• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – In Venezuela zijn vandaag de stembureaus opengegaan voor de verkiezing van een opvolger van wijlen president Hugo Chávez. Interim-president en voormalig buschauffeur Nicolas Maduro is favoriet, omdat zijn overleden voorbeeld hem op zijn sterfbed als zijn opvolger heeft aangewezen.

Chávez werd vorig jaar met een ruime marge voor een termijn van zes jaar herkozen, maar overleed in maart voordat hij opnieuw beëdigd kon worden.

Voorsprong
Hoewel de voorsprong van Maduro op oppositiekandidaat Henrique Capriles de afgelopen twee weken volgens opiniepeilers is gehalveerd, gaat iedereen ervan uit dat hij de verkiezingen zal winnen. Maduro was tijdens de campagne spaarzaam met verkiezingsbeloften, maar strooide royaal met persoonlijke aanvallen en verdachtmakingen. Verder hield hij het bij het oproepen van de geest van Chavez, om op de nog altijd krachtige golven van diens populariteit de verkiezingen te winnen.

Parkieten
Maduro verschijnt op campagnebijeenkomsten vaak met twee parkieten op zijn schouders. Hij houdt zo de herinnering aan Chávez levend, die aan hem zou zijn verschenen als een vogel. Maduro hamert erop dat de overleden held van de armen hem zijn zegen heeft gegeven. Tegelijkertijd bouwt de 50-jarige voormalige buschauffeur aan zijn imago van telg uit de arbeidersklasse.

Arme kiezers
Maduro hoopt de verkiezingen te winnen door vandaag zoveel mogelijk arme kiezers op te trommelen. Duizenden loyale ambtenaren helpen hem daarbij, en Maduro weet zich bovendien verzekerd van de steun van de invloedrijke staatspers. Medewerkers van oppositieleider Capriles betichten Chavistische aanklagers en andere overheidsfunctionarissen van vals spel. Zij zouden met tal van onterechte boetes de campagnekassen van de oppositie proberen te plunderen.

Projecten
De 40-jarige Capriles speelt in op het sluimerende ongenoegen over de toenemende misdaad, chronische voedseltekorten en gebrekkige infrastructuur. Behalve in huisvesting heeft Chavez nauwelijks in publieke voorzieningen geïnvesteerd. Capriles gaat er prat op dat hij in een handomdraai een hele rij van onvoltooide projecten kan opdissen.

Elektriciteit
Het meest in het oog springen de tekorten aan elektriciteit. De stroom wordt op gezette tijden uitgeschakeld om te besparen, maar steeds vaker komt het voor dat de elektriciteit onaangekondigd uitvalt, gemiddeld drie tot vier uur per dag. Maduro wijt de stroomstoringen aan sabotage door aanhangers van Capriles.

© Novum

www.versgeperst.com