• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij op Curaçao werd afgeschaft. Om dit te vieren is het National Archaeological Anthropological Memory Management, het NAAM, samen met andere commissies een serie activiteiten aan het voorbereiden.

Eén van de projecten is een maandelijkse pagina voor kinderen en jongeren in alle lokale kranten met informatie over slavernij. Dat zegt collectie- en projectmanager bij NAAM Lida Pandt. Doel is jongeren zoveel mogelijk voor te lichten over hun verleden.

Kletsen
Komende zaterdag is de eerste editie van ‘Kòrsou ban chèlèlè’, Curaçao laten we gaan kletsen. Om de twee weken zullen burgers bij elkaar komen op de patio bij NAAM om te praten over cultuur en tradities van vroeger, maar ook over onderwerpen die ons dagelijk bezig houden. ‘Kòrsou ban chèlèlè’ zal live worden uitgezonden op Radio Hoyer 1, 101.9 FM van 18.30 tot 20.00 uur.

Subsidie
NAAM krijgt geen extra subsidie voor de activiteiten en is daarom hard op zoek naar sponsors, aldus Pandt. Het loopt nog stroef, maar met de inzet van vrijwilligers en de nodige creativiteit weet Pandt zeker dat het gaat lopen. Pandt legt aan Radio Hoyer 2 uit wat ‘Korsou ban chèlèlè’ inhoudt.

31 reacties op “NAAM viert 150 jaar vrijheid”

 1. Sorry Aurelius, ik bedoel deze link
  http://www.youtube.com/watch?v=_4syU7MC-1w&feature=share&list=PL702D8BA3292DDE77

  gelukkig nog korter (9:59) 😀

 2. @aurelius
  Waarom het zich richt op alle religeuze mensen. zie dit! http://www.youtube.com/watch?v=Hj9oB4zpHww. het is maar 24 minuten dus als je The GOD delusion uit kon lezen kan dit er vast af.

  @P maaskant
  Dank u. ik ken het al 😀

  @Jackson
  En wie moet er dan betalen? Ik zeg alleen de nabestaanden van de eigenaren en eigenaren WIC.. dan zal je zien dat veel mensen ana zichzelf moeten betalen!!

 3. @Aureluis, We dwalen wat af van het topic, maar mijn tekst was niet dat Religie de bron is van alle kwaad…(lees maar na) .Wel dat religie veel ellende kan veroorzaken.

  Er zijn ook goede zaken. Religie heeft ook gezorgd voor armenzorg, scholen en ziekenhuizen (en doet dat nog). In landen waar de overheid het heeft overgenomen vallen vaak die religieuze functies weg, maar in veel landen is religie (denk maar aan de Moslimbroederschap) meer dan de lokale overheid soms bezig met deze functies.

  Maar we moeten onze ogen niet sluiten voor het feit dat het ook de Taliban heeft voortgebracht en de Inquisitie en nog wat van die zaken…..(een boek vol… )

 4. @jackson, Misschien is het goed om na te denken waarom de Joden er na 70 jaar er zo voor staan ondanks dat er miljoenen zijn vermoord in 5 jaar! en de nabestaanden van de slavernij al 150 jaar geleden. En vergelijk het bv met Azie waar ook veel erge dingen zijn gebeurt.. of neem Suriname als voorbeeld waar de Hindoestanen en Javanen later kwamen en onder dezelfde omstandigheden moesten werken.

 5. The truth shall make you free. Hoe weten jullie dat Curacao echt een slavencenter was en dat er hier slaven waren? Waarom zijn Carnaval Seu en de feesten van de joe di Korsou zo luxueus? Waarom hebben we wals, mazurka, dansa als onze culturele muziek? Waarom houden we zoveel van bolo maken alleen experts kunnen dat goed doen. Waarom blijven we altijd slaven voor Nederland, ondanks het feit dat vele joe di Korsou veel goeden dingen in Nederland doen? Waarom accepteren de Duitsers ons gewoon en zijn ze gek op ons? We hebben Oostenrijkse bloed. Oostenrijk en Duitsland waren altijd samen. Lees op Wikipedia over de cultuur van Oostenrijk en je zult zien dat dat onze cultuur is. De Oostenrijkers houden van feesten, dansen en eten. We zijn donker van kleur omdat we Indianen zijn. De meeste echte Indianen zijn donker van kleur.

