CURAÇAO – Spraakmakend nieuws of een knallend evenement, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag Lloyd Narain namens Amigu di Tera en Defensa Ambiental over de nood het Amstelterrein niet aan het havengebied te onttrekken.
Het rapport voor een havenplan moet, als het goed is, binnenkort gepubliceerd worden. Bij de aankondiging van het onderzoek in februari 2012 zei de toenmalige minister van Economische Ontwikkeling Nasser el Hakim dat er een schaarste aan haventerreinen heerst. Daarmee herhaalde hij een oude klacht die in havenkringen al jaren opgeld doet, en het is te verwachten dat het havenplan dit ook zal aangeven. Dit probleem wordt des te nijpender als men onze haven in de Caribische regio en mogelijk ook daarbuiten een grotere rol wil laten spelen. Haven en mariene activiteiten kunnen veel meer bijdragen aan ons nationaal inkomen. Om dit te bereiken moet er nog veel gebeuren, maar in ieder geval zijn de investeringen hiervoor dan ook productieve investeringen met het oog op het vergroten van de inkomsten van het eiland.
Ruimtelijk gezien moeten we dus de terreinen rondom de haven veel meer richten op de toekomstige expansie van de haven en maritieme activiteiten en tot een meer samenhangend geheel brengen. De versnippering die in de loop der jaren is ontstaan zal moeten worden aangepakt, en we kunnen het ons niet langer veroorloven nog meer terreinen aan het havengebied te onttrekken. Ook het Amstelterrein niet.
Met de plannen om op dit terrein een ziekenhuis te bouwen breekt men in feite met de opzet om te komen tot een meer samenhangend havengebied. Economisch gesproken plaatst men dan daar een zorginstelling die de gemeenschap geld zal blijven kosten. De bouw brengt initieel wel economische processen op gang, maar de rekening wordt door de gemeenschap betaald. En als ziekenhuis zal het nauwelijks nieuw geld genereren, in tegenstelling tot een goed functionerend havengebied dat nieuw geld binnenhaalt. Macro-economisch gezien is de haven dan van hogere orde dan de plaatsing van het ziekenhuis op het Amstelterrein. Er is geen enkele economische noodzaak om het ziekenhuis daar te bouwen. Bovendien is er al een locatie die er altijd al was: Otrobanda.
Het is verwonderlijk dat het ene na het andere kabinet dit verschil tussen een productieve en een consumptieve investering niet maakt bij het nemen van zulke grote economische beslissingen. Vooral als het een zogenaamde deskundigenkabinet betreft. Terwijl de deskundigen hameren op meer groei, en gewichtig praten over een ‘masterplan’ voor de ontwikkeling van Curaçao, maken ze het met dit gerommel in de schaarse ruimte van Curaçao alvast onmogelijk.