• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Venezuela gaat zondag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De voormalige buschauffeur Nicolas Maduro is favoriet, omdat wijlen Hugo Chávez hem als zijn opvolger heeft aangewezen. Net als bij de vorige verkiezingen is Henrique Capriles de kandidaat van de oppositie.

Hoewel de voorsprong van Maduro in de opiniepeilingen is geslonken, gaat iedereen ervan uit dat hij de verkiezingen zal winnen. Gevraagd waarom zij op Maduro stemmen, antwoorden veel mensen dat dit een opdracht van Chávez was. Chávez werd vorig jaar met een ruime marge voor een termijn van zes jaar herkozen, maar overleed in maart voordat hij opnieuw beëdigd kon worden.

Herinnering aan Chávez
Maduro verschijnt op campagnebijeenkomsten vaak met twee parkieten op zijn schouders. Hij houdt zo de herinnering aan Chávez levend, die aan hem zou zijn verschenen als een vogel. Tegelijkertijd bouwt hij aan zijn imago als een telg uit de arbeidersklasse. Veel mensen vereenzelvigen zich met Maduro door een nepsnor op te plakken en hemden met afbeeldingen van autobussen te dragen. “Het probleem is dat de oligarchie, de ranzige burgerij, het haat dat een arbeider, een buschauffeur, de president van Venezuela is”, zei Efren Perez, inspecteur bij het staatselektriciteitsbedrijf, gisteren op Maduro’s afsluitende campagnebijeenkomst in Caracas.

Sluimerende ongenoegen
Oppositiekandidaat Capriles speelt in op het sluimerende ongenoegen over de toenemende misdaad, chronische voedseltekorten en gebreken in de infrastructuur. Behalve in huisvesting heeft Chávez nauwelijks in publieke werken geïnvesteerd. Capriles raffelt op bijeenkomsten zo een hele rij van onvoltooide projecten af. Het meest in het oog lopen de tekorten aan elektriciteit. De stroom wordt op gezette tijden uitgeschakeld om te besparen, maar steeds vaker komt het voor dat de elektriciteit onaangekondigd uitvalt, gemiddeld drie tot vier uur per dag. Maduro wijt de stroomstoringen aan sabotage door aanhangers van Capriles. Hij belooft de elektriciteitssector meteen na de verkiezingen tot ‘staatsveiligheidsdienst’ te verklaren en te militariseren. Dit betekent dat iedereen die er dan nog in het openbaar kritiek op uit, vervolgd kan worden.

© Novum

4 reacties op “Venezuela kiest zondag nieuwe president”

  1. Venezuela wordt in het gat van de dictatuur gestord, triest, in en intriest. Die parkietenvertoning is zielig en doet me denken aan de mythen die zijn ontstaan na de dood van Kim Jung Il in het atheistische(!) Noord Korea. Als men de staat tot god verheft, gebeuren er bizarre dingen (ook toenmaals in Europa’s Dritte Reich’…)

  2. @napoleon. Juist een buschauffeur is een uitstekend bestuurder, die met veel verantwoordelijkheid zijn passagiers brengt naar waar zij heen moeten.

  3. Als Maduro de verkiezingen wint dan heeft hij dat grotendeels aan zijn gescherm met Chavez te danken. Lijkt me toch een wat zure overwinning. Commandante Chavez wordt in elke toespraak wel een aantal keren genoemd. Gisteren in zijn campagne afsluitende toespraak zagen we zelfs beelden van Chavez die het volkslied voor zijn volgelingen zong.

  4. Met respect, maar een buschauffeur lijkt gezien zijn opleiding niet direct een geweldige keuze om leider van een land te maken. De gevolgen zullen daarna niet uitblijven.