 6. @ Jackson. Ik zal je sparen, want je zal mijn reacties op het NTR=programma vast niet gelezen hebben en indien toch dan heb je het niet begrepen. Mijn bron vermeldt het anders dan van Dale en vind ik beter, want anders bestaan er na 10-duizenden jaren nog steeds nabestaanden van slaven, terwijl er geen genen meer te vinden zijn. Het houdt een keer op. Wie heeft het off topic over Joden? Ik niet en dat wil ik zo houden.

 7. @phillipe, vergeet Indonesie niet. tijdens WO II werden ook miljoenen indonesiers gestuurd om rails aan te leggen etc in Birma. er stierven honderden duizenden van deze dwangarbeiders

 8. Zorro,

  Nabestaande: Familielid van een overledene

  Familielid: Bloedverwant

  Bron: vandale.nl

  En excuses??? Daar is Nederland zeer selectief in… Naast de hoofdrol spelers van Onder Elkaar en de vergelijkbare personen hier op VP (inclusief jij Zorro), meet Nederland ook met regelmaat met twee maten.

  Excuses zijn geloof ik al gemaakt naar de nabestaanden van deze Joodse families (een van de vele excuses die joden in het algemeen hebben mogen ontvangen). En vergelijk nu eens hoe de Joden ervoor staan tov nabestaande van Slaven…. zelfs in dit geval heeft NL geen moraal en denkt alleen maar in $$$.

 9. @ Philippe Ik ben het met je oneens dat religie de bron is van alle kwaad. Het boek van Dawkins (The god delusion) heeft me niet kunnen overtuigen, integendeel. Ik denk dat het boek ‘god is not great’ van eenzelfde niveau zal zijn; beetje good-old-fashioned achterhaald empirisch-materialistisch geraaskal a la Diderot en Feuerbach. De dood van god heeft weinig goeds opgeleverd, zie daarvoor Sovjet Rusland, Hitler’s Duitsland, Maoïstisch China, Pol Pot’s Cambodja en huidig(!) Noord Korea. God’s dood heeft zelfs bijgeloof niet kunnen uitroeien: er is nauwelijks een bijgeloviger land dan Noord Korea en er is geen religie zo vol van absurd bijgeloof als het Boeddhisme (een atheïstische religie!). Kijk, de kerk heeft in ieder geval nog mooie architectuur en kunst nagelaten. Verder waren er bij de afschaffing van de slavernij veel monniken en kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders betrokken. Ik vind het veel te kort door de bocht en zelfs jouw persoon een beetje onwaardig dat je door dat fundamentalistische atheïstische geraaskal laat meeslepen. Dawkins heeft filosofisch gezien geen poot om op te staan, de materialistisch empirische zienswijze is achterhaald en ik geloof gewoon niet dat Hitchens meer te zeggen heeft dan Dawkins (verder een erg intelligent en lezenswaardig auteur!). Kan het mis hebben. Dan toch maar Hitchens lezen. De god delusion is overigens wel uitstekend tegengif tegen fundamentalistische christenen/moslims/joden/hindoes/etc. Daar zal ‘god is not great’ waarschijnlijk ook goed voor zijn. Mijn bezwaar tegen deze boeken is dat ze gericht zijn tegen alle religieuzen. Dat is pertinent niet terecht. Ik ben zelf niet religieus –ik snap het niet en religie troost me niet. Kunst wel, ook, zelfs vooral religieuze!!! De meeste van mijn vrienden en kenissen zijn katholiek. Uitstekende lui en kostelijk kritisch, ook naar de kerk!

 10. Wie zijn nabestaanden, want je wilt toch weten aan wie je eventueel excuses moet aanbieden. Officieel zijn dat alleen partners en kinderen. Reken maar uit.

 11. @ Philippe Je hebt gelijk: ik moet erbij vermelden: zoals Aziatische slaven door Europeanen zijn behandeld. Mogelijk dragen de vele malen ergere wandaden van de Jappen en(!) Chinezen bij aan het verwerken van de misdaden van de European.
  Dank voor waardevolle toevoeging. Wilde er slechts mee aanduiden dat er hele groepen ‘ex-slaven’ (zo willen ze natuurlijk niet betiteld worden) niet meer zeuren, zoals hier nog wel dagelijks gebeurd, alsof het 10 jaar geleden plaatsgreep. Curacaoenaars w i l l e n als ex-slaven gezien worden, voor eeuwig de hand kunnen ophouden. Ik chargeer. Dat mag soms, toch?

 12. @Marie, de ellende die religie kan veroorzaken is uitgebreid beschreven in “God is not Great”.
  Kan je epub voor reader of ipad sturen. Laat maar even weten philippemaaskant@hotmail.com
  Boordevol realistische voorbeelden.

