• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Onzin, er is niets aan de hand. De Space Expedition gaat gewoon door”, zegt algemeen directeur van de Space Expedition Corporation. De Telegraaf berichtte gisteren dat de ruimtevluchten vanaf Curaçao op losse schroeven zou staan. Volgens de krant gaat het ruimtevaartproject mogelijk niet door.

Dat meldt Quote. De Telegraaf baseert zich op politieke en financiële problemen die op het eiland spelen. Het project zou te veel kosten, slecht zijn voor het milieu en voor geluidsoverlast zorgen. Volgens Mol allemaal onzin. “Curaçao hoeft niet mee te betalen aan het project, we gebruiken gewoon een deel van het bestaande vliegveld.”

Nonsens
Ook de kwesties rond milieu en geluidsoverlast zouden op nonsens zijn gebaseerd. “Er is misschien een kleine minderheid op Curaçao die zich zorgen maakt over het project. Maar dat is nergens op gebaseerd. Het ruimteschip is milieuvriendelijker dan een Boeing en maakt net zoveel geluid als een opstijgend vliegtuig. Het zijn onterechte misverstanden”, vertelt Mol aan Quote.

Wetsvoorstel
Wat er dan wel aan de hand is? “Deze woensdag wordt het wetsvoorstel voor de Spaceport op Curaçao ingediend, precies volgens plan. Eind 2013 moet een beslissing zijn gemaakt of de basis er wel of niet gaat komen. Dit is een standaardprocedure, die loopt altijd zo.”

Overeenkomst
Er is een mogelijkheid dat de Spaceport Curaçao er niet gaat komen. “Kijk ,we hebben een bindende overeenkomst met Curaçao afgesproken. Mocht het wetsvoorstel er niet door komen, dan gaat het project gewoon door, maar dan op een andere locatie.” Mol en consorten hebben namelijk nog een tweede basis gevonden: het Mojave Air Spaceport nabij Los Angeles. De Space Expedition gaat eind 2014 van start en verwacht de eerste jaren zo een 300 vluchten per jaar uit te voeren. “In principe kunnen we maximaal 1.000 vluchten per jaar doen, dus met het vliegveld in Los Angeles kunnen we de vraag gewoon aan. Het enige verschil tussen Curaçao en Mojave is het uitzicht vanuit het ruimteschip.”

Testvluchten
Space Expedition gaat nog dit jaar testvluchten maken vanaf het vliegveld nabij Los Angeles. En wat als Curaçao er nou echt niet gaat komen? “Vanuit Zweden is ook al interesse getoond, dus wie weet komt daar ook een locatie. In principe kan het over de hele wereld, op elk vliegveld”, aldus Mol.

10 reacties op “‘Ruimtereizen helemaal niet op losse schroeven’”

 1. Ik lees in de voorgaande commentaren toch enig onbegrip m.b.t. de situatie.
  Wij – geluidsoverlast, wij – gevaar, Curaçao- slecht voor vliegveld, komen er nooit meer van af, milieuschade enz.
  Het onbegrip zit hem in het feit dat dit project niet voor “wij” of voor “Curaçao” is. Dit project is voor de meewerkende politici, de uitbaters en de klanten.
  Openheid, transparantie, democratische besluitvorming, ha ha ha. Dom volk!

 2. Misschien maken de motoren niet zoveel herrie, maar hij gaat ook door de geluidsbarriere en dat maakt wel herrie. Ik heb een keer een tekening gezien van waar het geluid allemaal te horen zou zijn en dat is een heel groot deel van het eiland.

  Maar goed, het toestel moet eerst nog gebouwd worden, dus eerst zien dan geloven! Het zal Curacao wel goed in de picture zetten, maar dat heeft alleen nut als de overlast tot een minimum beperkt is en blijft.

 3. Ik weet wel een goede locatie wat dachten jullie van van bermuda driehoek ????

 4. Mensen trap toch niet in die mooie praatjes,die 800.000,00 Eurotjes van de Curaçaose bevolking zijn al verdeeld tussen de heren Mol & Schotte^& co,er is nog niks en er komt ook niks.

 5. Heer mol u hebt al een alternatieve locatie nabij Los Angeles u kunt uitwijken naar zweden waarschijnlijk bent u dus niet zo zeker van Spaceport (Curaçao) als u wilt laten voorkomen.

  Jaren lang hebben de bewoners van seru fortuna, mahuma, rancho, sunset highs en de mensen verder oostelijk geluidsoverlast gehad van de F16 ‘s de ramen rammelden uit de kozijnen, de kopjes uit de kast. Regering en heer mol doe deze mensen een plezier val ze niet lastig met deze geluidsoverlast.

  Mensen denk eens terug aan de marine dagen 4 of 5 jaar terug. Toen meerdere keren een F16 over otrobanda , punda en de annabaai vloog. De meeste mensen stonden met de vingers in de oren. In de toekomst moeten de mensen deze herrie dan 3 a 4 keer per dag horen, droevig, droevig. Gewoon opzouten……

 6. -Space Expedition gaat nog dit jaar testvluchten maken vanaf het vliegveld nabij Los Angeles.-
  En geen testvluchten vanuit Curacao? Heeft Curacao soms daar geen recht op?

  -“Kijk ,we hebben een bindende overeenkomst met Curaçao afgesproken.-
  En wat voor bindende overeenkomst is dat dan?

 7. Desnoods houden ze eerst een paar proefvluchten zodat omwonenden weten wat hen te wachten staat qua zeer hoge decibels/zware geluidsoverlast, dit zijn ze verplicht naar omwonenden toe.
  Dwing Curacao niet iets te ondertekenen zonder dat Curacao enig idee heeft wat haar te wachten staat. Eerst zien, horen en dan pas geloven. Zoniet oprotten met je raket.

  Laat de zogenaamde ”minimale” geluidsoverlast eerst horen aan onze mensen !!!

 8. [”we gebruiken gewoon een deel van het bestaande vliegveld.”]

  Ja ja, en Curacao moet het maar met minder vliegveld doen, met alle gevolgen van dien voor onze eigen luchtvaart industrie.

  Hoezo ”gewoon” een deel van het bestaande vliegveld gebruiken?
  Ga jullie eigen vliegveld aanleggen in plaats van goedkoop te teren op vliegvelden van anderen. Lekker goedkope VOC-mentaliteit. Voor een dubbeltje op de eerste rang.
  “Het kost Curacao niets?” Het gaat Curacao op den duur wel heel veel kosten. Curacao komt er nooit meer van af.

  Schiphol heeft ruimte zat. Maar ja, Nederland peinst er niet over om Nederlandse wetten te wijzigen voor een bepaalde groep.

 9. Het woord is dus nu aan Curacao….

  Wil Curacao unieke ruimtevluchten (met bijkomend voordeel zeer attractieve toerisme), dan zorgen we dus dat eind 2013 onze wetgeving op orde hebben…. 😉

 10. “Gaat door” maar NIET hier op ond eiland!

  Wij willen niet massaal doof worden om de elite zijn plezietjes te gunnen.
  Eenmaal op ons eiland betekent altijd op ons eiland omdat het heel veel geld gaat kosten om ze weg te sturen, lees schade claims.
  Ze hebben niet eens een MER onderzoek laten doen en er is ook niemand op Curacao die hiernaar gevraagd heeft. Ze eisen van alles (Wetswijzigingen) maar laten het achterste van hun tong niet zien. Tuurlijk.

  Het gaat door, maar in de Sahara. Op Bonaire mag ook.