CURAÇAO – De doodstraf wordt voorlopig niet geschrapt uit de Surinaamse wet, ondanks een oproep daartoe van mensenrechtenorgasanisatie Amnesty International. Parlementsvoorzitter Jennifer-Geerlings Simons ziet daar de noodzaak niet van in. Dat meldt De Ware Tijd.
Om de doodstraf te schrappen is een wetswijziging nodig. “Dan laait een onnodige discussie op in en buiten het parlement waar we niet op zitten te wachten”, zegt Simons. “Amnesty moet haar huiswerk beter doen. De doodstraf is hier als het ware een dode wet. We hebben ook geen intentie het weer op te pakken en daarbovenop ontbreken alle instituten voor het uitvoeren van een doodstraf.”
Afschaffing
Wereldwijd is afschaffing nog steeds de trend. Over de hele wereld hebben nu 140 landen de doodstraf afgeschaft in wetgeving of in de praktijk. “We zijn altijd blij als landen niet meer tot executies overgaan of geen doodvonnissen meer uitspreken”, zegt senior persvoorlichter van Amnesty, Ruud Bosgraaf tegen De Ware Tijd. “Maar uiteindelijk willen we inderdaad dat landen zoals Suriname de doodstraf ook in de wetgevingen afschaffen.”
Doodstraf
Oud-parlementsvoorzitter Marijke Djawalapersad wil juist dat Suriname de doodstraf handhaaft. “Dit soort organisaties springen al op de bres voor daders wanneer die een dag geen gevangenismaal hebben gekregen, maar verliezen de impact voor slachtoffers vaak uit het oog.” Djawalapersad ziet de doodstraf als antwoord op zware misdaden als roofmoord, verkrachting en incest.
Misschien een leuk thema die Midred Roethof kan gaan doen.
Er wordt toch niet gebruik van gemaakt, dus wat maakt het uit dat het er (nog) is.
@obervator, vergeet moi wana niet. tientallen kinderen, oudjes en zwangere vrouwen die werden afgemaakt.. niemand naar de cel gegaan!
Als je iets gedaan hebt waar de doodstraf op staat, kun je altjd nog in de politiek en dan een amnestiewetje regelen, dus deze wet is zoals vele andere wetten in Suriname inderdaad een dode wet.
Prima want Bouterse moet nog gestraft worden en er is maar 1 straf mogelijk!
De doodstraf is helaas niet zo een dode letter als de parlementsvoorzitter (van de partij van de voormalige dictator) doet voorkomen. Op 8-12-’82 zijn immers 15 tegenstanders van de militaire dictatuur door Bouterse standrechterlijk geexecuteerd op verdenking van het plegen van een zgn. contra coupe en op 13-3-’82 is de sergeant Hawker (gewond en liggend op een brancard) na een krijgsraad te velde door Bouterse en zijn bende standrechterlijk gexecuteerd (http://nl.wikipedia.org/wiki/Wilfred_Hawker). Niet verwonderlijk dat de parlementsvoorzitter geen discussie wil over deze wet.