende ministers van Koninkrijksrelaties om Curaçao actief te helpen dit grootste milieuschandaal in het Koninkrijk daadwerkelijk aan te pakken. Nederland moet nu eindelijk haar verantwoordelijkheid nemen en zich niet langer verschuilen achter laffe argumenten als autonomie. Nederland maakt zich wel druk om de begroting van het land Curaçao maar niet om de gezondheid van de bewoners van Curaçao onder de dodelijke Isla-rook.”
Ereplicht
Ook Jan Huurman vindt dat Nederland zich actief moet opstellen. Direct na het gesprek tweette hij: “Nederland heeft een ereplicht” en “Nederland heeft verplichting bij te dragen aan sanering van de milieutroep bij Isla. Decennialang winst weghalen, maar nu ook dokken.” SMOC vindt dat Plasterk en Whiteman samen om tafel moeten gaan om tot concrete oplossingen te komen, zowel financieel als qua expertise. “Beiden moeten hiervoor de hand reiken. Whiteman heeft dit al gedaan, nu is Plasterk aan zet”, aldus Van Leeuwen.
Kamerdebat
SMOC kijkt dan ook met belangstelling uit naar het Tweede Kamerdebat van komende dinsdag dat volop zal gaan over de Isla. Van Leeuwen: “dat debat moet resulteren in steun van Nederland aan Curaçao om het huidige Isla probleem op korte termijn te lossen.”
Ja, Nederland heeft een plicht om dit probleem, dat te groot is voor Curacao, op te lossen.
ook als we naqar het verleden kijken heeft zlefs heel europa voordeel gehad aan het feit dat Curacao 80% van de brandstof leverden voor de gealleeerden.
deze hebben namens deze brandstof europa kunnen bevrijden.
er ligt hier nog een ereschuld voor europa.!!!
“Nederland moet nu eindelijk haar verantwoordelijkheid nemen en zich niet langer verschuilen achter laffe argumenten als autonomie. Nederland maakt zich wel druk om de begroting van het land Curaçao maar niet om de gezondheid van de bewoners van Curaçao onder de dodelijke Isla-rook.”
Wat een geweldig argument!
Hulde voor Peter van Leeuwen 🙂