CURAÇAO – “Zonder partij te kiezen in het lopende dispuut, moet het de lokale bankiers toch van het hart dat de maatschappelijke discussie over de bouw van een nieuw ziekenhuis voor Curaçao een lied zonder eind is geworden.” De Curaçao Bankers Assiociation (CBA) vindt dat het lang genoeg geduurd heeft.
“Al decennia langs wordt er gepraat en worden zelfs plannen ontvouwd, maar er is nog geen uitzicht op de eerste steen, laat staan op de laatste!”, klaagt de bankiersvereniging.
Discussie
Er wordt vanaf 1963 een discussie wordt gevoerd over de noodzaak van een nieuw algemeen ziekenhuis voor Curaçao, omdat het 165 jaar oude Sint Elisabeth Hospitaal allang niet meer voldoet aan de normen van deze tijd. “Afgezien van de pro’s en contra’s, stuit het bankiers als burgers tegen de borst hoe lichtzinnig uitgewerkte plannen zoals die van de groep rond professor Bob Pinedo eind 2010 en die van USONA eind 2012 worden afgeketst, terwijl hier miljoenen aan publieke middelen mee gemoeid zijn”, meldt CBA.
Economische push
Curaçao heeft volgens de bankiers behoefte aan nieuwe grote projecten als deze om economische bedrijvigheid aan te jagen. Daarnaast zal snelle verwezenlijking van een nieuw ziekenhuis verlichting brengen voor de recente harde maatregelen, hoe nodig ook, als de basisverzekering ziektekosten (BVZ) en het algemene ouderdomspensioen (AOV). Een nieuw goed geëquipeerd ziekenhuis zal bovendien bijdragen aan hoognodige verbetering van de kwaliteit van de medische zorg”, meent CBA.
Financiering
Tegen de achtergrond van grote schulden van het St. Elisabeth Hospitaal, ontoereikende ziekenhuistarieven en de SVB-tekorten voor ziektekosten onderkennen de bankiers dat financiering van een nieuw hospitaal geen eenvoudige zaak is. “Een obligatielening van de overheid voor dit project is te verkiezen, omdat daarvoor bij de Nederlandse regering de meest gunstige (rente) voorwaarden te verkrijgen zijn”, aldus CBA.
Gekrakeel
De CBA leeft mee met de burgers die het politieke gekrakeel rondom het ziekenhuis beu zijn waardoor er maar niets van de grond komt. Het doet extra pijn als je ziet dat een groot deel van de lokale financiële instellingen meedoen aan de financiering van uitbreiding van het ziekenhuis op het zustereiland Aruba. Hoe lang moeten wij op Curaçao nog wachten op een nieuw ziekenhuis?
Wat is zeker, maar na de Statenvergadering van gisteren kunnen we er gevoeglijk van uitgaan, dat het NHN niet op het Amstelterrein zal komen. Volgens Wiels als belangrijk deelnemer van het kabinet Schotte stinkt die hele zaak en is het gebruikt om andere problemen op te lossen. De financiering is verre van rond dus de data van de eerste steen en het jaar dat het ziekenhuis klaar is zijn zeer onzeker. Architect Carlos Weeber, die enige ervaring niet ontzegd kan worden, zal door de te volgen procedures de bouw eerder dicht bij de 10 jaar liggen.
Laat de banken eens even een toontje lager zingen met hun asociale winsten, zoals Philippe Maaskant ons onlangs heeft voorgerekend.
Iedereen heeft last van de crisis, behalve de banken, daar gaat het grote verdienen gewoon door. Het zou daarom niet verkeerd zijn als een van die banken eens omviel, en dat is is niet zo moeilijk, wanneer we vandaag al onze tegoeden bij een bank weghalen valt die morgen om.
Omdat ze van iedere gulden die ze binnenkrijgen er 2 uitlenen.
Toen ik gisterenavond Constancia mede namens Schotte hoorde pleiten voor het Amstelterrein dacht ik: die zijn bang, als het niet doorgaat, dat ze het gekregen geld moeten teruggeven en dat ze kunnen fluiten naar het toegezegde geld, als het NHN klaar en betaald is.
welke voor het volk gunstige besluiten kun je ook verwachten na het criminele kabinet Schotte,daarna het tussenkabinet Betrian ( goed gewerkt, maar tijd te kort helaas), het marionettenkabinet Hodge en binnenkort het anti-democratisch kabinet Asjes/Wiels?Als dit eiland er al boven op komt dan duurt het nog zeker 20 jaar want dan dient de huidige democratisch ingestelde en met kennis behepte jeugd de grootdeels onbenullige elite die niets anders kent dan corruptie , op te te volgen. Tot die tijd Wiels Asjes,Thodé,Schotte etc.etc.etc. ( Wilsoe en Cooper redden die 20 jaar niet meer vermoed ik).
Andruw Jones gaf Curaçao een nieuw stadion cadeau, op dezelfde wijze waarop hier dus al jaren een nieuw ziekenhuis de nek wordt omgedraaid, werd dat dus ook behandelt, totdat Andruw het zat was en zijn aanbod introk. Een gemiste kans !
Hetzelfde gedonder rondom het terrein en dergelijke speelde toen ook. Onvoorstelbaar de non-samenwerking op dít stipje op aarde. Wat kunnen mensen elkaar hier toch dwarszitten om allerlei voor het oog vage redenen.
Ik stel een hospitaalschip voor, dan leggen we dat om de week in een andere baai, misschien is men dan tevreden.
Samenwerken kunnen we hier niet, en de zakkenvullers dicteren de rest. Arm Curaçao.
Als het aan de huidige (en trouwens ook aan de achterliggende) politieke wil ligt zal er misschien een nieuw hospitaal komen als de huidige bevolking dood en begraven is.
Het niveau van de politiek is niet hoog genoeg om eindelijk eens te bevatten wat de schade is en zal ontstaan als men nog langer wacht om een beslissing te nemen.
Het wegsturen cq het niet verlengen van het contract van Dhr Huurman is daar al weer een beginnend voorbeeld van. Fouten en tekortkomingen mogen niet meer getoond worden.
“We kunnen het zelf”!!! Hebben we in de afgelopen decennia ondervonden.
Misschien moeten de banken toch maar eens wat meer druk zetten. Financiering? graag of niet, graag? maar dan wel op korte termijn en geen verder uitstel, niet? dan zoeken jullie het maar uit.
Sorry bevolking van Curaçao.