 13. M Montreux,

  NABESTAANDEN….

 14. @ Philippe Je hebt gelijk: ik moet erbij vermelden: zoals Aziatische slaven door Europeanen zijn behandeld. Mogelijk dragen de vele malen ergere wandaden van de Jappen en(!) Chinezen bij aan het verwerken van de misdaden van de European.
  Mijn volgende vakantie zal noch in China (gewoon niet in geinteresseerd) noch in Japan (niet financieel draagkrachtig genoeg ;)) maar in india zijn(ben er verliefd op). Dank voor waardevolle toevoeging. Wilde er slechts mee aanduiden dat er hele groepen ‘ex-slaven’ (zo willen ze natuurlijk niet betiteld worden) niet meer zeuren, zoals hier nog wel dagelijks gebeurd, alsof het 10 jaar geleden plaatsgreep. Curacaoenaars w i l l e n als ex-slaven gezien worden, voor eeuwig de hand kunnen ophouden. Ik chargeer. Dat mag soms, toch?

 15. @Aurelius, Volgende vakantie eens naar China of Korea gaan. Als je daat hoort en ziet (in musea) wat Japan in China, Mongolie en Korea heeft gedaan, dan denk ik dat je de tekst moet aanpassen. En dan hebben we het nog maar niet over de Birma spoorweg en zo…Vergeleken met Japan waren Europeanen soft.

 16. schadevergoeding van de eigenaar, het land dat de eigenaren tollereerde, het land waarin een handelsmaatschappij (misschien niet eens die die je voorouders verscheept heeft), het land van herkomst waar je voorouders slaaf zijn gemaakt, de katholieke kerk voor het stimuleren in woord (bijbel) en daad (asiento’s ) van slavernij etcetc.

  Altijd ligt de focus op de ‘makamba’, maar het ligt een stuk complexer.

  En 73% van Curacao (cijfers CBS) en waarschijnlijk een nog groter deel van de yu’i korsous ligt op zijn knietjes de RK kerk van de slavernij te aanbieden. Een ander deel om de christelijke kerk en god van Wiels te danken voor het goedkeuren in hun schrift van slavernij.

  Open je ogen!
  godsdienst is opium voor het volk, dat blijkt

 17. @arthur, heb jij zelf de slavernij meegemaakt? Ik kom zelf uit Naarden.. Naarden heeft ook akelige dingen meegemaakt (zoek maar op) en toch spreek ik geen enkele Spanjaard hierop aan! De zwarte, arabische, aziatische en blanke wereld hebben allemaal veel ellende veroorzaakt. Zonder African slave trade no transatlantic slave trade! Daarnaast kan je niet blijven doorgaan over dingen van honderden jaren geleden want wanneer wil je stoppen? Moeten de Egyptenaren excuses aanbieden aan de joden en schadevergoeding betalen. Moeten de italianen dat ook doen?

 18. Jackson,

  Die erfpachtkwestie in amsterdam gaat over na 1945. Die mensen leven nog steeds!

  Weer appels met peren. Niemand die nu nog leeft is direct slachtoffer van de westerse slavernij geweest. noch is iemand die nu leeft direct profiteur geweest van westerse slavernij of slavenhandel
  De schadevergoeding kwestie vindt ik dan ook absurt. Net als de ekskuses-kwestie

  De herdenkingskwestie is in mijn ogen wat anders. Laten we niet vergeten wat er gebeurd is opdat we nooit meer dezelfde fout maken.

  Maar laten we die slachtoffer mentaliteit omdraaien in een opbouwmentaliteit.
  miljoenen mensen vandaag de dag leven in slaverij. zowel de afstammelingen van slaven als van eigenaars als van de mix van beiden als van de grote groep die geen van beiden was, maar wel westers. We ruzien over details, schuld en verleden. Allen zijn we het er over eens dat slavernij iets walgelijks is.
  Laten we ons richten op de aanpak van slavernij in de wereld. in plaats van op bekvechten!!!!!!!

 19. Het is interessant op te merken dat de slavernij van Aziaten nooit gebeurd lijkt te zijn. Of komt dat misschien doordat deze mensen weten dat je d o o r moet gaan wil je iets bereiken!? Van bagatalisering van het slavernijverleden is absoluut geen sprake hier op Curacao. Ik denk zelfs dat veel YDK het vervelend vinden om te horen dat zij het van alle slaven (inclusief alle Aziatsiche slaven en slaven op het Afrikaanse continent) het relatief het beste hadden. Ik ben voor een herdenking, maar ook voor een zekere relativering (zeker op deze klif!). Iemand die dat heel goed kan is ‘Braboneger’ (www.braboneger.com). Zie ook zijn youtubefilmpjes 🙂

 20. Nu we toch beschouwend bezig zijn over het onderwerp…

  In Europa is de slavernij nooit afgeschaft, maar na 1945 opgehouden te bestaan.

