• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Minister van Binnenlandse Zaken en KoninkrijksrelatiesCURAÇAO – Minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) acht het zorgelijk als de bezuinigingen op St. Maarten gevolgen hebben voor de kwaliteit van rechtshandhaving, onderzoek en vervolging van criminaliteit en de uitvoering van de plannen van aanpak. Dat schrijft Plasterk vandaag aan de Tweede Kamer.

“De rechtshandhaving en rechtszekerheid moeten door St. Maarten voldoende worden geborgd. Dat is en zal ook mijn inzet blijven in de gesprekken met de regering van St. Maarten”, antwoordt Plasterk op vragen van Pierre Heijnen (PvdA) en André Bosman (VVD). De Kamerleden willen Plasterk weten of de regering op St. Maarten gaat bezuinigen op de recherche, het Openbaar Ministerie (OM) en de politie, zoals De Telegraaf meldt.

Bordeelschandaal
De begroting van Sint Maarten is echter nog niet definitief vastgesteld en daarom is er nog geen duidelijkheid over de bezuinigingen bij het OM, politie en recherche, aldus Plasterk. De Kamerleden maken zich ook zorgen of eventuele bezuinigingen bij het OM invloed zullen hebben voor het lopende corruptieonderzoek naar Statenlid Patrick Illidge en minister Roland Duncan van St. Maarten. Illidge die in opdracht van de minister van Justitie  Duncan geld zou hebben opgehaald in ruil voor vergunningen voor het bordeel Bada Bin, waar illegale prostituees te werk worden gesteld.

Capaciteit
“Op dit moment beschikt het OM op Sint Maarten over voldoende capaciteit, zodat ik er vanuit ga dat het lopende onderzoek naar Statenlid Illidge zonder vertraging kan worden voortgezet. Hiernaast is mij bekend dat de onderzoekscapaciteit bij de landsrecherche in verband met dit onderzoek tijdelijk is versterkt”, schrijft de minister. “Uit persberichten, uitgegeven door het OM op Sint Maarten, blijkt dat inmiddels verschillende getuigen zijn gehoord, waaronder ook minister van Justitie Duncan, en dat meerdere getuigenverhoren zullen volgen.”

www.versgeperst.com