• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Willem-Alexander is geen protocolfetisjist. Mensen mogen hem aanspreken zoals ze willen, ‘omdat ze daarmee op hun gemak kunnen zijn’. Dat zegt hij in een interview dat de NOS en RTL woensdag uitzenden en waarvan de NOS vandaag al een paar beelden heeft getoond.

Prinses Máxima geeft in het interview volgens de NOS verder aan dat het paar na de troonswisseling 30 april, als Willem-Alexander koning wordt en Máxima koningin, vooral zichzelf wil blijven. “Iedereen noemt me Máxima. Koningin of prinses, dat doet er niet toe. Het is meer wat wij vertegenwoordigen dan de titel”, zo zegt ze op de zaterdag vrijgegeven beelden.

Toekomst
In het gesprek praten de prins en prinses over hun toekomst. Het paar had het gesprek met Mariëlle Tweebeeke van de NOS en Rick Nieman van RTL. Na de troonswisseling op 30 april luidt de officiële titel van Willem-Alexander Zijne Majesteit koning Willem-Alexander, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau. Zijn echtgenote wordt Hare Majesteit Koningin Máxima, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau. Hun aanspreektitel is Majesteit.

Majesteit

Wanneer over de koning wordt gesproken, wordt hij aangeduid als Zijne Majesteit de Koning. In het geval van Máxima is dat Hare Majesteit de Koningin. Koningin Beatrix wordt Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden, kortweg prinses Beatrix, ook aan te spreken als Hare Majesteit. De opstelling van Willem-Alexander is anders dan die van zijn moeder, die wel graag met ‘Majesteit’ wordt aangesproken.

© Novum

1 reactie op “Willem-Alexander: ik ben geen protocolfetisjist”

  1. Nou nou Willem, wat een moeilijk woord. Daar heb je waarschijnlijk flink op moeten oefenen…