  In de geschiedenis van Rotterdam zijn twee data met zwarte letters geschreven: 14 mei 1940, de dag van de Duitse bombardementen en 10 november 1944, toen ruim vijftigduizend mannen door de Duitsers als slaven werden weggevoerd.

  Voor de gewone slavenarbeid in de Duitse fabrieken had men het op zich redelijk onschuldige woord “Arbeitseinsatz” uitgevonden. Deze Arbeitseinsatz kreeg in het najaar van 1944 een uitbreiding. Dat het hierbij in de eerste plaats niet om de arbeid van de opgepakte personen ging bleek onder meer uit het feit, dat men in Duitsland dagenlang met treinen vol gevangenen van plaats naar plaats trok, zonder dat men kans zag de plaatselijke autoriteiten te overtuigen deze mensen op te nemen en te plaatsen in de diverse fabrieken die werkten t.g.v. de Duitse oorlogsindustrie.

  En dan te bedenken dat Duitsland nu de baas is in Europa…

  Op Curacao speelde de slavernij nog deze eeuw bij het Dok. De zgn. Cubaanse zaak (voor zover ik weet ligt deze claim er nog altijd)..

  “In their 2006 lawsuit, the Cuban workers said they were kidnapped and
  trafficked to Curacao, where the Cuban government forced them and many
  others to work for Curacao Drydock in slave-like conditions on ships and
  oil platforms, for 112 hours a week. ….The district court in Miami ordered Curacao Drydock to pay the plaintiffs $80 million.”

  En dan hebben we het nog maar niet over Campo etc..

  Hoeveel van de 6751 slaven die op Curacao vrijkwamen het eiland verlieten (veel gingen naar Cuba) moet ik nog uitzoeken… Maar het onderwerp komt vast nog wel een keer terug…Tot dan!

 21. laten we het inderdaad vieren, de vrijheid die we hebben gekregen, vrij van onderdrukking, verplichtingen. Laat het een feest zijn voor alle mensen, laten we inderdaad praten over cultuur, verschillen en tradities.
  Laten we inderdaad zien dat iedereen gelijk is ongeacht , kleur, geloof of geaardheid.
  Juist ons land moet voorop staan voor wat gelijkheid omdat we uit overleving weten hoe erg het kan zijn.
  Iemand die tegen onderdrukking, uitbuiting is kan nooit tegen beperkingen zijn en verboden zijn eerbiediging voor andere leefwijzen , gedachten moet dan hoog in het vaandel staan.
  Een verontschuldiging hoeft voor mij niet, omdat je het kind niet mag straffen voor wat de vader of moeder heeft gedaan. Trouwens als we daar me gaan beginnen hoe moeten we onze voorvaders dan bekijken vrij gelaten slaven of vrijgekochte slaven die zelf ook weer slaven hadden deze zijn dan nog veel erger, omdat deze wisten wat vrijheid is en dan toch zelf slaven hebben.Moeten we dan de nazaten van deze slavenhouders op het Brionplein laten komen en moeten ze ook hun verontschuldiging aanhoren.

 22. Ingrid, Henk & Sjoerd,……..Ik heb het gevoel dat jullie je wetenschap slechts uit boeken hebben en niet de wereld hebben gezien en slechte tijden hebben beleefd of gevoeld on your own skin. Het wordt dus tijd voor jullie om de realiteit even in te laten zinken.
  De blanke wereld heeft ontzaggelijk veel ellende veroorzaakt, no matter what you try to come up with it’s the truth, just read your histery the proper way.
  Voor jullie Ingrid & Henk, Nederland is heel veel schuldig aan de Joodse gemeenschap want vele Nederlanders hebben met de Nazis meegespeeld waardoor duizenden hun leven hebben verloren inclusief 80% van mijn family.
  Ik heb in verscheidene landen gewoond en geleefd, heb heel veel meegemaakt, heb veel persoonlijke ervaringen opgedaan en spreek, schrijf en lees 7 talen. Please read the real history and not only what you learned at school. Ik respecteer ieders opinie maar het moet wel goed naar voren gebracht worden. I wish you well and lots of health.

 23. @arthur Waas, tip ga eens terug in die tijd. Hele landen en steden werden ook geplunderd, vrouwen werden verkracht, mannen werden vermoord, de bemanning op de schepen stierven ook massaal, er was ook veel eillende in de wereld van toen. Verdiep je hoe dingen er aan toegingen in de tijd.

 24. Henk en Ingrid,

  In Amsterdam wllen ze nieuwe generaties joden waarvan hun voorouders erfpacht hebben moeten betlaen op een of andere manier vergoeden…

  Deel jij keihard dezelfde mening als we het over de Joden hebben??

  Kon jij je trouwens vinden in de “Onder elkaar” hoofdrolspelers?? 😉

 25. En al die typische “onder elkaar” typetjes referen elke keer naar iets wat zich 300 jaar heeft afgespeeld, toch wel een verschil 300 of 150 jaar…

 26. @ Para Mira. maar het gebeuren op de Antillen bagatalisseren.

  Wil je het echt weten? Ik heb in vele jaren geen bagatelliseren meegemaakt, maar juist het tegenovergestelde. Er hoeft maar een wetenschapper of onderzoeker elders en in ons Nationaal Archief te komen met feiten, dat het weliswaar heel erg is geweest maar niet zo erg als de in de loop der jaren aangedikte verhalen doen geloven en de pleuris breekt uit onder de “slaven”. Kom niet aan hun zo “geliefde” slavernij inclusief verzonnen verhalen.

 27. @para mira, Als jij iemand kent die de slavernij persoonlijk heeft meegemaakt mag je schadevergoeding eisen. anders moet je mond houden! Een schande dat je dingen gaat lopen vergelijken.

  @Arthur Waas, slavernij was slecht maar het is zelf in Afrika begonnen. Waren de mensen uit Afrika die zelf helemaal tot aan Ijsland aan toe witte slaven meenamen. Ook zijn de YDK afstammelingen van mensen die in Afrika tot slaaf werden gemaakt tot slaven. Excuses dien je dus in Afrika te zoeken!

 28. Las ergens: “Daarbij was Nederland dus de laatste Europese mogendheid die de slavernij afschafte na Portugal (1869) en buiten beschouwing latend Spanje 1886.(Cuba 450.000; Puerto Rico 30.000 slaven).
  Helemaal buiten beschouwing latend Brazilië 1888 (750.000): Saudi Arabie 1962; Ethiopië 1932; Liberia 1917 en Mauretanië 1980.”

  Meen ook ooit gelezen te hebben dat er na de afschaffing toch nog een lange periode was van “Staatstoezicht” op ex slaven. Vieren we dan 140 jaar vrijheid in plaats van 150? Wie kent onze geschiedenis goed genoeg? Moeten we die periode niet meetellen?

  We moeten met onze geschiedenis niet stoppen of beginnen bij de wettelijke afschaffing. Wat er in de jaren ervoor en direct daarna gebeurde is ook van belang. Hoe gingen we om met die toen verworven “vrijheid”?

  Ook is het interessant om te lezen dat de slavenbevolking zeker niet homogeen was. De slavenschepen vertrokken uit diverse landen zoals Guinea, Ghana, Dahomey, Congo, Angola. Omdat de slaven uit verschillende gebieden afkomstig waren hadden ze geen gemeenschappelijke taal. Nieuwe groepen slaven vonden weinig aansluiting bij aanwezige lotgrnoten..(is dit iets waar we nu de effecten nog van merken?)

 29. 150 jaar geleden is vrij kort.
  @Arthur Waas, bedankt voor de mooie woorden en medeleven, wij Curacaoenaars waarderen het.

 30. Het gebruiken van struisvogel politiek of het opzettelijk verdringen van een naarstige situatie doet het niet uit zichzelf verdwijnen en het blijft altijd terug komen. Je moet er echt iets aan doen al is het de aller zwartste (ook zwaartste) bladzijde van je geschiedenis. Wel excuses en schadevergoeding van Japan eisen voor het gebeuren gedurende de WWII in Indonesie waar ze het volk aan het onderdrukken waren maar het gebeuren op de Antillen bagatalisseren.

 31. Slavernij was iets dat nooit had moeten gebeuren. Families uit elkaar rukken, meisjes en vrouwen verkrachten, mensen die stierven op de schepen, ellende na ellende, humilation of the human beings. Een eerlijk en welgemeend apology van Willem Alexander gedurende de tijd van zijn bekroning zou wel geplaatst zijn. Wie weet hoeveel family ze nog hebben in Africa.
  De Curaçaoenaars is een heel fijn en vriendelijk volk en met wie ik 12 jaar als kind en teen-ager heb doorgebracht en ben opgebracht. It always has been my home.